Om væske i øret
For supplerende information henvises til artiklen: dræn i øret
Dette produkt anbefales til at fjerne væske i øret:
Hvad er væske i øret?
Udtrykket “væske i øret” refererer i reglen til en sygdomstilstand kaldet serøs otitis media, som er et stadie af mellemørebetændelse.
Væske i øret kaldes også:
- serøs otitis media
- sekretorisk otitis media
- purulent otitis media
- suppurativ otitis media
- bakteriel otitis media
- otitis media (med) effusion
Akut otitis media er egentlig selve infektion i mellemøret, og væske i øret er et af stadierne i infektionen (et kontinuum).
Væske i øret kan dog også forekomme i alle tilfælde, hvor det eustakiske rør ikke fungerer optimalt.
Det eustakiske rør sørger for at væske kan løbe fra øret og tilbage i den bageste del af halsen. Hvis det eustakiske rør tilstoppes, indespærres væsken i mellemøret.
Hvem rammes af mellemørebetændelse?
Alle mennesker kan få væske i øret, men børn er mere tilbøjelige til at få det pga. anatomien i deres eustakiske rør.
Undersøgelser viser, at op mod 90% af alle børn får væske i øret, inden de når skolealderen.
Forekomsten af væske i øret hos børn topper ved 1 årsalderen.
Hos voksne ses væske i øret hyppigst i forbindelse med flyrejser eller luftvejsinfektioner.
Diagnosticering
Væske i øret kan være tilstede med eller uden symptomer. Statistisk set er ca. 50% af alle tilfælde uden symptomer hos børn.
Hvis der er symptomer, vil det typisk være milde smerter i øret (der kommer og går), nedsat hørelse, langsom udvikling af tale- og sproglige evner, langsom udvikling af motoriske evner samt balanceproblemer.
Den bedste måde at undersøge for væske i øret er vha. et otoskop. Proceduren er meget enkel og går simpelt nok ud på, at man trækker øret tilbage for at indføre spidsen af otoskopet i øret. Herved kan lægen se trommehinden.
Specialister kan nogle gange ligefrem se et decideret væskeniveau, en bobbel eller at trommehinden er immobil. I sjældnere tilfælde kan trykket fra væsken i mellemøret ved mellemørebetændelse blive så voldsom, at trommehinden sprænger.
Læs evt. om sprængt trommehinde her
Tilstedeværelsen af væske i øret kan bekræftes af en test kaldet tympanometri. Denne minder meget om otoskopi-testen, men adskiller sig bl.a. ved at, at man skal sidde helt stille og hverken tale eller synke, mens testen står på.
Behandling
Tidligere behandlede man væske i øret med antihistaminer som f.eks. benadryl eller med dekongestans som f.eks. pseudophedrin, steroider og antibiotika. I dag stiller man dog spørgsmålstegn ved, om dette virker – og er forsvarligt.
Væske i øret kan være tilstede med eller uden en betændelsestilstand (infektion). Antibiotika hjælper intet, hvis ikke der er en igangværende bakteriel infektion.
Hvis væsken i øret er tilstede hos barn, og vedkommende er uden symptomer, og der ikke er nogle udviklingsproblemer i forbindelse med motorik/tale osv., kan lægen vælge at overvåge væsken i øret for at se om det forsvinder af sig selv – fremfor at foretage et indgreb.
Dræn i øret
Hvis der er gået par måneder, eller hvis barnets udvikling er påvirket, kan lægen vælge at foretage en myringotomy. Dette er et kirurgisk indgreb, hvor man foretager et lille snit i trommehinden, hvorefter et lille kunstigt rør – et såkaldt “dræn” – indføres, og placeres i det eustakiske rør. Et dræn i øret vil i reglen åbne op for det eustakiske rør og muliggøre, at væsken kan løbe tilbage i den bageste del af halsen.
Væske i øret er almindeligt forekommende hos børn og kræver i reglen ingen behandling. Børn, hvis udvikling rammes som et resultat af væske i øret, skal under normale omstændigheder behandles. Blandt alle børn (inklusiv de hårdt ramte) lykkes fuld helbredelse næsten altid.
Forebyggelse
Man kan forebygge mod mellemørebetændelse på en række måder. Nogle af rådene til forebyggelse er særligt rettet mod voksne, andre er til børn, mens rådet om god håndhygiejne gælder for alle aldersgrupper. Til forebyggelse kan man eksempelvis:
- Undgå rygning. Rygning øger risikoen for luftvejsinfektioner og øger derfor også risikoen for mellemørebetændelse.
- Have god håndhygiejene. Som med andre betændelsesformer og viraer, hjælper det at have en høj håndhygiejne ved at vaske hænder og bruge sprit.
- Undgå overdreven brug af sut. Man kan eksempelvis stille efter kun at bruge den til trøstning og til når barnet skal falde i søvn.
- Blive vaccineret. Her er der tale om en vaccine mod såkaldte pneumokker. Pneumokker er en bakterie, der forårsage både bihulebetændelse, lungebetændelse og altså mellemørebetændelse. Vaccinen anbefales til ældre over 64 år og særligt udsatte.
Anbefalede produkter
Dette produkt anbefales til at fjerne væske i øret:
Relaterede artikler: prop i øret, sprængt trommehinde, trommehinden
Kilder og relevante eksterne links
- Ved mellemørebetændelse indespærres væsken i mellemøret, således at den ikke kan løbe fra øret tilbage til svælget via det eusatiske rør.
- Typiske symptomer hos børn er mild sporadisk ørepine, nedsat hørelse, balanceproblemer samt langsom talemæssig og motorisk udvikling.
- Hvis ikke væsken forsvinder af sig selv, kan man indlægge et dræn i øret.