Hvordan synsforstyrrelser behandles, afhænger af den underliggende årsag. På billedet ses et eksempel på en blind plet, hvilket kan være et symptom på aldersrelateret maculadegeneration – en øjensydom der behandles vha. indsprøjtning af lægemidler (i øjet)
Om behandling af synsforstyrrelser
Denne artikel omhandler udelukkende behandling af synsforstyrrelser – for information om årsagerne til synsforstyrrelser henvises til artiklen: synsforstyrrelser
Behandling af synsforstyrrelser
Behandlingen af synsforstyrrelser afhænger af, hvilken form for synsforstyrelse man har og hvilken årsag der ligger til grund for synsforstyrrelserne. Behandling af grøn stær skal f.eks. behandles forskelligt i forhold til grå stær – og epilepsi, hjernesvulster eller skeløjethed (strabismus) behandles igen på helt andre måder.
Hjemmepleje
Sikkerhedsforanstaltninger kan være nødvendige, hvis man har synsforstyrrelser. Hvis man har problemer med at se i mørke, skal man f.eks. ikke køre bil om natten.
Det kan være hjælpsomt at øge mængden af lys i hjemmet generelt. Det kan også være en god ide at fjerne genstande eller objekter, der kan ligge i vejen.
Specialister (øjenlæger) har typisk en række gode råd til, hvad man kan ændre i hjemmet, hvis man har synsforstyrrelser.
Derudover kan man gøre sig tanker om hvor meget såkaldt ‘blåt lys' man er udsat for i hverdagen. Det lys der kommer fra telefoner og computere, er ikke sundt at stirre ind i mange timer dagligt. Arbejder man bag en skærm er der både på telefoner og computere mulighed for at installere applikationer, som giver et mere organisk lys.
Undgå synsforstyrrelser
Regelmæssige tilsyn hos en øjenlæge er vigtige, hvis man vil undgå synsforstyrrelser. Hvis man er over 65 år, bør man tilses én gang årligt.
Lægen vil typisk anbefale hyppigere tilsyn og undersøgelser, hvis man har diabetes, eller hvis man allerede udviser tegn på synsforstyrrelser som følge af diabetes. Dette gælder også andre årsager som f.eks. højt blodtryk.
Trykket i øjet vil blive målt ved nogle tilsyn mhp. at teste for grøn stær (glaukom). Øjnene undersøges ligeledes periodisk for tegn på problemer som følge af alder, højt blodtryk eller diabetes.
Følgende vigtige forholdsregler kan forebygge eller hjælpe til at undgå synsforstyrrelser og problemer med synet:
- Gå med solbriller for at beskytte øjnene.
- Ryg ikke.
- Begræns alkoholindtag.
- Hold blodtrykket og kolesterol under kontrol.
- Hold blodsukkeret under kontrol hvis du har diabetes.
- Kosten bør være rig på antioxidanter.
Hvornår bør man opsøge læge?
Generelt kræver alle synsforstyrrelser lægetilsyn, idet de som udgangspunkt hverken kan diagnosticeres eller behandles af patienten selv. En læge vil herefter ofte henstille en til en øjenlæge, som kan give specialiseret viden.
Eftersom nogle synsforstyrrelser kan være tegn på alvorlige, underliggende sygdomme, bør man altid opsøge læge, hvis man oplever dem. Desuden kan en del af synsforstyrrelserne resultere i total blindhed, hvilket igen understreger vigtigheden af rettidigt lægetilsyn.
Akutte synsforstyrrelser
Ring 112, hvis du eller person omkring dig:
- Oplever pludselige synsforstyrrelser
- Har dobbeltsyn – også selvom det er midlertidigt
- Oplever delvis eller komplet blindhed på det ene eller begge øjne – også selvom det er midlertidigt
- Har en følelse af, at en skygge trækker henover øjnene, eller gardin trækkes fra/for øjnene
- Har fået en skade på hovedet og oplever synsforstyrrelser
- Ser blinde pletter (skotomer) – dvs. lysende ringe omkring lyskilder eller områder med forvrænget syn, der forekommer pludseligt
- Har smerter i øjnene – især hvis øjnene også er røde. Et rødt, smertende øje er et akut nødstilfælde
- Synforstyrrelser sammen med en eller flere af følgende:
- Stiv nakke
- Pludselig, kraftig hovedpine
- Besvimelse
- Forvirring
- Disorientering
- Sløret tale
- Hallucinationer
- Lammelse eller manglende evne til at bevæge en bestemt kropsdel
Mindre alvorlige synsforstyrrelser
Kontakt din læge, hvis du har:
- Svært ved at se genstande eller objekter til siderne
- Besvær med at se om natten eller når du læser
- Gradvist tab af skarphed af synet
- Besvær med at skelne mellem farver
- Sløret eller uklart syn når du forsøger at se nære eller fjerne ting
- Diabetes eller en tendens til diabetes i familien
- Kløe i øjnene eller løben fra samme
- Synsændringer eller synsforstyrrelser der virker som om, de relaterer til medicin (stop IKKE med at tage medicin uden at konsultere din læge først)
Relaterede artikler: regnbuehindebetændelse, hallucinationer, flimren for øjnene
Kilder og relevante eksterne links
- Behandlingen af synsforstyrrelser tager udgangspunkt i den underliggende årsag.
- Det er vigtigt at blive tilset af en øjenlæge engang i mellem, idet man herved får mulighed for at kunne forebygge evenutelle synsforstyrrelser.
- Er du over 65 år, bør du få kontrolleret dit syn én gang om året.