Tandlægeskræk er surt
Om tandlægeskræk
For supplerende information henvises til artiklerne: angst, angst behandling
Følgende bøger kan bruges til selvhjælp mod tandlægeskræk:
Generelt information
En af grundene til at mange mennesker undlader at gå til tandlægen og generelt ikke søger professionel tandpleje, er desværre tandlægeskræk.
Om tandlægeskrækken stammer fra dårlige oplevelser, medierne eller vennerne, der har fortalt skrækhistorier, er for så vidt ligegyldigt – i sidste ende bliver resultatet, at man får væsentligt større problemer med tænderne end nødvendigt. Dette forværrer situationen.
De fleste er klar over, at nøglen til god mundhygiejne er forebyggelse – at stoppe problemerne før de opstår. Forebyggelsen består i, at man dagligt børster tænder og anvender tandtråd – og på halvårlig basis går til tandlægen.
Mennesker, der lider af tandlægeskræk, børster deres tænder og anvender muligvis også tandtråd, men går ikke til tandlægen. Problemet her er, at nogle dentale problemer ikke kan stoppes eller undgås vha. ordinær tandbørstning, men kræver professionel behandling. Hvis ikke disse problemer løses, forværres de.
Hvorfor er jeg bange for tandlægen?
Tandlægeskræk og angst stammer flere forskellige steder fra. Følgende er de mest almindelige årsager til tandlægeskræk:
- Smerter eller dårlige oplevelser i forbindelse med tidligere tandlægebesøg. Heri inkluderes ubetænksomme kommentarer fra tandlægens side. Frygt for smerte er en af de primære årsager til tandlægeskræk.
- Alvorligt ubehag ved at føle sig hjælpeløs eller mangle kontrol over situationen (hyppig årsag til tandlægeskræk).
- En frygt for at føle sig flov eller pinlig berørt over ens egen ringe eller manglende mundhygiejne samt evt. frygt for at være “til grin” når man møder op hos tandlægen. Hvis man oplever dette hos sin tandlæge, er den bedste løsning måske at få en ny tandlæge.
- Skræmmende historier eller episoder med negative dentale oplevelser fra venner eller familie.
- Negative portrætter af tandlæger fra TV, aviser, magasiner eller internettet.
- En følelse af upersonlighed under selve tandlægebesøget der forstærkes af tandlægernes masker, latexhandsker og andre fremmedgørende – men nødvendige – midler.
- En generel frygt for det ukendte og ikke at vide hvad der kommer til at ske.
- Det økonomiske aspekt kan også spille en rolle: frygten for en høj regning, hvis man nu skal have lavet huller, rodbehandling eller kroner. Tandpleje er gratis for personer op til 18, og man har netop ligeledes fjernet brugerbetalignen for unge fra 18 til og med 21.
Hvad er tandlægeskræk?
Tandlægeskræk er den alvorlige – ofte paralyserende – skræk for at gå til tandlægen. Man estimerer at 9-15% af alle danskere lider af tandlægeskræk i en sådan grad, at det afholder dem fra gå til tandlægen på trods af, at de har dentale problemer, der medfører smerter og ubehag.
Det dentale helbred og det overordnede velvære kan lide meget under tandlægeskræk. Udover kronisk inficerede gummer og tænder, som kan påvirke den generelle helbredsmæssige tilstand, kan evnen til at tygge og fordøje nedsættes væsentligt.
Uden sunde gummer og tænder kan ens evner til at tale og udtale ord korrekt, også rammes. Selvtilliden kan forringes, hvis man er usikker på sin ånde og sit smil. Disse faktorer kan medføre alvorlige begrænsninger i såvel sociale som professionelle sammenhænge – tandlægeskræk kan have flere konsekvenser, end man umiddelbart skulle tro.
Hvad kan jeg gøre ved min tandlægeskræk?
Den første ting man kan gøre, er at indse, at man kan overvinde tandlægeskrækken. Frygt er en tillært følelse og opførsel, der kan fralæres igen. Patient-fokuseret adfærdsterapi hvor du behandles som et helt menneske – og ikke kun som et tandsæt – kan hjælpe til at overvinde tandlægeskræk. Dette involverer naturligvis din tandlæge og evt. assisterende personale på klinikken.
