Omskæringens oprindelse er usikker – men de ældste optegnelse stammer fra de gamle egyptere
(Klik på billedet for større version)
Om omskæring
For supplerende information henvises til artiklen: forhudsbetændelse
Generel information
Omskæring er den kirurgiske fjernelse af huden, som dækker glansen på penis. Omskæring er den mest udbredte kirurgiske indgreb hos nyfødte drengebørn i verden.
Der kan være mange årsager til, at nogle vælger at lade sig omskære. Hos nogle familier er omskæring et religiøst ritual eller blot en familietradition. Omskæring er et religiøst eller kulturelt ritual hos såvel jødiske og islamiske familier som hos visse indfødte stammefolk i Afrika og Australien.
Desuden kan omskæring foretages af hygiejnemæssige grunde. Andre vælger omskæring af mere praktiske årsager såsom personlig hygiejne.
Omskæring af drengebørn er et indgreb, som ikke er lægeligt nødvendigt. Forældre bør opsøge så meget information om omskræring som overhovedet muligt, før de endelig beslutter sig for en omskæring af deres barn. Det er altid en god ide at tale med børnelægen først.
Hvor omskæring af nyfødte drengebørn er førholdsvis let, er omskæring af drenge og mænd et noget mere komplereret indgreb, hvor bedøvelse under fuld narkose kan være nødvendigt.
Mange oplever omskæring som unødvendigt eller skræmmende. Det er ikke muligt at gendanne den fjernede forhud fra en omskåret penis.
I denne artikel kan du læse om fordele og risici forbundet med omskæring.
Hvordan foregår en omskæring?
Omskæring af nyfødte babyer udføres ofte på hospitalet inden for få dage efter fødslen. Din nyfødte søn vil ligge på ryggen med sine arme og ben fastspændte. Efter rensning af spædbarnets penis og det omkringliggende område, bedøves penis med en sprøjte eller med en creme. En speciel ring sættes fast til penis og forhuden vil blive fjernet – dette indgreb kaldes også Plastibell-metoden.
Herefter smøres penis ind med en salve såsom vaseline og løst pakket ind med gaze. Omskæringen varer 5-10 minutter.
Indgrebet minder om omskæring hos ældre drenge og voksne, men hvor omskæring af nyfødte sker under lokalbedøvelse, omskæres drenge og voksne under fuld narkose med yderligere foranstalninger for at forebygge voldsomme blødninger eller at sy det ramte område.
Efter omskæringen
Det tager normalt penis 7-10 dage at hele. Glansen på penis er sandsynligvis øm i begyndelsen, og du vil nok opdage gult slim eller en gulig skorpedannelse. En smule blødning er også normalt de førte par dage efter omskæringen.
Sørg for at rense området så godt som muligt. Vask forsigtigt din penis med mild sæbe og vand. Hvis der er en bandage, så skift den regelmæssigt. Hvis dit barn er blevet omskåret, så skift bandagen hver gang der skal skiftes ble.
Sørg hele tiden for at barnets penis holdes fri for afføring i forbindelse med bleskiftningen og hold vask hver gang området grundigt med mild sæbe og vand, når du skifter bandage. Det er i orden at vaske penis, efterhånden som den heler. Hvis der er en plastikring i stedet for en bandage, vil den falde af af sig selv – normalt inden for en uge.
Hvis din nyfødte baby er besværlig, når bedøvelsen aftager, så hold ham forsigtigt samtidig med at du er forsigtig med at undgå øget blodtilstrømning til penis. Hos ældre drenge eller voksne kan lægen anbefale smertestillende håndkøbsmedicin.
Hos nyfødte babyer bør du skifte barnets bandage ved hvert bleskifte.
Fordele ved omskæring
I visse tilfælde kan omskræing også være nødvendigt at helbredsmæssige årsager såsom forhudsforsnævring og forhudsbetændelse. I visse dele af Afrika er omskæring anbefalet ældre drenge eller mænd for at reducere risikoen for kønssygdomme.
