Menneskets ringmuskel
For supplerende information henvises til artiklen: endetarmen
Anatomi og funktion
Hvad er en ringmuskel? En ringmuskel er en betegnelse for musklerne, der regulerer åbning og lukning af endetarmsåbningen (anus).
Der findes 2 ringmuskler:
Ringmusklerne er egentlig lukkemuskler, som er en bestemt type muskler (også kaldet sfinkter), der kendetegnes ved, at de har en åbne/lukke funktion.
Lukkemuskler er almindeligvis cirkulære, og varetager åbning, lukning og begrænsning af de naturlige passager i kroppen.
Her ses den den ydre (exterior) og den indre (interior) ringmuskel.
(Klik på billedet for større version)
Der findes mere end 50 forskellige lukkemuskler i menneskekroppen – nogle af dem er mikroskopiske. Andre lukkemuskler er f.eks. sphincter pupillae (lukkemusklen i iris i øjet), den øvre øsofageale sfinkter (i den øvre del af spiserøret) og sphincter urethrae (i urinrøret [kontrollerer vandladningen]).
Lukkemuskler optræder hos de fleste levende væsner, og kan også have andre funktioner end at åbne og lukke. Hos hvaler f.eks. er åndehullerne (hullerne ovenpå hovedet hvor filtreret vand udløber/udsprøjtes) eksempler på lukkemuskler, der fungerer anderledes end hos mennesket.
Den indre ringmuskel
Den indre ringmuskel (sphincter ani internus) er en muskulær ring, der omgiver ca. 2,5 cm. af analkanalen (canalis analis). Kanten af den indre ringmuskel er i kontakt med – men stadig adskilt fra – den ydre ringmuskel.
Den indre ringmuskel er ca. 5 mm. tyk. Denne ringmuskel kontrolleres ufrivilligt – dvs. mennesket har ingen bevidst kontrol over musklen.
Den ydre ringmuskel
Den ydre ringmuskel (sphincter ani externus) er et fladt lag af muskulære fibre, der er ellipseformet og omslutter endetarmsåbningen.
Den ydre ringmuskel måler omkring 8-10 cm. i længden. Denne ringmuskel kontrolleres frivilligt – dvs. mennesket har bevidst kontrol over musklen: Når man f.eks. “holder sig” inden et toiletbesøg, er det den ydre ringmuskel, man spænder. Når man er på toilettet, og har afføring, afslappes den ydre ringmuskel, fordi man gennem hjernen giver besked om at den skal gøre det.
Lidelser og tilstande
Anismus er en paradoksal sammentrækning af den ydre ringmuskel, når man egentlig vil afslappe ringmusklen. Dette kan resultere i forstoppelse (konstipation) og generelle problemer med at have afføring. Kæmper man med anismus – eller er man i tvivl om, om man kæmper med dette – er det en rigtig god idé at søge lægehjælp. Forstoppelse kan over tid udvikle sig til en besværlig størrelse.
Unormal funktion af den ydre ringmuskel ses også ved anorektal misdannelse, som typisk er en medfødt defekt, hvor endetarmsåbningen ikke er perforeret (der er ikke “hul igennem”).
Der kan også opstå problemer med den ydre ringmuskel efter bestemte operationer (kirurgiske indgreb) som f.eks. coccygektomi (operation hvor halebenet fjernes ).
Nogle mennesker vælger at få en piercing i ringmusklen, hvilket kan medføre komplikationer. Dette er noget man bør overveje grundigt inden.
- Ringmusklen er en lukkemuskel, der bl.a. aktiveres, når man skal "holde sig" for at undgå for tidlig afføring inden et toiletbesøg.
- Der findes 2 ringmuskler; den 'indre ringmuskel' og den 'ydre ringmuskel'. Førstnævnte kan vi ikke selv bevidst kontrollere.
- Her finder du information om ringmusklernes funktion og anatomi.