At have ondt i lænden kan skyldes alt fra en forkert bevægelse som f.eks. et tungt løft til diskusprolaps eller diskusprotrusion. På billedet ses en oversigt over rygsøjlens forskellige dele (lænden = “lumbar”)
(Klik på billedet for større version)
Har du ondt i lænden?
For supplerende information henvises til artiklen: hekseskud
Følgende produkter anbefales mod lændesmerter:
Du kan se flere produkter mod lændesmerter her
Generelt om at have ondt i lænden
De fleste mennesker får ondt i lænden eller øvrige dele af ryggen på ét eller flere tidspunkter i deres liv.
Alvorligheden af smerterne kan variere fra milde til udtalte og ligefrem være hæmmende eller invaliderende. De kan desuden være kortvarige, langvarige og permanente. At have ondt i lænden kan i alvorlige tilfælde besværliggøre dagligdagsaktiviter og endda umuliggøre et liv uden hjælp fra andre mennesker.
Andre betegnelser for at have ondt i lænden inkluderer:
Rygsøjlens anatomi
At forstå hvordan rygsøjlen fungerer, kan hjælpe til at forstå, hvorfor man får ondt i lænden.
Rygsøjlens primære bestanddel er en masse knogleskiver, der kaldes ryghvirvler. Disse ryghvirvler ligger oven på hinanden i en lang søjle. Imellem alle ryghvirvlerne ligger de såkaldte disci, som er en slags “båndskiver”. Herudover består rygsøjlen af muskler, ledbånd og nerver – dvs. samlet set består rygsøjlen af:
- Ryghvirvler
- Muskler og ledbånd
- Disci (båndskiver)
- Facetled
- Rygmarv og nerver
Ved gang eller løb, fungerer rygsøjlens disci (flertalsformen af diskus) som en form for “støddæmpere”, idet de ligger som stødpuder imellem ryghvirvlerne og derved forhindrer dem i sammenstød. Det er disci i kombination med facetleddene, der muliggør alle former for bevægelser, bøjninger og vrid i rygsøjlen.
I centrum af diskus sidder en gelé-agtigt kerne, der på fagsprog kaldes nucleus pulposus. Tilstanden diskusprolaps opstår, hvis denne kerne delvist glider ud af diskus.
Hvis selve diskus forskubbes, således at den udbuler og trykker på en eller flere nerver, resulterer dette i lændesmerter. Der kan dog være andre årsager til, at man får ondt i lænden og det er ikke altid muligt at identificere den specifikke årsag til smerterne.
Du kan læse mere diskusprolaps her
Hvor lang tid man har ondt i lænden ad gangen og hvor udtalte lændesmerterne er, kan variere meget fra person til person og fra tilfælde til tilfælde. Lændesmerterne kan desuden udvikles gradvist eller opstå pludseligt – ligesom smerterne kan være midlertidige eller permanente.
I mange af de tilfælde hvor man har ondt i lænden, forsvinder smerterne dog af sig selv – typisk i løbet af et par uger.
Hvorfor får man ondt i lænden?
Der findes flere årsager til, at man kan få ondt i lænden. Almindeligvis opstår smerterne i forbindelse med løft, vrid eller bøjning af rygsøjlen. I nogle tilfælde kan en fysisk anstrengelse eller en uvant bevægelse – der involverer rygsøjlen eller musklerne omkring samme – være nok til at man får ondt i lænden.
Vores alder har også indflydelse på tendensen til at få ondt i lænden – lændesmerter (og rygsmerter generelt) opstår uden tvivl oftest hos den ældre del af befolkningen. Dette skyldes primært det slid og den gradvise nedbrydning, der sker i vores led og skelet med alderen.
Herudover får mennesker med fysisk krævende arbejde (særligt hvis arbejdet involverer belastende løft eller uhensigtsmæssige arbejdsstillinger) også oftere ondt i lænden sammenlignet med den øvrige befolkning. Eksempler på denne individer i denne gruppe kan være flyttemænd, ansatte i supermarkeder, håndværkere, lagerarbejdere m.fl.
Ydermere er følgende hyppige årsager til, at man får ondt i lænden:
- Overaktivitet: Ved overaktivitet beskadiges muskler og ledbånd i lænden ved overbelastning, hvilket resulterer i, at man får ondt i lænden. Årsagen til at man får ondt i lænden ved hårdt fysisk arbejde, er ikke den samme som ved overaktivitet; ved overaktivitet skyldes lændesmerterne enkelte overbelastende aktiviteter, hvor smerterne ved hård fysisk aktivitet skyldes gentagende skader, der pådrages over længere tid. Eksempler på overaktivitet som årsag til at man får ondt i lænden inkluderer: løb, havearbejde, at flytte, skovle sne osv.
