Her ses blærehalskirtlen (prostata) – kirtlen der rammes af prostatakræft
(Klik på billedet for større version)
Om prostatakræft
For supplerende information henvises til artiklen symptomer på prostatakræft
Hvad er prostatakræft?
Prostatakræft er en kræftsygdom der rammer blærehalskirtlen – en kirtel der også kaldes prostata og udelukkende findes hos manden. Prostata har samme form som en valnød eller en kastanje og er placeret under urinblæren. Prostata producerer en væske der har flere funktioner i forhold til mandens sæd.
Prostatakræft er en af de mest almindelige typer kræft hos mænd og rammer næsten kun mænd over 50 år (risikoen stiger med alderen). I Danmark opdages der årligt op mod 3500 (2011) tilfælde af prostatakræft – et tal der i de seneste 10-15 år har været stigende pga. fremskridt i de diagnosticerende undersøgelser.
I omkring 40% af alle tilfælde af prostatakræft er sygdommen ikke livstruende. Selvom sygdommen er en af de hyppigst forekommende kræftformer hos mænd, udvikler mange patienter aldrig symptomer, gennemgår aldrig behandling og dør heller ikke af sygdommen (men af andre årsager).
Når det er sagt, skal man stadig være opmærksom på symptomer, når man som mand kommer op i alderen. Den bedste måde at sikre en god behandling er gennem en tidlig diagnosticering.
Sygdomsforløb
Prostatakræft udvikler sig typisk langsomt og er i starten ofte begrænset til prostata, hvor den medfører omfattende skader. Der kan dog være forskel på sværhedsgraden og udviklingen af sygdommen; nogle former for prostatakræft udvikler sig langsomt og kræver minimal eller ingen behandling, hvor andre former er mere aggressive og kan sprede sig hurtigt.
Det er typisk knogler eller lymfeknuder der rammes, når prostatakræften breder sig. I nogle tilfælde går der op til 15 år før sygdommen breder sig eller begynder at udvise symptomer.
Sandsynligheden for succesfuld behandling af prostatakræft er størst hvis sygdommen opdages tidligt i forløbet – mens den endnu er begrænset til prostata.
Årsager til prostatakræft
De eksakte underliggende årsager til prostatakræft er endnu ukendte. Lægerne ved at prostatakræft opstår, når nogle af cellerne i prostata bliver unormale. Ændringer i cellernes DNA medfører at cellerne vokser og deler sig hurtigere end normale celler. De unormale celler fortsætter desuden med at leve, hvor andre celler normalt ville dø.
Ophobningen af unormale celler danner en kræftknude, der kan vokse og invadere omkringliggende væv. Prostatakræft kan desuden brede sig til andre dele af kroppen.
Nogle undersøgelser peger desuden på, at der kan være en sammenhæng mellem brug af visse medicintyper og prostatakræft.
Risikofaktorer og komplikationer
Faktorer der øger sandsynligheden for prostatakræft kan være:
- Alder: Risikoen stiger med alderen – prostatakræft forekommer hyppigst hos mænd over 65 år, mens man efter at have paseret 50 år bør begynde at gå til tjek for ens prostatas generelle sundhed
- Genetik: Risikoen for prostatakræft er generelt højere, hvis man har slægtninge der har haft prostatakræft
- Overvægt: Overvægtige mænd har større risiko for alvorlige tilfælde af prostatakræft. Læs evt. mere om overvægt her
Komplikationer af prostatakræft kan være:
- Kræft der spreder sig
- Erektil dysfunktion (impotens)
- Inkontinens
- Svede og – hedeture
- Lammelser i benene
- Knoglebrud
- Vandladningsproblemer
- Blodmangel (der kræver blodtransfusion)
Behandling af prostatakræft
Hvordan prostatakræft behandles, afhænger af flere faktorer – som f.eks. hvor hurtigt kræftknuden vokser, om kræftsygdommen breder sig, patientens overordnede helbredsmæssige tilstand osv.
