Har du ømme muskler?
Vi anbefaler disse produkter til lindring af muskelsmerter:
Du kan se flere produkter til lindring af muskelsmerter her
Generelt om muskelsmerter
Muskelsmerter eller ømme muskler kaldes på lægesprog myalgi.
Denne generende tilstand i bevægelsesapparatet rammer os alle på tidspunkter i livet.
I langt de fleste tilfælde forsvinder smerterne i løbet af kort tid.
Som regel opstår muskulære smerter som følge af spændinger, skader og overanstrengelse og forkerte bevægelser.
Det er vigtigt at skelne mellem ledsmerter og muskelsmerter. Hvor muskelsmerter generelt er dæmpes, når de ømme muskler aktiveres, oplever mennesker med ledsmerter typisk ingen forbedret tilstand ved fysisk aktivitet.
I nogle tilfælde kan muskelsmerter være et symptom på en underliggende lidelse. Derfor er det vigtigt at være ekstra opmærksom, hvis smerterne opstår af sig selv uden nogen umiddelbar årsag – især hvis tilstanden ledsages af øvrige symptomer, som beskrevet nederst i artiklen.
Årsager til muskelsmerter
De hyppigste årsager til muskelsmerter er spændinger, stress, skader og overanstrengelse, som opstår under aktiviteter i hverdagen. Man kan her skælne mellem muskelømhed og muskelsmerter. Mens de fleste af os oplever muskelømhed efter en løbetur, en fodboldkamp eller en tur i fitness – og samtidig ved at det går væk efter et par dage – er muskelsmerter noget, der skal tages lidt mere alvorligt.
F. eks. når man arbejder, dyrker sport eller ligger dårligt i sengen komme til at beskadige en muskelgruppe som følge af forkerte bevægelser, for voldsomme fysiske belastninger eller for mange gentagende bevægelser
Denne form for muskelsmerte er typisk lokal – dvs. ømheden omfatter et mindre område på kroppen.
Hvis du oplever muskelsmerter over hele kroppen, skyldes tilstanden som regel infektion, sygdom eller bivirkninger fra medicin.
- Infektioner: Når kroppen inficeres med en bakterie eller en virus, kan der opstå inflammation i musklerne – også kaldet myositis. Inflammationen opstår, når virusser eller bakterier trænger direkte ind i muskelvævet eller frigiver stoffer, som beskadiger muskelfibre. Det kan f.eks. være en bakteriel infektion i form af streptokokker i halsen (halsbetændelse) eller en virusinfektion såsom influenza.
- Fibromyalgi: Denne lidelse er diffuse muskelsmerter. Det er ikke muligt at påvise en fysisk årsag til smerterne. Især kvinder rammes af fibromyalgi. Smerterne ledsages ofte af træthed. Læs mere om symptomerne her
- Autoimmune sygdomme: Muskelsmerter og inflammation er meget udbredt hos mennesker, som lider af autoimmune sygdomme såsom lupus, leddegigt og sclerose. Ved lidelser angriber kroppens immunsystem sig selv og kroppens sunde væv, hvilket forårsager at muskler og led inflammeres og deraf følgende hævelse og smerte.
- Lavt stofskifte (hypothyroidisme): Hvis du har en underaktiv skjoldbruskkirtel, er muskelsmerter et typisk symptom. Smerterne opstår ofte som følge af ophobning af væske, hvilket kan få musklerne til at hæve og potentielt trykke på nerverne.
- Kaliummangel (hypokaliæmi): Hvis du har for lidt kalium i blodet, kan du opleve muskelsmerter, idet kalium spiller en væsentlig rolle i musklernes funktion og vækst. Ofte ledsages smerterne af kramper og træthed. Man kan ligeledes opleve træthed og manglende ønske om at bevæge sig, hvis man har jernmangel. Gennem ens læge kan man få taget en blodprøve, som kan afsløre om man har mangler i sin kost.
- Medicin: Nogle typer af medicin kan forårsage muskelsmerter – især til behandling af højt blodtryk (også kendt som statin). Årsagen til denne bivirkning er ikke påvist, men en kendt teori er, at statiner muligvis kan påvirke et protein i muskelcellerne, hvilket nedsætter muskelvækst.
Behandling
Muskelsmerter er en af de hyppigste årsager til, at man opsøger læge.
Langt de fleste forekomster af muskelsmerte kan behandles derhjemme og går væk af sig selv i løbet af nogle få dage.
I mange tilfælde kan smerterne forebygges ved at indtage rigeligt med væske og at strække ud før og efter fysisk aktivitet.
Hvis du har ondt i musklerne pga. stress, overbelastning eller skade, tager behandlingen som regel udgangspunkt i hvile, udstrækningssøvelser, massage, kompressioner samt brug af anti-inflammatoriske lægemidler.
Muskelsmerter er ikke altid harmløse. I nogle tilfælde er hjemmebehandling ikke tilstrækkeligt til at afhjælpe den underliggende årsag.
Vær opmærksom på, at muskelsmerter nogle gange kan være et symptom på en underliggende lidelse.
Langvarige smerter, som er udtalte eller forbundet med ledsagende symptomer, kan kræve lægehjælp.
Hvis smerterne skyldes sygdom tager behandlingsstrategien udgangspunkt i den underliggende tilstand.
Er der mistanke om, at medicin forårsager muskelsmerter, kan lægen vælge at stoppe brugen af præparatet, nedsætte doser eller at prøve en anden medicin uden bivirkninger. Man skal dog sørge for at justering af medicin sker i samarbejde med lægen, så man ikke selvmedicinerer – eller diagnosticerer.
Du bør under alle omstændigheder opsøge lægehjælp, hvis du oplever:
- Voldsomme muskelsmerter uden nogen klar årsag
- Smerter i muskler sammen med udslæt, rødme eller hævelse
- Muskelsmerter efter et flåtbid
- Smerter i muskler efter at have skiftet medicin
- Muskelsmerterne er ledsaget af feber, opkastning, åndenød eller stiv nakke
Vi anbefaler disse produkter til lindring af muskelsmerter:
Du kan se flere produkter til lindring af muskelsmerter her
Kilder og relevante eksterne links
- Muskelsmerter er noget vi alle oplever engang imellem. Som regel går smerterne væk af sig selv i løbet af nogle få dage.
- I nogle tilfælde er det nødvendigt med fysioterapi og anti-inflammatorisk medicin for at afhjælpe smerterne.
- I værste fald kan muskelsmerter skyldes en underliggende sygdom eller lidelse, hvilket kræver hurtig lægehjælp, der tager udgangspunkt i den specikke årsag til smerterne.