Om uregelmæssig hjerterytme (arytmi)
Du kan se anbefalede blodtryksmålere til overvågning af hjerterytmen her
Definition
En uregelmæssig hjerterytme er det samme som hjerterytmeforstyrrelser og hedder på fagsprog arytmi.
En uregelmæssig hjerterytme er en tilstand, hvor hjertet enten slår for hurtigt, langsomt eller uregelmæssigt. Arytmi skyldes en forstyrrelse af den elektriske aktivitet i hjertet.
Forekomst af arytmi
Det er ganske almindeligt, at hjertet slår uregelmæssigt en gang imellem. Således oplever stort set alle mennesker, at hjertet banker hurtigere eller kraftigere – eller i det hele taget uregelmæssigt. I disse tilfælde er der ingen helbredsmæssige risici, og hjerterytmen anleder således ikke til nogle bekymringer.
En uregelmæssig hjerterytme er først farlig, når den kan relateres til en sygdom eller en unormal ekstern faktor, der påvirker helbredet. Arytmi forekommer generelt blandt to befolkningsgrupper:
- Ældre
- Mennesker med hjertesygdomme.
Ældre: Statistikkerne viser, at ca. 5% af de ældre over 60 år oplever uregelmæssig hjerterytme hyppigt. Denne procentsatser er langt højere end hos alle andre aldersgrupper i befolkningen, og heraf kan det udledes, at de ældre har en tendens til arytmi.
Mennesker med hjertesygdomme: Følgende sygdomme, lidelser og situationer kan relateres til en uregelmæssig hjerterytme:
- Hjertesygdomme der er direkte relaterede til hjerterytmen. Dette kan f.eks. være atrieflimren, AV blok eller syg sinusknude syndrom.
- Hjertesygdomme der ikke relaterer direkte til hjerterytmen. Dette er typisk sygdomme som hjerteklaplidelse, medfødt hjertesygdom eller forhøjet blodtryk.
- Lungelidelser. Dette kan være en sygdom som f.eks. bronkitis.
- Blodmangel (anæmi).
- Efter et slagtilfælde.
- For højt stofskifte (thyreotoksikose, hypertyreose eller hyperthyreoidisme), som kan relateres til skjoldbruskkirtlen.
- Sindstilstande eksempelvis ekstrem angst, raserianfald, choktilstand og lignende.
- Eksterne faktorer som f.eks. et elektrisk chok, et kraftfuldt slag eller stød i brystregionen, narkotika, alkohol, nikotion, koffein samt nogle få medikamenter.
Ligeledes sker det, at både alder og sygdomme spiller sammen f.eks. ses det, at 10% af de ældre over 75 år oplever atrieflimren – også kendt som hjerteflimmer eller forkammerflimmer.
Symptomer
Syptomerne på arytmi kan være meget forskellige og individuelle. Nogle mennesker mærker ingenting eller meget lidt, og i disse tilfælde vil den uregelmæssige hjerterytme typisk opdages ved en tilfældighed. Ellers vil syptomerne ofte være træthed, hjertebanken, åndenød, svimmelhed eller en trykkende fornemmelse i brystet.
Herudover kan det føles som om, at blodet løber fra hovedet. Det er også normalt at man besvimer – eller i hvert fald føler, at man er tæt på at besvime.
Hvis man flere gange oplever uregelmæssig hjerterytme bør man opsøge læge. Man bør være særlig opmærksom og påpasselig, hvis man i forvejen har en hjertesygdom.
Undgå uregelmæssig hjerterytme
Der er mange ting man kan gøre for at undgå uregelmæssig hjerterytme. Helt generelt gælder de sædvanlige, logiske og kendte forholdsregler som at spise sundt, dyrke motion, gå ned i vægt hvis du er overvægtig, stoppe med at ryge osv. Herudover er det også klart, at indtag af narkotika samt overdrevet indtag af alkohol, nikotin, koffein osv. frarådes.
Omega 3 er et essentielt fedtstof for kroppen, både for hjernens sundhed, men også for hjertets. Derfor anbefaler Hjerteforeningen, at man spiser 35o gram fisk om ugen, 200 gram heraf fra fede fisk. De fede fisk vi spiser i Danmark er blandt andet makrel, sild, ørred, laks eller hellefisk. Man kan ligeledes få sin omega 3 gennem fiskeolie eller kapsler. Til vegetarer findes der også i store mængder omega 3 i eksempelvis valnødder eller hørfrø.
Lider man af en kronisk sygdom – og oplever man gentagende tilfælde af uregelmæssig hjerterytme – bør man altid opsøge læge. Man bør i øvrigt være opmærksom på mineraler som kalcium, magnesium og kalium, idet de har indflydelse på hjertets aktivitet.
Man kan desuden selv overvåge sin egen hjerterytme vha. en såkaldt hjertemåler (EKG).
Behandling af arytmi
I mange tilfælde vil lægelig behandling af uregelmæssige hjerterytmer være unødvendig. Dette gælder især de mindre alvorlige tilfælde, hvor det tilstanden almindeligvis kan afhjælpes vha. ændring af livsstil eller omlæggelse af vaner.
Er arytmien mere alvorlig og lægelig behandling nødvendig, findes der to behandlingsmuligheder: Elektrisk behandling eller medicinsk behandling.
For yderligere information henvises til Hjerteforeningens hjemmeside.
Du kan se anbefalede blodtryksmålere til overvågning af hjerterytmen her
- Uregelmæssig hjerterytme er en tilstand, der på fagsprog kaldes "arytmi".
- Tilstanden indebærer, at hjertet enten slår for hurtigt, langsomt eller uregelmæssigt som følge af en forstyrrelse af den elektriske aktivitet i hjertet.
- Her kan du læse om hvilke lidelser og tilstande, der kan medføre uregelmæssig hjerterytme.