Om symptomer på spændingshovedpine
For information om årsager, behandling og forebygning af spændingshovedpiner henvises til artiklen: spændingshovedpine
Naturlægemidler der anbefales mod hovedpiner, inkluderer:
Generelle symptomer på spændingshovedpine
Selvom de kan variere meget, er der flere specifikke symptomer, der kan indikere en spændingshovedpine.
Patienter beskriver typisk trykkende smerter – ofte som om der sidder et stramt, trykkende bånd omkring hovedet. Dette er uden tvivl det mest karakteristiske symptom på spændingshovedpine.
Andre symptomer kan være; at hovedpinen ikke dunker eller pulserer, at man oplever smerter på begge sider af hovedet, en følelse af at hovedet sidder i en “skruestik” eller at man oplever smerter i tindingerne samt i den bageste del af hovedet og muligvis også i nakken.
Symptomerne på spændingshovedpiner kan inkludere:
- Smertende hovedpine
- Følelsen af stramhed, pres eller tryk tværs over panden, på siderne og i den bageste del af hovedet
- Ømhed i hovedbunden, nakken og skuldermusklerne
- Lejlighedsvis appetitløshed
En spændingshovedpine kan vare fra 30 minutter til en hel uge. Man kan opleve disse hovedpiner lejlighedsvist eller næsten konstant.
Hvis dine hovedpiner forekommer mere end 15 gange pr. måned, eller varer længere end 3 måneder, betragtes de som værende kroniske. Hvis hovedpinerne forekommer mindre end 15 gange pr. måned, betegnes de omvendt som episodiske.
Mennesker, der oplever hyppige episodiske spændingshovedpiner, har dog større risiko for at udvikle kroniske spændingshovedpiner.
Spændingshovedpinen beskrives normalt som mild til moderat i intensitet. Alvorligheden af smerterne varierer fra person til person og fra hovedpine til hovedpine.
Migræner vs. spændingshovedpiner
Nogle gange kan det svært at skelne mellem migræne og spændingshovedpine, men modsat nogle former for migræne, er spændingshovedpiner almindeligvis ikke forbundet med:
- Visuelle forstyrrelser (synsforstyrrelser)
- Kvalme
- Opkast
- Mavesmerter
- Svaghed
- Følelsesløshed i den ene side af kropppen
- Sløret tale
Desuden forværres migræne typisk af fysisk aktivitet, hvilket ikke er tilfældet ved spændingshovedpiner. I nogle tilfælde kan en øget følsomhed over for lys eller lyd forekomme ved spændingshovedpiner, men det er ikke et almindeligt symptom.
Risikofaktorer
Faktorer der øger risikoen for, at man oplever spændingshovedpiner inkluderer:
- At være kvinde: Ifølge en undersøgelse får omkring 90% af alle kvinder spændingshovedpiner i løbet af ders liv – for mænd er tallet kun 70%.
- At være midaldrende: Hyppigheden eller forekomsten af spændingshovedpiner synes at toppe i 40´erne, selvom mennesker i alle aldergrupper kan få denne type hovedpine.
Konsekvenser ved spændingshovedpiner:
Fordi spændingshovedpiner er så almindeligt forekommende, har de alt i alt en stor impakt (effekt) på den generelle arbejdsmæssige produktivitet og livskvalitet.
Når man har spændingshovedpine, er man typisk ude af stand til at deltage i familie-aktiviteter og sociale begivenheder. Ligeledes kan spændingshovedpiner være skyld i sygefravær fra skole eller job eller medføre ringere præstationer i samme.
Hvornår bør man opsøge læge
Hvis spændingshovedpiner forstyrrer dit liv, bør du ikke tøve med at opsøge læge.
Hvis du føler, at du skal tage smertestillende medicin mere end 2 gange pr. uge pga. spændingshovedpinerne, bør du ligeledes opsøge læge.
I nogle – mere sjældne – tilfælde kan spændingshovedpiner indikere en mere alvorlig tilstand, som f.eks. en hjernesvulst eller bristelse af en svækket blodåre (hjerneblødning).
Selv hvis man har en sygdomshistorik, der blot inkluderer spændingshovedpiner, bør man opsøge læge, hvis mønstret i hovedpinerne ændrer sig (f.eks. varighed eller hyppighed) eller hvis hovedpinerne føles anderledes.
Akut lægehjælp
Opsøg straks læge, hvis du oplever nogle af følgende symptomer:
- Pludselig, alvorlig (udtalt) hovedpine – der kan føles som et “tordenskrald”
- Hovedpine med feber, stivhed i nakken, mental forvirring, anfald, dobbeltsyn, svaghed, følelsesløshed eller talebesvær
- Hovedpine efter skader på hovedet (især hvis pinen forværres)
- Kronisk, progressiv (fremskridende) hovedpine, der forværres ved f.eks. hoste, belastning, anstrengelse eller pludselige bevægelser
Forebyggelse
Spændingshovedpine kan komme af en række årsager som manglende søvn, stress, dårlige arbejdsstillinger, for store mængder blå lys fra telefon og computerskærm, manglende bevægese og motion. Alle ting man kan forsøge at ændre på, så man måske kan undgå spændingshovedpine i hverdagen. Man kan eksempelvis:
- Skrue ned for det blå lys på sin computer: En række aplikationer giver mulighed for at dæmpe blåt lys.
- Skru ned for travlhed og stress: Det kan hjælpe på en række ting – både søvnbesvær, spændingshovedpine og ens generelle mentale og fysiske sundhed.
- Få motion ind i hverdagen: Motion, udstrækning eller yoga hjælper enormt på spændinger.
Naturlægemidler der anbefales mod hovedpiner, inkluderer:
Kilder og relevante eksterne links
- Karakteristiske symptomer på spændingshovedpine er trykkende smerter, der føles som et bånd, der er viklet stramt omkring hovedet.
- Andre typiske symptomer er smerter i den bageste del af hovedet samt smerter omkring tindingerne på siden af hovedet.
- Se oversigten over symptomer på spændingshovedpine her.