En gennemsnitlig dansker indtog 43 kg. sukker i 2008 (kun overgået af amerikanerne) – et godt grundlag for sukkerafhængighed
(Kilde: Danmarks Statistik)
Om sukkerafhængighed
Produkter der kan anbefales mod sukkerafhængighed, inkluderer: sukkerfrit slik og sukkerfrit sødemiddel
Generelt om sukkerafhængighed
Sukker er overalt. Der reklameres for det på TV og på internettet, og det findes i de fleste drikkevarer og forarbejdede fødevarer.
Sukkerafhængighed er et relativt nyt fænomen i misbrugets verden, og det er næsten umuligt helt præcist at definere, hvornår man er decideret sukkerafhængig.
At du har søgt information om sukkerafhængighed og nu er i gang med at læse denne artikel kan være et tegn.
Hidtil har sukkerafhængighed ikke været opfattet som et decideret misbrug eller problem, men en række omfattende amerikanske undersøgelser fra 2008 har radikalt ændret den hidtige opfattelse af sukkerafhængighed – iblandt eksperter såvel som den interesserede (og den berørte) del af befolkningen.
Det sørgelige ved denne specielle type afhængighed er, at mange mennesker egentlig er bevidste om, at de er sukkerafhængige, men alligevel blot laver grin med- eller negligerer det faktum, at de er afhængige. Det kan skyldes, at det ikke ses som værende lige så alvorligt som en række ‘hverdagsafhængigheder' som tobak eller alkohol. Et overdrevent indtag af sukker kan dog være alvorligt og føre til sundhedsudfordringer som overvægt eller kronisk inflammation.
Det største problem ved dette misbrug er altså, at sukkerafhængigheden ikke bliver taget alvorligt – selvom den vitterligt kan være ligeså alvorlig som alle andre misbrug.
Årsager til sukkerafhængighed
Årsagen til sukkerafhængighed er åbenlys; et overdrevet indtag af sukker gennem længere tid.
Det er dog ofte svært at placere “skylden” for mange mennesker – både de sukkerafhængige og eksperterne.
Dette hænger sammen med, at et overdrevet indtag af sukker i dag primært skyldes 3 ting:
1. Manglende mådehold hos den sukkerafhængige
2. Sukkerets legale status
3. En stærkt kommercialiseret fødevareindustri, der på flere måder spekulerer i sukker.
Behandlingsmulighederne og den generelle viden om sukkerafhængighed er begge meget begrænsede. Dette har ligeledes 3 dominerende årsager:
1. Sukkerafhængighed er et nyt fænomen
2. Hele befolkningens negligerende holdning over for sukker(afhængigheden)
3. Sukkerafhængighed har hidtil ikke været anerkendt som et decideret misbrug (til tider ikke engang som et problem)
Videnskabelige undersøgelser (udført på laboratorierotter) indikerer imidlertid, at sukkerafhængighed er en realitet – det definitionsmæssige og diagnostiske problem ved sukkerafhængighed ligger dog i at definere begrebet afhængighed i forhold til sukker (dvs. at definere hvornår man er decideret afhængig af sukker).
Hertil kommer, at man i samfundet kan observere en tendens til, at sukkerafhængighedens omfang og konsekvenser konstant forværres.
Erkendelse af sukkerafhængighed
Erkend at du er sukkerafhængig. Præcis som ved alle andre typer afhængighed handler det første skridt om at erkende sin sukkerafhængighed.
Herved bliver det lettere at forholde sig til afhængigheden og konsekvenserne – og at tage handling.
Sukkerafhængige mennesker kan klassificeres som sådanne, af 5 årsager:
1. På trods af negative konsekvenser eller lyst til at stoppe, indtager den sukkerafhængige fortsat sukker
2. Neurotransmittere i hjernen – som f.eks. dopamin og serotonin – påvirkes på samme måde som ved indtag af alkohol eller narkotika. Dermed er det altså for at opleve et skær af glæde, at man indtager de store mængder sukker. Det kan dog, ligesom med alkohol og narkotika, føre til at man ikke er den gladeste og bedste udgave af sig selv – også når man ikke får sit ‘fix'.
3. Ved et vedvarende forbrug udvikles tolerans, hvilket betyder at den sukkerafhængige skal indtage større mængder sukker for at opnå den samme tilfredsstillelse
4. Over tid bliver sukker en nødvendighed for normal funktion
5. Abstinenser kan opleves, når indtaget af sukker ophører
Ovenstående 5 punkter findes også i alle andre typer misbrug og er netop nogle af de kriterier, der skal opfyldes for at kunne karakterisere en person som misbruger.
Deuden peger undersøgelser på, at sukkerafhængighed kan føre til misbrug af andre substanser såsom alkohol, nikotin eller narkotika – en tendens der ligeledes kendes fra samtlige misbrug.
Konsekvenser af et sukkermisbrug
Du skal vide, at sukkerafhængighed kan forårsage:
- Vægtforøgelse
- Hyperlipidæmi (forøgede mængder af fedtstoffer i blodet)
- Tandforrådnelse eller huller i tænderne
- Metabolske sygdomme, der kan føre til diabetes
- Nedsat immunforsvar
- Perioder med depression
Vejledning til behandling af sukkerafhængighed
Hvis du vil afhjælpe din sukkerafhængighed på en effektiv og nem måde, kræver det en indsats. Det handler i første omgang om, at rense kroppen og sindet “for sukker”.
