Solbær gror vildt i Danmark og har mange anvendelser
(Klik på billedet for større version)
Om solbær
Vi anbefaler følgende produkter med solbær:
Du kan se flere produkter med solbær her
Hvad er solbær?
Solbær er spiselige bær fra solbærbusken, som almindeligvis bliver 1-2 meter høj. På latin kaldes solbærbusken Ribes nigrum, hvilket betyder “sorte ribber”.
Solbær gror vildt i Europa (inkl. Danmark) og Asien, men er meget sjældne i USA, idet dyrkning af solbær her blev forbudt ved lov i starten af 1900-tallet, fordi solbærrene var en trussel mod den amerikanske træfældningsindustri.
Solbær har har følgende karakteristika:
- En diameter på ca. 1 cm.
- Farven er sort, mørkelilla eller meget mørkeblå
- Skrællen er skinnende
- Indeholder forholdsvis mange kerner
Solbærs anvendelse
Solbær anvendes ofte gastronomisk for deres karakteristisk sammensnerpende smag.
Eksempler på solbær i madvarer kan være:
- Solbærmarmelade/solbærsyltetøj/solbærgele/solbærkompot
- Solbærsauce (typisk enten til vildt eller desserter)
- Solbærsorbet
- Som ingrediens i kager og desserter
Eksempler på solbær i drikkevarer kan være:
- Solbær i vodka: Russerne var de første til at bruge solbær i vodka, hvor de giver smag og farve
- Solbær i cider: I England bruges solbær i cider (Diesel, Snakebite and Black, Cider and Black)
- Solbær i Guinness: I flere lande bruges solbær i øltypen Guinness, hvilket for nogle forbedrer smagen
Solbær er desuden hovedingrediensen i følgende drikkevarer:
- Solbærsaft
- Solbærlikør
- Crème de cassis
- Solbærsnaps
- Solbærte
I Rusland bruger man desuden sobærplantens blade i både te og marmelade.
Næringsstoffer i solbær
Solbær har et højt indhold af C-vitamin, hvorfor man anvendte dem som C-vitamintilskud i flere lande under 2. verdenskrig (100 g solbær indholder 181 mg C-vitamin, hvilket svarer til 302% ADT [anbefalet daglig tilførsel]).
C-vitamin er centralt for kroppens sundhed, blandt andet da vitaminen styrker kroppens immunforsvar. Derudover fungere C-vitamin som en antioxidant, der kan stoppe kroppens frie radikaler. Begge dele er forebyggende overfor diverse infektioner. Med solbærs høje C-vitamin-indhold, er det altså en sund spise.
Solbær indeholder desuden anthocyaniner, som er vandopløselige flavonider, der er et farvestof i nogle planter. Anthocyaniner findes også i andre føde- og drikkevarer med samme farve som solbær – såsom:
- Acai bær
- Auberginer
- Hindbær (både sorte- og røde hindbær)
- Kirsebær
- Røde vindruer
- Rødvin
Anthocyaniner har – ifølge nogle undersøgelser – muligvis en forebyggende virkning på sygdomme og tilstande såsom:
- Hjertesygdomme
- Kræft
- Bakterielle infektioner
- Visse neurologiske sygdomme (som f.eks. Alzheimers sygdom)
Solbærrenes helbredsmæssige fordele og sygdomsforbyggende egenskaber er imidlertid ikke videnskabeligt dokumenterede og forskningen i fytokemikalier (som f.eks. anthocyaniner) er fortsat begrænset og mangelfuld.
Næringsværdi pr. 100 g. solbær
Næringsstof | Indhold | ADT (anbefalet daglig tilførsel) |
Energi | 264 kJ | |
Kulhydrater | 15,4 g | |
Fedt | 0,4 g | |
Protein | 1,4 g | |
B1 vitamin (tiamin) | 0.05 mg | (4%) |
B2 vitamin (riboflavin) | 0.05 mg | (3%) |
B3 vitamin (niacin) | 0.3 mg | (2%) |
B5 vitamin (pantotensyre) | 0.398 mg | (8%) |
B6 vitamin (pyridoxin) | 0.066 mg | (5%) |
C vitamin | 181 mg | (302%) |
Calcium | 55 mg | (6%) |
Jern | 1.5 mg | (12%) |
Magnesium | 24 mg | (6%) |
Fosfor | 59 mg | (8%) |
Kalium | 322 mg | (7%) |
Zink | 0.27 mg | (3%) |
Kilde: USDA Nutrient database
Anbefalede produkter
Vi anbefaler følgende produkter med solbær:
Relaterede artikler: hyldebær, enebær, trænebær, acai piller og bær
Kilder og relevante eksterne links
- Solbær er et meget populært bær, som er kendt for sin gode smag. Bærene anvendes ofte som smagsaroma og farvestof i alverdens fødevarer.
- Solbær menes at have mange helbredsmæssige fordele og sydomsforebyggende egenskaber pga. den høje koncentration af C-vitamin og anthocyaniner. Disse egenskaberne er dog ikke videnskabeligt dokumenterede.
- Her kan du se en oversigt over de lidelser og tilstande, som solbær menes at kunne forebygge eller afhjælpe og desuden læse om solbærrets mange øvrige anvendelser.