Her ses seneskederne i et led
(Klik på billedet for større version)
Om seneskedehindebetændelse
For supplerende information henvises til artiklen behandling af seneskedehindebetændelse
Hvad er seneskedehindebetændelse?
Seneskedehindebetændelse kaldes også tenosynovitis og er en inflammatorisk tilstand, der opstår i seneskederne. Springfinger og tennisalbue er eksempler på tilstande, der skyldes seneskedehindebetændelse.
Seneskedehindebetændelse vs. senebetændelse
Tenosynovitis (seneskedehindebetændelse) er tæt forbundet med – men ikke det samme som – tendinitis (senebetændelse).
Hvor seneskedehindebetændelse er inflammation eller infektion af seneskederne (der omgiver senerne), er tendinitis inflammation af selve senen.
Sener, seneskeder og seneskedehindebetændelse
Senerne er bånd, der forbinder knogler og muskler. Seneskederne er en slags hinder, der omgiver senerne – i f.eks. hænderne. Det er dog ikke alle kroppens sener, der er beklædt med seneskeder.
Seneskederne kaldes også synovium og er foret med slimhinder, der bl.a. afgiver en smule smørende væske, som sikrer gnidningsfri bevægelighed af senen.
Seneskedehindebetændelse opstår, når slimhinderne i seneskederne irriteres og inflammeres. Seneskedehindebetændelse kan også forekomme, hvis infektion forhindrer gnidningsfri bevægelse af senen.
Årsager
Seneskedehindebetændelse udvikler sig normalt over tid. I mange tilfælde udløses seneskedehindebetændelse af skader eller gentagende belastninger eller slid på senen. Almindeligvis skyldes disse sport, arbejde eller vaner.
Typiske arbejdsmæssige opgaver, der kan føre til seneskedehindebetændelse er skrivearbejde, samlebåndsarbejde ogy arbejde der involver håndværktøj.
Seneskedehindebetændelse kan ramme alle seneskeder i kroppen – nogle områder er dog mere udsatte end andre; især hænderne, håndleddene og fødderne.
Selve årsagen til seneskedehindebetændelsen er enten ukendt eller en eller flere af følgende:
- Slidgigt
- Gigt
- Skader
- Overbrug
- Belastning
Infektion (kan inkludere andre sygdomme, der udvikler seneskedehindebetændelse som en komplikation – som f.eks. gonoré)
Herudover kan sygdomme såsom diabetes og leddegigt medføre- eller bidrage til udvikling af seneskedehindebetændelse. I meget sjældne tilfælde kan svulster desuden forårsage symptomer, der minder om symptomerne på seneskedehindebetændelse.
Seneskedehindebetændelse – og andre inflammatoriske problemer med senerne – rammer ofte mennesker, der dyrker meget sport.
En anden udsat gruppe, er mennesker der har et arbejde, der involverer meget skrivning, tastaturskrivning eller brug af computermus (læs evt. om musearm her).
I nogle tilfælde ses det, at seneskedehindebetændelse forekommer hyppigere i nogle familier end andre – så seneskedehindebetændelse kan muligvis påvirkes af genetiske faktorer.
Desuden er der forskel i forekomsten hos kønnene: mænd rammes oftere end kvinder. Hos børn er årsagerne mere ukendte end hos voksne.
Symptomer
Seneskedehindebetændelse forekommer på den del af senen, der er fasthæftet på knoglen. Det primære symprtom er smerte, der forværres ved bevægelse af den ramte sene.
Symptomerne på seneskedehindebetændelse kan være:
- Besvær ved at bevæge det nærliggende led (hvis seneskedehindebetændelsen opstår i en finger, kan det f.eks. være et af fingerleddene)
- Svaghed i det omkringliggende område
- Hævelse af et nærliggende led
- Varme i huden omkring den ramte sene
- Smerte og ømhed omkring et led
- Smerter, når man bevæger et nærliggende led
- Stivhed i det omkringliggende område
- Rødlighed langs den ramte sene
Symptomerne kan vare fra få dage til flere måneder – sidsnævnte især hvis ikke man opsøger behandling.
Ofte vil man ofte – efter endt behandling – kunne høre, at senen “knitrer”, hvilket skyldes arvæv omkring senen.
Diagnose
En læge kan, vha. en fysisk undersøgelse, diagnosticere seneskedehindebetændelse. Det er typisk hævelse i et af leddene – sammen patientens øvrige symptomer – der afslører seneskedehindebetændelsen.
Lægen vil typisk røre ved- eller udstrække senen, eller få patienten til at bevæge musklen for at se, om der opstår smerter.
Undgå seneskedehindebetændelse
Der findes ingen videnskabelige beviser for, at man kan forebygge eller undgå seneskedehindebetændelse. Man mener dog, at følgende forholdsregler kan forhindre tilbagevendelse af seneskedehindebetændelse:
- Undgå gentagende bevægelser – stop når der opstår smerter
- Undgå overbrug af senen
- Styrkelse af musklerne omkring senen og selve senen i sig selv – eventuelt i samarbejde med fysioterapeut eller ergoterapeut, hvis man frygter man er ved at udvikle seneskedehindebetændelse
- Opvarmning af muskler inden sport og andre hårde fysiske aktiviteter
- Udstrækning af muskler efter (og evt. også før) sport. Ligeledes kan det være sundt at strække senerne ud efter eksempelvis meget tastearbejde ved et tastatur
- I og med, at seneskedehindebetændelse er en inflammatorisk tilstand kan man også forebygge til en vis grad ved at spise anti-inflammatorisk kost
Varigheden af symptomerne afhænger af alvorligheden af seneskedehindebetændelse samt, om man søger behandling rettidigt.
- Seneskedehindebetændelse er inflammation af seneskedens slimhinder, hvilket modvirker seneskedens gnidningsfrie bevægelse på senen.
- Symptomerne kan være hævelse, ømhed samt nedsat bevægelighed af det nærliggende led.
- Læs om de typiske årsager til seneskedehindebetændelse i denne artikel.