Om øjenlaserbehandling
Hvorfor få foretaget en øjenlaserbehandling?
En øjenlaserbehandling er et kirurgisk indgreb, der benyttes til at behandle nedsat synsevne på øjnene.
Lider du af nedsat syn, kan det altså være en god idé at gennemgå en øjenlaserbehandling for at komme problemet til livs, hvadenten du er langsynet, nærsynet eller har bygningsfejl på dine øjne. En øjenlaserbehandling er uden tvivl godt givet ud. Ikke nok med at du får synet tilbage, du vil også få fornyet glæde og energi i hverdagen.
Der kan være mange gode grunde til at vælge at få foretaget en øjenlaserbehandling. Hvis du eksempelvis er træt af at bruge briller og kontaktlinser, kan en øjenlaserbehandling være et godt alternativ. Alt afhængigt af din alder og type af synsfejl, vil en øjenlaserbehandling enten kunne hjælpe dig helt af med brillerne, eller også vil det kunne forbedre dit syn væsentligt, og dermed nedsætte dit forbrug af briller og kontaktlinser til et minimum.
En anden faktor som typisk spiller ind, når beslutningen om en øjenlaserbehandling skal tages, er prisen. Rigtigt nok kan en øjenlaserbehandling udgøre en større omkostning lige nu og her, men der er ingen tvivl om, at det vil kunne betale sig i længden, og der er derfor gode penge at spare.
Prismæssigt koster en øjenlaserbehandling typisk mellem 15.000 og 30.000 kr. alt afhængig af hvilken behandling, man skal have foretaget.
Hvordan foregår behandlingen?
En øjenlaserbehandling er et meget simpelt indgreb, som kun tager ganske få minutter grundet en hel speciel men avanceret teknik. Det er derfor et både sikkert og smertefrit indgreb, som på stort set ingen tid vil give dig synet tilbage.
Selve operationen foregår ved, at en lille flap på din hornhindes overflade løsnes. Herefter bruges laseren til at behandle og forme ujævnhederne på hornhinden til den ønskede facon. Til sidst lægges flappen så på igen for at forhindre ardannelse efter operationen.
Selve operationen er altså allerede overstået efter ca. 1-2 minutter og foregår uden ubehag for patienten. Efter øjenlaserbehandlingen vil du blive forsynet med nogle øjendråber, og næsten allerede efter 2-3 dage vil du have dit fulde syn igen i en forbedret udgave.
Typer af øjenlaserbehandlinger
Der findes flere forskellige teknikker inden for øjenlaserbehandlinger, og der er derfor flere typer af behandlinger, du kan vælge imellem, når du skal have foretaget en øjenoperation. Alt afhængigt af ekspertise og teknologi kan der dog godt være forskel på hvilke behandlinger, de forskellige klinikker benytter sig af.
Følgende øjenlaserbehandlinger er blandt de mest udbredte og samtidig blandt de mest moderne og sikre behandlinger på markedet:
- LASIK/Femto-LASIK: LASIK (Laser-in-situ-Keratomileusis) er en metode, der bruges til korrektion af synsfejl og har i de seneste år været en af de mest udbredte og foretrukne øjenlaserbehandlinger blandt øjenspecialister verden over. Det skyldes primært den store behandlings præcision og minimale risiko for komplikationer på hornhinden. Denne behandling er dog sidenhen blevet videreudviklet til Femto-LASIK. I modsætning til LASIK-metoden, som benytter sig af en mikrokniv til at løsne flappen på hornhinden, benytter Femto-LASIK-metoden sig af en femtosekundlaser, som øger præcision og sikkerhed endnu mere.
- PRK og LASEK: PRK (Photorefractive keratectomy) og LASEK (Laser Epithelial Keratomileusis) er begge overfladebehandlingsmetoder, som bruges på personer, der har meget tynde hornhinder eller som døjer med tørre øjne. PRK og LASEK metoden foregår ved at det yderste af hornhinden skubbes til siden ved hjælp af en bestemt skraber (LASEK) eller mekanisk (PRK). Herefter sliber laseren hornhinden efter den ønskede facon, hvorefter at hornhinden til sidst skubbes på plads igen.
Er der risici og bivirkninger?
Man har foretaget øjenlaserbehandlinger i mere end 20 år, og det er derfor i dag et sikkert alternativ til briller og kontaktlinser, der har vist gode og stabile resultater gennem tiden. Faktisk har man mindre risiko for øjenbetændelse med en øjenlaserbehandling end hvis man bruger kontaktlinser. Dermed sagt kan der selvfølgelig altid ske komplikationer eller bivirkninger, når der er tale om en kirurgisk operation, men det er heldigvis ganske sjældent, at det sker.
Mulige komplikationer og bivirkninger forårsaget af en øjenlaserbehandling kan være følgende:
- Tørre øjne
- Uklarheder i hornhinden
- Mørkesyn og nedsat kontrastfølsomhed
- Øget lysfølsomhed
Oplever man komplikationer efter en operation skal man kontakte sin læge, som kan hjælpe med en henvisning til en øjenlæge. Ligeledes kan man tage kontakt til behandlingsstedet, som kan bidrage med rådgivning og andre former for hjælp. Det vil også være i deres interesse, at sikre at man har haft en så god oplevelse som muligt.
Hvem kan få foretaget en øjenlaserbehandling?
For at kunne få foretaget en øjenlaserbehandling er der naturligvis visse betingelser og krav, som man først skal kunne leve op til. Generelt set er kravene dog ganske få, så det er langt de fleste, der kan være med.
Kravene er som følger:
- Du skal som minimum være fyldt 18 år
- Dit syn skal have været stabilt i minimum 1-2 år
- Du må ikke lide af en øjensygdom (eksempelvis grå- eller grøn stær)
- Dine hornhinder er tilstrækkeligt tykke
- Du må ikke være gravid
Hvis dit syn ikke kan behandles med en almindelig øjenlaserbehandling, kan det med stor sandsynlighed blive behandlet med en anden øjenoperation som eksempelvis anvendelse af en såkaldt ICL linse.
Kilder og relevante eksterne links
- Hvis du er langsynet, nærsynet eller har bygningsfejl, kan det være en god ide at få en en øjenlaserbehandling.
- Er du træt af at gå med briller eller kontaktlinser? På sigt vil du spare mange penge, da efter behandlingen ikke længere skal købe briller eller kontaktlinser.
- Læs om de forskellige typer af øjenlaserbehandling samt krav, behandlingsmetoder og potentielle risici i artiklen nedenfor!