Selvværd er vores opfattelse af vores eget værd i forhold til os selv og omverdenen
10 råd til et bedre selvværd
Denne artikel omhandler selvværd generelt. For information om lavt selvværd henvises til artiklen: lavt selvværd
Følgende bøger anbefales til forbedring af selvværdet:
Generelt om selvværd
Vi har alle et billede af hvem vi er, hvordan vi ser ud, hvad vi er gode til og muligvis også, hvilke svagheder vi har. Selvværd er et ord, der refererer til det mentale billede, vi har af os selv.
Selvværd kan desuden defineres som accepten af- og respekten for den tillid og tilfredsstillelse du har i dig selv som person. Selvværd handler i høj grad om, hvor meget, vi føler os elskede, accepterede, værdifulde og værdsatte af andre – og hvor meget vi elsker, accepterer og værdsætter os selv.
Grundlaget eller basis for selvværdet er et internt, mentalt billede af os selv, som enten bevidst eller ubevidst er til stede i vores selvopfattelse. Dette interne billede er altså en del af vores selvopfattelse.
Mennesker der har et lavt selvværd, føler muligvis, at der ikke er nogen der kan lide- eller acceptere dem som de er, eller at de ikke kan lykkes i nogle sammenhænge.
Hvornår opstår selvværdet?
Vi begynder at skabe vores eget mentale, interne billede af os selv meget tidligt i barndommen. I denne alder og senere i livet skabes, formes og ændres billedet ud fra vores interaktioner og erfaringer med andre mennesker og omgivelser.
I første omgang er det især signalerne og beskederne fra vores forældre, der har en stor inflydelse vores interne billede.
Senere er det faktorer som vores præstationer i skolen, iblandt vennerne og muligvis iblandt vores søskende, der påvirker vores selvværds-billede.
Forældre, lærere og andre autoritære personer påvirker de ideer vi udvikler om os selv – især når vi er små børn. Hvis forældre kritiserer et barn meget, kan det være svært for barnet at udvikle et sund selvværd.
Teenagere er fortsat igang med at danne deres egne tanker, overbevisninger og værdier i livet. I denne alder er det derfor fortsat nemt at blive påvirket af, hvad en forælder, lærer, træner eller anden betydningsfuld person mener eller siger.
Dannelsen af det lave selvværd
Hvis man under førnævnte perioder i livet modtager negative signaler og beskeder, risikerer man at få et lavt selvværd som voksen. Dette er ikke ikke en positiv ting, idet vores selvværd afgør hvordan vi interagerer med omverdenen, og derfor har en stor betydning for vores liv som helhed.
Faktorer der spiller en rolle i forbindelse med selvværd inkluderer:
- Dine evner og hvordan du opfatter hvad du selv er i stand til
- Hvordan du behandler dig selv og andre
- Hvordan du dømmer mennesker omkring dig
- Måden hvorpå du udtrykker dit selvværd og din person
Hvad er et sundt selvværd?
Mennesker der har et sundt selvværd, er i stand til at have det godt med dem selv, at værdsætte deres eget værd og være stolte af deres evner, egenskaber og præstationer.
Man bør ikke undervurdere vigtigheden af et sundt selvværd som et fundament for eksistensen. Et sundt selvværd har en afgørende betydning for vores nutidige- og fremtidige liv.
Det sunde selvværd definerer hvordan man opfatter sig selv og livet generelt. Dette indebærer at leve bevidst, tage ansvar, respektere andre og at tage sig af sig selv.
Mennesker, der har et sundt selvværd, har generelt bedre menneskelige relationer (parforhold, familie, arbejdsforhold osv.) end andre.
Et sundt selvværd tillader dig at:
-
- føle dig elskværdig og afholdt
-
- acceptere dig selv og leve dit liv som du vil
-
- være stolt af dig selv uden at være overbærende
-
- have et positivt syn på tilværelsen
-
- vide at du er i stand til at realisere dine drømme
-
- spørge venner og familie om hjælp når du har brug for det (uden at du får dårligt med dig selv)
-
- forstå at du fortjener et godt liv
-
- foretage valg der er støttende fremfor underdanige
- præstere bedre i skolen, på arbejdet osv.
10 råd til et nyt selvværd
Her er 10 råd, der kan hjælpe dig til at opbygge selvværdet:
-
- Stop med at opfatte dig selv negativt og udeluk negative tanker om dig selv – du skal ikke nødvendigvis undetrykke de negative tanker, men i stedet undgå at bruge tid på at dykke ned i de negative tanker
- Sig farvel til fortiden – de fleste går og bekyrer sig om ting, der ikke kan ændres. Man bør i stedet lære af sine fejl
- Prøv nye ting og sæt nye mål – at være dygtig til noget er noget, der giver både anerkendelse fra andre og selvtillid
- Vær stolt af dine ideer, visioner og mål – mind dig selv om hvad de er, så du ved hvad du stræber efter i livet
- Betragt fejltrin som muligheder for at lære (fremfor nederlag)
- Lev med bevidsthed om dit selvværd – og gør gode ting for at styrke det i hverdagen
- Indse og erkend hvad du er i stand til – og hvad du ikke er i stand til. Dermed kan man undgå at kaste sig ud i ting, der skader ens selvværd. Man skal dog ikke sætte barren for hvad man kan for lavt.
- Gå efter at fuldføre eller færdiggøre ting fremfor at være perfektionistisk
- Tag ansvar for dit liv og ændr din attitude overfor dig selv og andre – det at dømme andre er tit et tegn på at man dømmer sig selv
- Forstå at selvværd er noget der kommer indefra
Husk at det aldrig er for sent at ændre eller forbedre sit selvværd eller sin selvtillid. Hvis ikke man selv er i stand til at ændre på sit selvværd, har man altid mulighed for at få professionel hjælp hertil. Behandlingsmulighederne er gode og succesraten er høj.
Anbefalede produkter
Følgende bøger anbefales til forbedring af selvværdet:
Kilder og relevante eksterne links
- Selvværd er opfattelsen af vores eget værd i forhold til os selv og omverdenen.
- Vores selvværd formes allerede fra tidligt i barndommen og hele vejen gennem livet i vores interaktion med omverdenen.
- Selvværdet kan dog ændre sig gennem livet - og derfor også forbedres! Her får du 10 råd, der kan hjæpe dig til at opbygge et fornyet selvværd!