Massageolie kan bl.a. hjælpe til at lindre muskelsmerter og mindske hævelser
En guide til brug af massageolie
Vi anbefaler følgende massageolier:
Du kan se flere anbefalede massageolier her
For supplerende information henvises til artiklen: oliemassage
Hvad er massageolie?
Massageolie består af en eller flere æteriske olier opblandet med basisolie. Æteriske olier i ren form er for koncentreret til direkte hudkontakt og må defor fortyndes med basisolie.
Oliemassage med æteriske massageolier – også kaldet essentielle olier – er dejligt afslappende. De æteriske har en række forskellige fordele alt efter hvilke olier man vælger, og de æteriske oliker kan altså tilpasses til ens fysiske og følelsesmæssige behov. Kombineret med massage eller andre fysiske og psykiske afstresningsteknikker, kan det hjælpe med at give overskud i hverdagen.
Massageolies fysiologiske egenskaber
Fysiologisk set absorberes massageolie af huden og trænger ind i blodbanen. Hvis du eksempelvis ønsker at behandle ømme muskler efter at have dyrket motion, kan du med fordel udføre oliemassage på dig selv med æteriske olier, da du herved øger blodcirkulationen samt lindrer muskelsmerter- og kramper.
Massageolie kan bidrage til at:
- Mindske hævelser
- Lindre muskelsmerter
- Stimulere blodcirkulationen
Udover massageolie anbefales også massagegel mod muskelsmerter
I det følgende kan du se en liste over nogle tilstande og lidelser, som man traditionelt behandlet vha. oliemassage. Vær dog opmærksom på at det i lægevidenskaben ikke er anerkendt, at massageolie kan bruges til behandling af sygdomme eller andre helbredsproblemer:
-
- Muskelømhed- og smerter: ingefær, ægte lavendel, rosmarin
-
- Dårligt blodomløb: sort peber, ingefær, rosmarin
-
- Gigt: vellugtende kamille, ingefær, rosmarin
-
- Cellulitis (appelsinhud): storkenæb (geranium), grapefrugt, sød fennikel – vi anbefaler desuden anti-cellulite olie
-
- Rheumatisme: cypres, ægte lavendel eller bredbladet lavendel, sød merian, ingefær
-
- Fordøjelsesforstyrrelse: vellugtende kamille eller romersk kamille, ingefær, peppermynte
-
- Opkastning: Ingefær, peppermynte, sød fennikel
- Menstruationssmerter: broget salvie, ægte lavendel, sød merian
Øvrige egenskaber
Selve oliemassagen er mere end blot fysisk velvære – den er ligeså meget en sanselig og følelsesmæssig rejse. Massageolie bruges også af nogle til at afhjælpe følelsesmæssige tilstande og lidelser såsom spænding, stress eller angst (selvom det ikke er videnskabeligt dokumenteret, at massagen eller olien har denne effekt).
Følgende æteriske olier er inden for alternativ behandling anerkendte for deres evne til at frembringe en tilstand af følelsesmæssig stabilitet:
-
- Bergamot: Afbalancerer følelser og nerver, dæmper følelse af angst, panik og frygt. Du kan købe bergamotolie her
-
- Vellugtende kamille: Dæmper angst, agression og irritabilitet – afbalancerer følelser. Du kan købe kammilleolie her
-
- Storkenæb (geranium): Antidepressiv virkning, giver bedre humør, dæmper spænding og angst. Du kan købe geraniumolie her
-
- Grapefrugt: Giver bedre humør, opkvikkende, dæmper stress og apati.
-
- Enebær: Dæmper angst og mental udmattelse, lindrer nervespænding og stess. Du kan købe enebærolie her
- Myrra: Holder ekstreme følelsesmæssige tilstande nede, styrker nerver, motiverer og letter sorg
Vær dog opmærksom på at ovenstående anvendelser ikke er videnskabeligt dokumenterede. Det kan i stedet betegnes som en alternativ behandlingsform.
Sådan laver du din egen massageolie
Når du laver din egen massageolie, er den anbefalede fortynding 1-3 %. Som udgangspunkt kræves en stærkere olieblanding til fysiske lidelser såsom fordøjelsesforstyrrelse, gigt og rheumatisme end til følelsesmæssige tilstande.
Da æteriske olier er for koncentrerede til at de kan anvendes i ren form direkte og ufortyndet på huden under en oliemassage, er det vigtigt, at de blandes med basisolie:
Her de anbefalede blandingsforhold til fremstilling af massageolie:
- 1 % fortynding: 50 ml basisolie tilsættes ca. 10 dråber æterisk olie
- 2 % fortynding: 50 ml basisolie tilsættes ca. 20 dråber æterisk olie
- 3 % fortynding: 50 ml basisolie tilsættes ca. 30 dråber æterisk olie
NB! Hvis du ønsker at bruge flere æteriske olier i din blanding, skal samtlige olier sammenlagt udgøre den angivede mængde.
Afhængig af hvor meget massageolie, du ønsker, kan du altid gange op. Blandingsforholdet mellem den totale mængde æterisk olie og basisolien må ikke ændres.
Valg af æteriske olier
Når du blander æteriske olier, bør du forsøge at kombinerer olier, som forstærker hinanden. En sådan såkaldt synergisk blanding er betingelsen for en effektiv oliemassage.
Et godt råd er at finde æteriske olier tilhørende den samme botaniske familie. F.eks. tilhører basilikumt, lavendel, sød merian og rosmarin Lamiacceae-familien, mens eukalyptus, niaouli og tetræ hører til Myrtaceae-familien.
En anden mulighed er at blande æteriske olier inden for bestemte typer – f.eks. blomster, citrusfrugter, krydderier, træsorter.
Ud over disse ”sikre” fremgangsmåder kan man med tiden eksperimentere sig frem – dog kan det tage lidt længere tid før du finder udvikler den helt rigtige massageolie, som er forudsætningen for en effektiv oliemassage.
Valg af basisolier
Såsnart du har valgt din(e) æteriske olie(r), kan du vælge en basisolie til fremstillelsen af din helt eget massageolie, så du oplever den optimale oliemassage.
Her foreslår vi tre populære olier brugt til oliemassage og aromaterapi:
- Vindruekerneolie: Vindruekerner er lyse og absorberes let. Olien er velegnet til alle hudtyper
- Solsikkeolie: En let og tør olie, som indholder fedtsyrer, mineraler og vitaminer. Velegnet til alle hudtyper.
- Sød mandelolie: Olien dæmper hudirritation. Især velegnet til hudlidelser såsom eksem og inflammeret hud (dermatit).Læs evt. artiklen: mandelolie
Anbefalede olier
Vi anbefaler følgende massageolier:
Du kan se flere anbefalede massageolier her
- Massageolie tjener mange formål; f.eks. kan olien lindre muskelsmerter, afhjælpe anspændthed, mindske hævelser og stimulere blodcirkulationen.
- Massageolie er æteriske olier, som er opblandet med basisolie. Du kan selv konstruere din egen massageolie med den ønskede duft og egenskab.
- Massageolier har mange forskellige egenskaber, som kan tilpasses fysiske og følelsesmæssige behov.