Her ses en p-ring
Om brugen af p-ring
For supplerende information om andre hormonelle præventionsmidler henvises til artiklerne: p-plaster, p-stav, hormonspiral
Hvad er en P-ring?
En p-ring en en af de nyeste udviklinger inden for hormonelle præventionsmidler. I forhold til p-piller indeholder en p-ring meget små doser af hormoner, som påvirker din ægløsning.
En p-ring er gennemsigtig, lavet af fleksibelt plastik og kan let sættes op i skeden. Enhver p-ring beskytter mod graviditet i op til en måned. En P-ring kan fås på recept efter konsultation med din læge.
Hvordan fungerer en p-ring?
En p-ring er en lille gennemsigtig ring, som føres ind i skeden nær livmoderhalsen og bæres i 3 uger, hvor den frigiver hormonerne østrogen, progesteron og gestagen i din krop. Disse hormoner modvirker ægløsning og gør livmoderhalsslimet tykkere, hvorved der dannes en naturlig barriere, der forhindrer mandens sæd i at trænge ind til ægget.
Ligesom p-piller kan en p-ring også ændre livmoderslimhinden og derved forhindre modtagelsen af et befrugtet æg, idet ægget ikke kan trænge ned i slimhinden og sætte sig fast.
Hver måned indsættes en ny p-ring. Når den er sat på plads i skeden, bæres p-ringen i 3 uger før den fjernes i 1 uge – dvs. den uge, hvor du har menstruation.
Hver ring udgør hermed én måneds svangerskabsforebyggelse. Dog beskytter en p-ring ikke imod kønssygdomme.
Førstegangsbrugere vil starte med at gå med p-ring i løbet af de første 5 dage af deres menstruation. Eftersom det tager en uge før en p-ring virker, er det nødvendigt at anvende anden form for præventionsmiddel i løbet af den første uge.
Hvis du imidlertid allerede bruger et andet hormonelt præventionsmiddel såsom p-piller eller hormonspiral, så bør p-ringen være effektiv, så snart du starter med at bruge den.
Der er, som med alle andre præventionsformer, en række fordele. og ulemper ved denne præventionsform. Læs med videre for at blive klogere på begge dele.
Hvad er fordelene ved en p-ring?
Mange kvinder finder det belejligt kun at skulle tænke på prævention én gang om måneden. Det er for mange lettere end at skulle huske en pille hver dag, som p-piller kræver.
Desuden de nyder også godt af, at en p-ring kan dæmpe menstruationssmerter og forkorte menstruationen. Andre fordele ved at bruge p-ring kan være:
- Nedsatte symptomer på præmenstruelt syndrom (PMS)
- Mindre udprægethed af akne
- Nogen beskyttelse mod underlivsbetændelse samt graviditet uden for livmoderen (ektopisk graviditet)
- Nedsat risko for livmoderkræft og kræft i æggestokkene
Komplikationer og bivirkninger ved p-ring
Som ved alle hormonelle præventionsmidler findes der en række bivirkninger forbundet med brugen af p-ringen. De mest almindelige bivirkninger er:
- Gærsvampeinfektion (især candida-svamp)
- Øgede mængder af udflåd fra skeden eller irritation
- Øvre luftvejsinfektion
- Bihulebetændelse (Sinuitis)
- Vægtforøgelse
- Kvalme (Nausea)
- Pletblødning eller gennemtrængende blødning fra skeden
- Humørsvingninger (skift i humøret)
- Ømme bryster
- Hovedpine
I sjældne tilfælde forekommer alvorlige helbredsmæssige komplikationer ved brug af p-ring. Disse inkluderer en øget risiko for:
- Blodpropper i benene, lungerne og hjernen
- Blodprop i hjertet (akut myokardieinfarkt)
- Slagtilfælde
- Sygdomme der relaterer til galdeblæren
Det hører dog til sjældenhederne – konsulter evt. din læge for at blive klogere på potentielle bivirkninger.
Hvor effektiv er en p-ring?
En p-rings effektivitet er endnu ikke blevet præcist evalueret, selvom det generelt formodes, at effektiviteten er mindst ligeså høj som brugen af p-piller.
P-ringens virkeevne falder, hvis den bruges i kombination med nogle former for medicin såsom nogle antibiotika, perikon (naturmedicin) og visse typer anfaldsmedicin og medicin mod tuberkulose og migræne.
Ubrugte p-ringe bør opbevares i rum med en temperatur på højst 25 grader og bør ikke udsættes direkte sollys.
Det kan desuden nedsætte effektiviteten, hvis du går med p-ring i mindre eller mere end 3 uger. Selvom det er usædvanligt, kan p-ringen glide ud af skeden.
Hvis p-ringen har været uden for din krop i mindre end 3 timer, kan du rense den med koldt eller lunkent vand (aldrig varmt) før du sætter den på plads i skeden igen. Risikoen for graviditet øges dog herved.
Derfor er det nødvendigt at bruge en anden form for præventionsmiddel indtil du har båret p-ringen i en uge.
Hvem kan anvende en p-ring?
Ikke alle kvinder er i stand til at gå med p-ring. Hvis du oplever én eller flere af følgende lidelser eller tilstande, kan du blive nødt til at bruge en anden type præventionsmiddel:
- Diabetes
- For højt blodtryk
- For højt kolesterol
- Epilepsi
- Depression eller vedvarende tristhed
- Sygdomme forbundet med galdebære eller nyrer
- Følsom skede
- Nedsunken livmoder eller blære
- Endetarmsprolaps
- Alvorlig forstoppelse
- Amning
- En p-ring er et hormonelt præventionsmiddel, der sættes op i skeden nær livmoderhalsen. Ringen bæres i 3 uger, hvor den automatisk frigiver doser af hormoner, der er svangerskabsforbyggende.
- P-ringen bæres ikke under menstruationen. Efter hver menstruation indsættes en ny p-ring.
- Læs om fordelene ved brug af p-ring samt mulige komplikationer og bivirkninger.