Det kan tage mellem 2 og 8 dage at slippe af med den fysiske sukkerafhængighed. At give slip på uvaner og eventuelle følelsesmæssige relationer kan dog vare længere. Her er en kort vejledning til behandling af sukkerafhængighed:
- Undgå hvidt, raffineret sukker fuldstændig
- Undgå slik og andre søde sager
- Lær at spise efter det glykæmiske indeks
- Spis mindre portioner flere gange (f.eks. 5-6) pr. dag, og sørg i øvrigt for at du aldrig er sulten
- Drik rigeligt vand (rent postevand eller kildevand [uden brus])
- Fokuser 100% på at afvikle din sukkerafhængighed (prøv f.eks ikke at stoppe med at ryge eller at starte et nyt træningsprogram samtidig)
- Hvis du falder i, så giv ikke op. Gør hvad der skal til for at “komme op på hesten igen”
12 råd til at undgå sukkerafhængighed
Udover produkter såsom sukkerfrit slik og sukkerfrit sødemiddel kan følgende råd bruges til at undgå sukkerafhængighed:
- Kend alle de kamouflerende navne for sukker: Der findes masser af navne der skjuler sukker. Se den komplette liste over sukkernavne i bunden af denne artikel.
- Kend fordelene ved et liv uden sukkerafhængighed: Udover at undgå samtlige følgesygdomme (med sukker som medvirkende eller udløsende årsag) kan man øge sit energiniveau betydeligt ved at kvitte sukker. Ydermere undgår man overvægt, det generelle velvære forbedres sandsynligvis og man er desuden fri for at bekymre sig om sukkerafhængigheden.
- Spis frugt mod sukkerafhængighed: De fleste frugter er søde – og kan derfor fungere som en erstatning for sukker.
- Undgå andre sukkerafhængige: Det kan lyde en smule kynisk, men hvis man vil ud af sukkerafhængigheden, skal man ikke omgås andre sukkerafhængige. Det svarer til en alkoholiker på afvænning; det hjælper ikke at gå på bar!
- Undgå kunstige sødestoffer: Problemet ved de kunstige sødestoffer er, at de er mindst ligeså farlige som almindeligt sukker (idet de kan bidrage til en lang række sygdomme). Desuden fjerner de ikke trangen til søde sager, men forhindrer i stedet sukkerafhængige mennesker i at lære at nyde fødevarernes naturlige sødme.
- Undgå hvide madvarer: Især hvidt brød medvirker til sukkerafhængighed – det bør derfor helt undgås (gælder alle hvide brødtyper).
- Undgå juice: Næsten alle juicetyper indeholder sukker og er derfor ikke anbefalelsesværdige for sukkerafhængige individer. Selv helt naturlig, friskpresset frugtjuice bør man holde sig fra, i perioden hvor man prøver at behandle sin sukkerafhængighed (dette skyldes, at behandling bl.a. handler om at afvænne smagsløgene og kroppen fra det “alt det søde”).
- Hold sukker ude af huset: Hvis man helt undlader at købe sukkerholdige fødevarer, drikkervarer eller slik med hjem, er det naturligvis nemmere at helt at undgå det!
- Prøv stevia: Hvis du endelig skal have noget sødt i forbindelse med kosten eller som sødemiddel i drikkevarer, er stevia en god løsning. Stevia er urt med en meget sød smag, der bl.a forhandles i pulverform i de fleste større supermarkeder, apoteker og specialforretninger.
- Honning og sukkerafhængighed: Honning er et andet godt alternativ til almindeligt sukker. Honning er fyldt med sukker, men i det mindste er det naturligt, og honning besidder desuden nogle gavnlige egenskaber, der ikke findes i andre sukkertyper.
- Begræns indtaget af alkohol: Idet alkohol er lavet af sukker, og reagerer ligesom sukker gør i kroppen, bør man helt afholde sig herfra – eller i hvert fald indtage begrænsede mængder – hvis man er sukkerafhængig.
- Slik og søde sager: Hvis du absolut skal have slik eller andre søde sager, så sørg for at spise dem efter måltiderne. Herefter har de nemlig en mindre effekt på dit blodsukker. Desuden vil du automatisk spise mindre mængder af samme.
Andre betegnelser for sukker
- Sukker (Sakkarose, Sucrose, Rørsukker)
- Glukose (Dextrose, Druesukker)
- Fruktose (Frugtsukker)
- Maltose (Maltsukker)
- Laktose (Mælkesukker)
- Tagatose
- Trehalose
- Invertsukker
- Glukose sirup
- Isoglukose (High Fructose Corn Syrup)
- Mannitol
- Xylitol (Birkesukker)
- Laktitol
- Sorbitol
- Isomalt
- Maltitol
- Maltitol (Sorbitol sirup)
Relaterede artikler: kulhydrater i mad, stofmisbrug, alkoholafvænning, rygeafvænning
Kilder og relevante eksterne links
- Sukkerafhængighed er dybt forankret i den samfundsmæssige udvikling i den vestlige verden, hvor det nærmest er blevet en livsstil at spise fastfood og slik samt at drikke sukkerholdige drikkevarer..
- Fødevareindustrien bombarderer os med budskaber om hvor "cool", det er at indtage deres sukkerholdige produkter - også selvom dette i stigende grad medfører livsstilssygdomme.
- Læs om de psykologiske og fysiologiske processer der fører til sukkerafhængighed. Herudover kan du også læse om behandlingsmulighederne.