- Forkert seng/madras: Lider man ofte af smerter i lænden uden en umiddelbar forklaring, kan det, at have en forkert seng eller madras være en oplagt årsag. Jo ældre man bliver, jo større behov har man for en madras, der passer til ens krop. Særligt, hvis man tilbringer meget tid i sengen.
- Diskusskade: Direkte skader på en af rygsøjlens diskus resulterer typisk i, at man får ondt i lænden permanent eller i hvert fald over længere tid. Typiske eksempler på diskusskader er diskusprotrusion og diskusprolaps i lænden.
Øvrige årsager til lændesmerter
Øvrige årsager til at man får ondt i lænden, inkluderer:
- Diskusdegeneration
- Degenerativ spondylolistese
- Spinal stenose
- Slidgigt
- Skoliose
Herudover kan man få ondt i ryggen og lænden af andre årsager – såsom vaskulær eller arteriel sygdom, kræft, kroniske smerter m.fl.
Hvis man har ondt i lænden eller ryggen bør man altid opsøge læge med henblik på at stille en diagnose og igangsætte korrekt behandling.
Symptomer
Ryg- og lændesmerter varierer i natur. De kan manifestere sig som:
- Skarpe
- Jagende
- Kramper
- Dunkende
- Tilbagevendende
Hvilken type smerte man føler, afhænger i høj grad af, hvad årsagen til smerterne er. Mange mennesker der har ondt i lænden eller ryggen, finder lindring ved at ligge sig ned eller læne sig tilbage – uanset hvilken årsag der er til smerterne.
Individer med ondt i lænden kan desuden opleve følgende:
- Smerten forværres ved bøjning eller løft
- At sidde ned (evt. kun i nogle stillinger) forværrer smerten
- Det gør mere ondt i lænden, når man står op eller går
- Smerten er tilbagevendende (indebærer typisk gode og dårlige dage)
- Smerten breder sig fra lænden ned i balderne og i hoften (men ikke videre ned i benene)
Iskias (se iskiassmerter) forekommer desuden ofte sammen med diskusprolaps (hvilket indebærer smerter i balder og ben. Følelsesløshed, prikken, kilden eller svaghed, der fortsætter ned i foden kan også opstå. Herudover kan iskias forekomme helt uden, at man har ondt i lænden og ryggen).
Uanset hvor gammel man er og hvilke symptomer man oplever, bør man altid søge lægehjælp, hvis lænde- eller rygsmerter ikke forsvinder efter få uger. Dette gælder også, hvis man har andre symptomer samtidig med, at man har ondt i lænden – som f.eks.:
- Feber
- Kuldegysninger
- Hævelser
- Uforklarligt vægttab
- Inflammation
Behandling af lændesmerter
Behandling af patienter med ondt i lænden inkluderer:
- Fysisk behandling (typisk kiropraktik, fysioterapi)
- Medicin (typisk smertestillende medicin)
- Operation (kun i tilfælde hvor ingen øvrige behandlingsmuligheder virker)
Undgå at få ondt i lænden
Man kan ikke altid forebygge eller undgå at få ondt i lænden, men ved generelt at føre en sund livsstil og være opmærksom på sin kropsholdning, kan man reducere risikoen for rygsmerter betydeligt.
Følgende faktorer kan hjælpe til at undgå at få ondt i lænden:
- Motion og træning
- En korrekt løfteteknik
- At have en sund kropsvægt
- At have en hensigtsmæssig kropsholdning
- Ikke at ryge
Anbefalede produkter
Følgende produkter anbefales mod lændesmerter:
Du kan se flere produkter mod lændesmerter her
- Man får typisk ondt i lænden pga. en forkert arbejdsstilling eller overanstrengelse.
- Alder, genetik og slid øger desuden risikoen for at få ondt i lænden.
- Behandling af lændemerter foregår ved fysioterapi, smertestillende medicin og - hvis nødvendigt - operation. Desuden er der i dag stor fokus på forebyggende behandling i form af undervisning i løfteteknikker, bedre arbejdspositioner og forbedring af den generelle kropsholdning.