Behandling af prostatakræft kan basalt set foregå på 2 måder:
- Behandling med helbredende sigte: Her er målet at kurere sygdommen ved at fjerne alle de unormale celler. Denne type behandling tibydes som udgangspunkt kun til patienter hvor prostatakræften endnu er begrænset til prostata (såkaldt lokal prostatakræft). Behandling med helbredende sigte kan inkludere følgende:
- Operation
- Strålebehandling
- Frysebehandling
- Behandling af symptomerne: Her er målet at mindske patientens symptomer og ikke at kurere sygdommen. Denne form for behandling tilbydes som udgangspunkt til patienter hvor prostatakræften har spredt sig til andre dele af kroppen end prostata (såkaldt udbredt prostatakræft). Behandling af symptomerne kan inkludere følgende:
- Anti-hormonbehandling evt. i kombination med operation
- Anti-androgen medicin
- Kemoterapi
Hertil kommer, at en del patienter ikke tilbydes behandling (typisk ældre patienter uden symptomer) men i stedet hyppig kontrol og tilsyn. Dette skyldes, at behandlingen af prostatakræft i sig selv indebærer en del bivirkninger som ikke altid vil opveje de fordele behandlingen kan medføre.
Alternativ behandling
Der findes ingen alternative behandlingsmuligheder, der kan kurere prostatakræft. Der findes derimod flere alternative behandlingsmetoder og supplerende behandlingsteknikker, der kan hjælpe patienten til at håndtere effekterne af prostatakræften samt bivirkningerne af den konventionelle behandling. Det vil sige, at man kun bør opsøge alternative behandlingsformer som et suplement til den medicinske behandling.
De alternative behandlingsmuligheder kan forbedre patientens muligheder for at håndtere den og stress og angst patienten oplever umiddelbart efter diagnosen og kan samtidig højne ens muligheder for at overkomme sygdommen. De alternative metoder inkluderer:
- Træning og motion
- Kunstterapi
- Bevægelsesterapi
- Musikterapi
- Meditation
- Yoga
- Vejrtrækningsøvelser
- Afslappelsesteknikker
Spørg din læge til råds omkring alle former for alternative behandlingsmetoder inden du anvender dem i forbindelse med prostatakræft.
Hjælp og støtte
Når man får stillet diagnosen prostatakræft er det muligt, at man oplever mange forskellige følelser og humørændringer. Angst, bekymring, nedtrykthed og depression er ikke ualmindeligt. Med tiden finder man dog typisk sin måde at håndtere sin diagnose på – indtil da kan det være en god ide at prøve følgende:
- Information: Jo mere du kan lære om prostata og prostatakræft, jo bedre. Kendskab til omfanget og konsekvenserne af sygdommen er essentielt for din sygdomsforståelse og dermed din egen evne til at træffe selvstændige beslutninger om behandling. Alt dette bidrager til en bedre følelse af at have kontrol over prostatakræften.
- Lægen: Det er vigtigt at du taler med din læge om alle de tvivlsspørgsmål og tanker du gør dig om sygdommen. I mange tilfælde vil lægen kunne hjælpe dig videre i behandlingsforløbet ved at henvise til forskellige specialister eller behandlere og evt. til støttegrupper o.lign (se nedenfor).
- Venner og familie: Dine venner og din familie kan være en uvurderlig støtte både under og efter behandlingen af prostatakræften. Dette gælder både i praktiske henseender (som f.eks. ved hjælp til daglige gøremål der kræver for meget energi) såvel som psykiske (f.eks. i form af aflastning vha. samtaler når du føler dig stresset eller medtaget af sygdommen).
- Støttegrupper: Der findes flere muligheder for at komme i kontakt med andre mennesker der har eller har haft prostatakræft. Disse mennesker kan også være en vigtig støtte, idet de er eller har været i samme situation som dig og derfor kender til mange af de følelser, frustrationer, beslutninger osv. der relaterer til prostatakræft.
- Pas på dig selv: Ved generelt at føre en sund livsstil – i form af sund kost, regelmæssigt at dyrke motion samt at sørge for at sove/hvile sig tilstrækkeligt – kan man gøre livet lettere for sig selv.
Undgå prostatakræft
Følgende råd og forholdsregler kan tages for at undgå prostatakræft:
- Spis mange grøntsager, frugter og fuldkornsprodukter
- Undgå fed mad
- Træn/motioner på så mange ugedage som muligt
- Oprethold en sund kropsvægt
- Konsulter din læge omkring risikofaktorerne for prostatakræft
Relevante artikler: forstørret prostata
- Prostatakræft kaldes også 'kræft i blærehalskirtlen' og er en sygdom, der udelukkende rammer mænd. Risikoen for at få prostatakræft stiger med alderen.
- De typiske symptomer på prostatakræft er vandladningsbesvær samt seksuelle problemer.
- Selvom der findes flere behandlingsmuligheder, behandles prostatakræft kun i nogle tilfælde.