Her ses afskallede sesamfrø
Om sesamfrø
Sesamfrø af høj kvalitet kan købes her:
Hvad er sesamfrø?
Sesamfrø er frøene af sesamplanten (Sesamum indicum) som tilhører Sesamfamilien (Pedaliaceae). Sesamplanten stammer fra Afrika, men dyrkes i dag kommercielt i flere af verdens tropiske egne.
Sesamplanten bliver ca. 1 meter høj og dens frugt er en aflang plantekapsel, der netop indeholder sesamfrøene.
Indien og Kina er de to lande, der har de største produktioner af sesamfrø.
Sesamfrøenes historie
Den første gang sesamfrø optræder i menneskets historie, er i assyriske myter, hvor man hører om guderne, der drak sesamvin natten før de skabte jorden.
Man regner med at sesamfrø var et af de første krydderier anvendt af mennesket, og sesamplanten var sandsynligvis også en af de første planter, der blev til brugt presning af spiseolie.
Selve ordet sesam stammer fra det assyriske ord shamash-shammu.
Sesamfrø i gastronomien
Sesamfrø har følgende gastronomiske anvendelser:
- Til olie
- Som indgrediens i bagværk som i f.eks. brød, kiks eller boller
- I kager, småkager, vafler og andre søde typer bagværk
- Som drys på bagværk som på f.eks. brød, burgerboller eller morgenbrød
- I nogle former for sushi
- I salater og supper
- Som smørbar pasta (kendes fra de asiatiske køkkener i form af sesampasta og de mellemøstlige i form af tahini)
- Som Til pitha/Tilor laru (en slags “sesamboller” fra Indien)
- Som ingrediens i krydderiblandinger (sesamfrø anvendes f.eks. i Milaagi Podi [indisk krydderiblanding])
- Slik og søde sager (som f.eks. det græske pasteli)
- Som marinade til kød og grøntsager (marinering i sesamfrø er i især populært i det koreanske køkken)
- Friturestegt (en blanding af sesamfrø og sesamolie)
- Som tilsætning til saucer (som f.eks. den mexicanske mole)
Andre anvendelser
Sesamfrø blev tidligere anvendt til tandudtrækning i nogle kulturer og bruges fortsat den dag i dag som massageolie.
Der hersker en generel misforståelse om, at sesamfrø skulle indeholde THC – det aktive “berusende” stof i Cannabis-planterne. Sesamfrø indeholder ikke THC.
Næringsindhold pr. 100 g sesamfrø
Sesamfrø indeholder diverse mineraler, som gør det til en sund topping til salater, supper eller gryderetter. Særligt er sesam rigt på magnesium. Udover diverse mineraler er sesam også rigt på B-vitaminer. Samtidig er den primære del af den fedt der er i semsamfrø umættet, hvilket gør det til en sund type af fedt.
Næringsstof | Indhold pr. 100 g | ADT (anbefalet daglig tilførsel) |
Kulhydrater | 26,04 g | |
Fedt | 48 g | |
Protein | 16,96 g | |
Calcium | 131 mg | (13%) |
Jern | 7,78 mg | (62%) |
Magnesium | 346 mg | (94%) |
Fosfor | 774 mg | (111%) |
Kalium | 406 mg | (9%) |
Natrium | 39 mg | (2%) |
Kilde: USDA National Nutrient database
Sesamfrø er desuden rige på antioxidanter, som man ved, har flere gavnlige effekter på menneskets helbred. Herudover har nogle undersøgelser vist, at sesamfrø indeholder såkaldte phytosteroler, som man mener kan bidrage til forebyggelse af kræft. Dette er dog ikke videnskabeligt dokumenteret.
Næringen i sesamfrø absorberes i øvrigt bedre af mennesket, hvis sesamfrøene knuses eller pulveriseres inden indtagelse.
Anbefalede produkter
Sesamfrø af høj kvalitet kan købes her:
- Sesamfrø er frøene fra sesamplanten (Sesamum indicum), som især dyrkes i tropiske områder.
- Sesamfrø anvendes ofte i madlavning og er desuden hovedindgrediensen i sesamolie.
- Selvom der ikke findes nogle videnskabelige beviser for sesamfrøenes gavnlige egenskaber på menneskekroppen, har nogle foreløbige undersøgelser påpeget, at frøenes indhold af phytosteroler muligvis bevirker, at de kan komme til at spille en rolle i forebyggelsen af kræft.