Ørepine, nedsat hørelse og pludseligt døvhed kan alle være symptomer på en sprængt trommehinde
En sprængt trommehinde
For supplerende information henvises til artiklen: trommehinde
Fakta om sprængt trommehinde
- En sprængt trommehinde kaldes også perforeret trommehinde eller trommehinderuptur og er et hul i trommehinden, hvilket er det tynde membranagtige væv, der adskiller din øregang fra dit mellemøre.
- En sprængt trommehinde kan medføre nedsat hørelse og gøre dit mellemøre sårbart over for infektioner (som f.eks. mellemørebetændelse), da der er hul direkte ind til mellemøret.
- Normalt heler en sprængt trommehinde inden for få uger uden behandling. I nogle tilfælde kan en sprængt trommehinde kun repareres vha. et kirurgisk indgreb.
Symptomer på en sprængt trommehinde
Symptomerne på en sprængt trommehinde kan være:
- Vedvarende ørepine, som stopper pludseligt
- Klart, pusfyldt eller blodigt afløb fra øret
- Pludselig døvhed
- Nedsat hørelse
- Ringen for ørerne (tinnitus)
- Svimmelhed
- Kvalme eller opkast som følge af svimmelhed
Hvornår bør man opsøge læge?
Opsøg læge, hvis du har smerter eller ubehag i øret, eller hvis du oplever nogle former for symptomer, der kan give mistanke om, at du har fået sprængt din trommehinde.
Dit mellemøre og indre øre består af delikate mekanismer, som er følsomme over for skader og sygdomme. Øjeblikkelig og korrekt behanding er vigtig for at bevare din hørelse.
Årsager til sprængt trommehinde
Trommehinden har to primære funktioner:
- Hørelse: Når lydbølger rammer trommehinden, får de den til at vibrere, hvilket er det første trin i mellemørets og det indre øres overførsel af lydbølger ind i nerveimpulserne.
- Beskyttelse: Din trommehinde beskytter desuden mellemøret mod vand, bakterier og andre fremmede substanser .
For mere specifik information om trommehinden henvises til artiklen: trommehinde
Årsager til sprængt trommehinde kan være:
- Mellemørebetændelse (otitis media): Mellemørebetændelse medfører ofte ansamling af væsker i mellemøret. Trykket fra disse væsker kan sprænge trommehinden.
- Barotraumer: Et barotraume er en belastning på trommehinden, der opstår når lufttrykket i mellemøret og det omkringliggende lufttryk er ude af balance. Hvis trykket er voldsomt, kan din trommehinde sprænge. Disse trykskader opleves især ved flyvning eller dykning.
- Høje lyde eller brag (akustiske traumer): En høj lyd eller et brag kan danne en så kraftig lydbølge, at trommehinden sprænger. Det kan eksempelvis være fra fyrværkeri eller kanonslag, der sprænger tæt på øret.
- Fremmedlegemer i øret: Små genstande såsom vatpinde kan punktere eller lave rifter i trommehinden. I sjældne tilfælde kan dræn i ørerne hos børn og rive hul i trommehinden.
- Alvorlig hovedskader: Alvorlige skader såsom kraniebrud kan beskadige strukturerne i det indre øre, inkl. trommehinden.
- Fysiske øreskader: Slag på øret kan føre til at trommeinden brister.
- Forandring i tryk: Man kan få revner eller helt sprænge trommehinden ved dykning eller flyvning. Under flyvning kan det derfor hjælpe at ‘ånde ud' med lukket mund og næse, hvilket er trykudlignende. Samtidig kan man med fordel bruge en næsespray inden landing.
Komplikationer
I forbindelse med helingen af en sprængt trommehinde kan der opstå komplikationer:
- Nedsat hørelse: Normalt er nedsat hørelse midlertidig, og varer kun til riften eller hullet i trommehinden er helet. Størrelsen og beliggenheden af punkteringen kan påvirke omfanget af hørenedsættelsen.
- Mellemørebetændelse: En sprængt trommehinde kan inficeres af bakterier. Hvis en sprængt trommehinde ikke heler eller ikke repareres, kan du være sårbar overfor vedvarende (kroniske) infektioner, idet der er åbent ind til mellemøret. Dette kan medføre permanent nedsat hørelse.
- Cyster i mellemøret (kolesteatomer): Et kolesteatom er en cyste i mellemøret, som består af hudceller, ørevoks fra din øregang og andre afstødte substanser. Disse substanser findes ofte i det ydre øre i form af ørevoks. Hvis du har sprængt din trommehinde, kan ørets afstødte substanser bevæge sig ind i mellemøret og udvikle en cyste – også kaldet et kolesteatom. Kolesteatomer skaber grobund for bakterier og indeholder proteiner, som kan beskadige knogler i mellemøret.
Behandling af en sprængt trommehinde
De fleste sprængte trommehinder heler af sig selv inden for få uger. Hvis hullet i trommehinden ikke heler af sig selv, vil behandlingstrategien være at tillukke det. Normalt kan lægen vha. et otoskop fastslå, om der er hul i trommehinden.
Et hul i trommehinden kan tillukkes på følgende måder:
- Plaster: Hvis hullet i trommehinden ikke lukker af sig selv, kan en øre-næse-hals-læge lukke det med et specialt plaster. Dette er et forholdsvis simpelt indgreb, som udføres, hvis dette uhelede hul i trommehinden er lille.
- Operation: Hvis plasteret ikke giver et tilfredsstillende resultat, kan din læge anbefale en operation med henblik på at sammenlappe hullet i trommehinden. Den mest udbredte form for kirurgisk indgreb i forbindelse med operationer af sprængte trommehinder er såkaldt tympanoplastik. Kirurgen transplanterer et lille stykke væv fra din krop, som bruges til at lukke hullet i din trommehinde.
Hvis man har en sprunget trommehinde må man ikke bade eller gå i eks. dampbad eller karbad. Trommehinden har den effekt at skærme øregangen for infektioner, og man har dermed risiko for at få en alvorlig infektion, hvis man gør nogle af følgende med en sprængt trommehinde.
- I sjældne tilfælde sker det, at trommehinden sprænger. Typiske årsager er tryk som følge af mellemørebetændelse eller hurtig højdeændring.
- En sprængt trommehinde kan forårsage nedsat hørelse samt øge risikoen for mellemørebetændelse.
- Normalt er behandling ikke nødvendig. Hvis trommehinden ikke heler af sig selv, kan man "reparere" den vha. et kirurgisk indgreb.