Mitose deler kromosomerne i en cellekerne (klik på billedet for større version)
For supplerende information om mitose henvises til artiklen: meiose
Hvad er mitose?
Mitose er en celledelingsproces, som resulterer i produktionen af to datterceller fra en enkelt modercelle. Dattercellerne er ikke bare identiske med hinanden – men også med modercellen.
En anden betegnelse for mitose er vækstdeling, idet en mitose medfører vækst i vævet. Mitose udgør grundlaget for vedligeholdelse og vækst af flercellede organismer.
Mitose kaldes også almindelig celledeling – en proces, hvor somatiske celler deles. Somatiske celler er celler, der ikke hører til kønscellerne (sædceller og ægceller).
Under mitosen sker en deling af kromsomerne i cellekernen af en såkaldt eukaryotisk celle (en celle, der kan leve éncellet eller indgå i flercellede organismer). Kromosomerne opdeles i 2 identiske kromosomsæt – i cellekerner. Den næste umiddelbare fase i mitosen – kaldet cytokinesen – følger generelt herefter.
Cytokinese
I cytokinesen deles:
- Cellekerner
- Cytoplasma
- Organeller
- Cellemembraner
I 2 nye celler, der indeholder nogenlunde lige meget af hver disse cellebestanddele.
Mitose og cytokinese definerer tilsammen den mitotiske (m) fase i cellecyklussen (delingen af modercellen i 2 datterceller der er genetisk ens – se evt. afsnittet Celledeling). Denne del udgør ca. 10% af cellecyklussen
Eukaryoter og prokaryoter
Mitose forekommer udelukkende i eukaryotiske celler, men forløber forskelligt hos forskellige arter. Hos dyr f.eks. foregår en “åben” mitose, hvor kernemembranen nedbrydes inden kromosomerne nedbrydes, mens der hos f.eks. svampe (såsom gærsvampe) foregår en “lukket” mitose, hvor kromosomerne deles i en intakt cellekerne.
Modstykket til de eukaryotiske celler er prokaryotiske celler, der udelukkende kan leve éncellet (hvilket ikke er tilfældet hos de eukaryotiske). Prokaryotiske celler har desuden ingen cellekerne og deles ikke ved mitose – men ved en proces kaldet binær fission.
Celledeling
Celledeling består af 4 faser:
- G1-fasen: her forøges antallet af celle organeller
- S-fasen: her kopieres DNA
- G2-fasen: her stiger antallet af celleorganeller yderligere)
- M-fasen: her finder mitosen og cytokinesen sted
Den sidste fase kaldet M-fasen er en forkortelse eller omskrivning af den mitotiske fase. Denne fase er kompleks og meget reguleret. Serien af begivenheder er inddelt i underfaser, hvor færdiggørelsen af én fase passer med starten af den næste. Disse faser kaldes:
- Profasen
- Metafasen
- Anafasen
- Telofasen
- Interfasen
Under mitosen sammentrækkes kromosomparrene, som fasthæfter sig på fibre, der trækker søsterkromatiderne til hver sin modsatte side af cellen. Cellen deles herefter i cytokinese for at prodcuere de to identiske datterceller.
Fordi cytokinese almindeligvis forekommer sammen med mitose, anvendes udtrykket “mitose” ofte synonymt med den “mitotiske fase”.
Der findes dog mange celler, hvor mitose og cytokinese forekommer seperat, og enkelte celler med flere cellekerner dannes. Dette sker mest bemærkelsesværdigt hos svampe og slimsvampe, men findes hos flere forskellige grupper.
Selv hos dyr kan cytokinese og mitose forekomme seperat, som f.eks. under bestemte stadier i bananfluens embryonale udvikling.
Fejl i mitosen kan enten dræbe cellen via apoptose eller medføre mutationer, der kan medføre cancer (kræft). Fejl i celledelingerne kan nemlig føre til kromosonmutationer.
Har man mistanke om, at man har kræft bør man søge læge. Jo tidligere man får en eventuel diagnose, jo bedre behandling kan man få. For manges vedkommende vil man ligeledes kunne slippe en bekymring om hvorvidt man har kræft efter man har været til lægen.
- Mitose er celledeling, hvor en modercelle deler sig i to datterceller.
- Ved mitose er de to datterceller er identiske - også med modercellen.
- I denne artikel kan du læse mere om, hvad mitose er. Herudover kan du se, hvordan selve celledelingen forløber under mitosen.