Kommunikation er nøglen. Du skal føle dig tryg ved at udtrykke din frygt og dine bekymringer, og have en følelse af at der lyttes til dig. Hvis ikke du føler, at tandlægen og/eller personalet oprigtigt lytter, og bekymrer sig om din tandlægeskræk, så skal du kraftigt overveje at skifte tandlæge.
Du skal aldrig forsøge at undergrave den kommunikation, du føler, er nødvendig for, at du får den fornødne følelse af kontrol, når du er hos tandlægen. Moderne tandpleje med et hold af forstående tandlæger og assistenter, kan gøre ethvert besøg decideret smertefrit. Du kan starte med at gøre det hele meget lettere for dig selv ved at vælge den rette tandlæge.
Kontrolfølelse
- Kræv en forklaring på, hvorfor man vælger netop den behandling til netop det dentale problem. Hvis du har spørgsmål; spørg. Viden om hvad der foregår i din mund ved tandlægebesøget, mindsker tandlægeskræk.
- Vær ærlig overfor din tandlæge omkring behandlingen. Hvis det er alt for smertefuldt og uudholdeligt, så hold en pause eller stop behandlingen helt.
- I bør aftale et signal, så tandlægen ved hvornår i skal holde en pause, bedøve yderligere eller skylle munden. Det mest almindelige er, at patienten løfter hånden.
Pinlighed
Hvis du tidligere har oplevet, at nogen har gjort grin med din opførsel omkring tandlægeskræk, smerter el.lign. eller hvis du er flov over din nuværende dentale tilstand, skal du melde disse ting klart ud over for tandlægen, således at vedkommende har en chance for at kende årsagerne til din tandlægeskræk.
Afslappelsesteknikker
Hvis du føler dig anspændt i tandlægestolen, skal du lære at slappe af her. Fysisk afslappelse er udgangspunktet for psykisk afslappelse. Menneskroppen kan ikke både være afslappet og anspændt på samme tid.
Der findes adskillige åndedrætsteknikker og metoder til at slappe af i yoga, som kan anvendes til at afhjælpe tandlægeskræk.
Distraktion
De fleste tandlægeklinikker har forskellige midler til at distrahere patienter med tandlægeskræk som f.eks. en musik evt. sammen med specielle briller, der viser farver og mønstre, så både syn og hørelse distraheres.
Forudsigelig smertekontrol
I moderne tandpleje findes en del forskellige teknikker til at administrere smerter og lokalbedøvelse. Mange mennesker har anatomiske forskelle, der gør, at de kræver mere individuelle teknikker til smertekontrol.
Som nævnt tidligere i denne artikel, er frygten for smerte en udbredt årsag til tandlægeskræk, og det er derfor vigtigt, at du er i stand til at kommunikere med din tandlæge herom.
Test dig selv for tandlægeskræk
Nedenfor findes en række spørgsmål, der kan afsløre, om du har tandlægeskræk eller ej. Hver gang du kan svare ja på ét af spørgsmålene, indikerer dette en tendens til tandlægeskræk.
- Føler du dig utilpas, eller føler du ubehag og anspændthed, aftenen før du skal til tandlægen?
- Aflyser du tandlægebesøg?
- Mens du venter i venteværelset på klinikken: Føler du dig nervøs?
- Har du tidligere haft en oplevelse hos en tandlæge, der var ubehagelig?
- Når du sidder i tandlægestolen: Føler du dig utilpas og anspændt?
- Gør tanken om at få en lokalbedøvende indsprøjtning dig fysisk dårlig og anspændt?
- Bliver du angst, når du ser tandlægens instrumenter?
- Er du bange for, at tandlægen vil sige, at du har de værste tænder, han/hun nogensinde har set?
- Får genstande, der placeret i munden på dig under tandlægebesøget dig til at gå panik eller føle at du ikke kan trække vejret ordentligt?
- Føler du at din tandlæge er usympatisk overfor lige netop dig?
Anbefalede bøger
Følgende bøger kan bruges til selvhjælp mod tandlægeskræk:
- Tandlægeskræk kan betyde, at man unlader at gå til tandlæge - også selvom man ved, at det ikke er nok at børste tænder hver dag.
- Regelmæssig kontrol hos tandlægen spiller en væsentlig rolle for opretholdelsen af en sund mundhygiejne.
- I denne artikel får du en række gode råd mod tandlægeskræk og kan desuden læse om, hvorfor skrækken opstår.