Her ses et eksempel på synet hos synsnervebetændelse hos en patient med multipel sklerose
Om synsnervebetændelse
Der henvises til artiklen synsforstyrrelser for supplerende information.
Hvad er synsnervebetændelse
Synsnervebetændelse kaldes også opticus neuritis og er inflammation af synsnerven (også kaldet den optiske nerve – nerven der sender den visuelle information [synsindtrykkene] fra øjet til hjernen).
Hos nogle mennesker kan symptomerne på synsnervebetændelse være et tegn på multipel sklerose (kaldes også dissimineret sclerose), hvilket er en uhelbredelig neurologisk sygdom, der medfører inflammation og skader på nerverne i hjernen og rygmarven (centralnervessystemet).
De fleste mennesker, der oplever synsnervebetændelse én enkelt gang, får deres normale syn tilbage i løbet af kort tid.
Forekomst
- Det estimeres at ca. 0,003% af befolkningen rammes af synsnervebetændelse (opticus neuritis) på årsbasis
- I ca. 75% af alle tilfælde af synsnervebetændelse er det kvinder, der rammes
- Synsnervebetændelse kan opstå i alle aldre; men aldersgruppen 20-40 rammes oftest
- Visse genetiske mutationer kan øge risikoen for udvikling af opticus neuritis
Symptomer på synsnervebetændelse
Synsnervebetændelse rammer normalt kun det ene øje – selvom det kan ramme begge øjne samtidig. Smerte og midlertidigt synstab er de mest almindelige symptomer på synsnervebetændelse.
Symptomerne på synsnervebetændelse kan være:
- Smerte (især ved bevægelse af øjet)
- Ømhed (især ved bevægelse af øjet)
- Lysglimt
- Synstab på ét eller begge øjne inklusive:
- Sløret syn
- Tab af dele af synsfeltet
- Tab af hele synsfeltet
- Tab af farvesyn
- Svækkelse af synet (typisk nedtoning af den røde farve)
Symptomerne kan opstå- og forsvinde pludseligt (i løbet af et par dage). I nogle tilfælde opdager man imidlertid slet ikke synsnervebetændelse, idet symptomerne kan være meget milde.
Opticus neuritis kan desuden være et symptom på multipel sklerose. Det estimeres at ca. 1/5 af alle de mennesker der udvikler multipel sklerose, oplever synsnervebetændelse som det første symptom på sygdommen.
Årsager
Den eksakte årsag til synsnervebetændelse (opticus neuritis) er ukendt. Man ved dog, at tilstanden opstår, når immunforsvaret angriber myelinskederne omkring synsnerven – hvorfor immunforsvaret angriber myelinen er dog fortsat usikkert.
Angrebet resulterer i inflammation af myelinen (myelin er en substans, der består af fedtstoffer og proteiner og dækker nervecellernes axoner – den har bl.a. til opgave at sikre hurtig viderebringelse af informationerne mellem øjet og hjernen). Inflammationen medfører bl.a. at synsnerven hæver, hvilket resulterer de karakteristiske synsforstyrrende symptomer på synsnervebetændelse.
Selvom man endnu ikke forstår de egentlige årsager til opticus neuritis, ved man dog, at der findes nogle autoimmune sygdomme, der ofte kan forbindes med synsnervebetændelse:
- Multipel sklerose
- Neuromyelitis optica (Devics syndrom)
Herudover kan følgende sygdomme muligvis også have en forbindelse til synsnervebetændelse:
- Sarkoidose
- Systemisk Lupus Erythematosus (SLE)
Det er imidlertid ikke kun de autoimmune sygdomme, man mistænker for at kunne medføre synsnervebetændelse – følgende menes også at kunne bidrage til udviklingen af betændelse i synsnerven:
- Infektioner
- Polymyalgi/kæmpecellearterit/arteritis temporalis
- Nogle former for medicinering og især misbrug af medicin
- Alkoholisme
- Borreliose
- Strålebehandling
Herudover kan alle forstyrrelser eller tryk på synsnerven medføre symptomer, der minder om symptomerne på synsnervebetændelse – som f.eks.:
- Svulster
- Fejlernæring
- Skader
Behandling af synsnervebetændelse
Synsnervebetændelse forbedres typisk af sig selv (i omtrent 95% af alle tilfælde); men der er dog ingen garanti herfor. I nogle tilfælde kan medicinering være nødvendig, som dog ofte vil være forbundet med en del bivirkninger.
Man kan imidlertid ikke kurere synsnervebetændelse, idet videnskabens kendskab til årsagerne – og de sygdomme, der kan forbindes med opticus neuritis – er for begrænset.
Hvis man oplever symptomer bør man derfor søge læge, der ofte vil viderestille en til en øjenlæge. En øjenlæge vil kunne hjælpe med at stille den rette diagnose, og dermed initiere den rette behandling.
- Synsnervebetændelse er inflammation af den nerve, der overfører den visuelle information fra øjet til hjernen - dvs. den optiske nerve, der registrerer, hvad vi ser.
- Typiske symptomer på synsnervebetændelse er sløret syn, nedsat synsfelt og tab af farvesyn.
- Normalt forbedres synsnervebetændelsen af sig selv. Kun i sjældne tilfælde er øjenlidelsen permanent.