Omskæring kan have følgende helbredsmæssige fordele:
- Lettere opretholdelse af en god hygiejne: Omskæring gør det lettere at vaske penis – dog rengøring af uomskåret penis underforhuden generelt ikke svært.
- Nedsat risiko for urinvejsinfektioner: Den overordnede risiko for urinvejsinfektioner hos mænd er lav, men disse inffektioner kan være mere udbredte hos uomskårne mænd. Alvorlige infektioner tidligt i livet kan senere føre til nyreproblemer.
- Forebyggelse mod infektion af penis: Især hos drenge kan det være svært eller umuligt at trække forhuden tilbage. Forhudsforsnævring kan være årsagen til forhudsbetændelse.
- Nedsat risiko for peniskræft:Selvom peniskræft er sjældent, er denne sygdom mindre udbredt hos omskårede mænd. Desuden er livmoderhalskræft mindre udbredt hos kvinder, som har sexpartnere med en omskåret penis.
- Nedsat risiko for kønssygdomme: Sikker sex forbliver essentiel, men omskæring af mænd kan have medføre en lavere risiko for visse kønssygdomme såsom HIV.
Omskæring frarådes ved visse problemer med blodforstørkning eller penislidelser. Desuden kan det være omskæring af for tidligt fødte babyer, der stadig behøver lægelig behandling være upassende.
Omskæring påvirker ikke fertilitet.
Risikofaktorer
Omskæring kan være forbundet med følgende risici:
- Operationssmerter
- Bivirkninger forbundet med bedøvelse; især ved fuld narkose
- Voldsom blødning
- Infektion
- Omskæring af forhuden kan være for kort eller for lang
- Forhuden kan risikere ikke at hele ordentligt
- Den tilbageværende forhud kan igen sætte sig fast til glansen på penis, hvilket kræver et mindre kirurgisk indgreb.
Hvornår bør man opsøge læge?
En mindre mængde afsondring, ømhed, blødning, hævelse og gul skorpedannelse omkring snittet er normalt efter en omskæring.
Hvis du udvikler en eller flere følgende tilstande, bør du opsøge læge:
- Misfarvning af penis (kan være tegn på utilstrækkelig blodtilstrømning eller infektion)
- Blødning, som ikke stopper inden for få minutter
- Udsondring såsom pus
- vedvarende rødme.
- Feber
- Udeblivende vandladning
- Ude af stand til at opnå seksuel nydelse
- Plastikringen er ikke faldet af efter 2 uger
Tag direkte på skadestuen, hvis din baby viser tegn på infektion (såsom rødme, pus, hævelse eller feber), har voldsomme blødninger eller hvis du ikke kan komme i kontakt med din babys børnelæge.
Omskæring til debat
Der har de senere år været meget debat om omskæring og om hvorvidt omskræing af drenge skal forbydes. Debatten er centreret omkring omskæring af drengebørn, da omskæring af piger er forbudt i Danmark. Senest i 2020 var det til debat, om omskæring af drenge ligeledes skulle forbydes. Her valgte regeringen dog ikke at støtte idéen om et forbud, blandt andet med med baggrund i et argument om, at det er nødvendigt at beskytte det jødiske mindretal, hvor omskæring er en religiøs tradition. I samme ombæring meldte partier fra begge politiske fløje ud, at de støtter et forbud mod omskæring.
I Danmark bliver omskæringer som oftest foretaget af drenge født i muslimske eller jødiske familier. Debatten om omskæring er derfor en del af en større debat om religionsfrihed.
- Omskæring er kirurgisk fjernelse af forhuden og er det mest udbredte kirurgiske indgreb hos nyfødte drengebørn.
- Religiøse ritualer, familietraditioner og hygiejne kan være årsag til, at nogle mennesker bliver omskåret.
- I denne artikel kan du se en oversigt over fordelene og risikofaktorerne ved omskæring.