Vaccine mod livmoderhalskræft
Livmoderhalskræft er en alvorlig kræftsygdom, som rammer omkring 400 danske kvinder hvert år.
Heldigvis har der inden for de seneste år været øget fokus på livmoderkræft vaccinen og screening for sygdommen.
Globalt set er sygdommen et stort problem, da den i alt rammer 500.000 mennesker, hvilket gør den til den næst hyppigste kræftsygdom blandt kvinder. Konsekvenserne af at få stillet diagnosen livmoderhalskræft er som med alle andre cancerformer alvorlige.
Uden behandling vil sygdommen progrediere ved at vokse og sprede sig til lunger og knoglerne. Behandlingen af livmoderhalskræft i de lave stadier er kirurgisk fjernelse af tumoren, og i senere stadier nøjes man med stråling og kemoterapi, da man her ikke længere kan fjerne canceren helt med kirurgi.
Som med alle andre kræftsygdomme gælder det, at en hurtig diagnosticering giver den bedst mulige behandling. Vær derfor opmærksom på symptomer og tag ikke let på dem.
Sygdommens første manifestationer er som oftest atypiske vaginale blødninger, hvilket er hyppigt blandt kvinder og derfor gør sygdommen svær at fange i et tidligt stadie. Blødninger ifm. livmoderhalskræft kan også komme efter samleje, hvilken igen er hyppigt blandt kvinder uden livmoderhalskræft. Et tredje symptomer, der også kan forekomme uden man har livmoderhalskraft er øget udflåd fra skeden.
For at diagnosticere flere patenter i et tidligt stadie, hvor der er en god prognose, er der derfor iværksat et landsdækkende screeningsprogram for kvinder mellem 23 og 64 år.
Behandlingen af livmoderhalskræft afhænger meget af, hvor udbredt sygdommen er, når den bliver opdaget, så screeningstiltaget har gavnet de patienter, som nu kan nøjes med en mindre operation.
Der er mange disponerende faktorer til, at man får sygdommen, men den klart vigtigste af disse er infektion af virusset Human Papillomavirus (HPV). HPV er fællesbetegnelse for en familie af vira, som dækker over 120 undertyper.
Forskere har fundet ud af, at HPV type 16 og HPV type 18 sammenlagt er årsag til 70% af alle tilfælde af livmoderhalskræft. Derfor er der udviklet en vaccine mod netop disse typer, som forhindrer infektion af de to HPV typer.
Livmoderhalskræft vaccinen er af den grund nu blevet en del af børnevaccinationsprogrammet – et tiltag, som forventes at kunne reducere forekomsten af livmoderhalskræft drastisk i løbet af de kommende år.
Kilder og relevante eksterne links
- Eftersom HPV virus er årsagen til langt de fleste forekomster af livmoderhalskræft, er det en god ide at få en vaccine mod livmoderhalskræft.
- Derfor er vaccinen nu også blevet en del af børnevaccinationsprogrammet.
- De seneste tiltag med landsdækkende screeningsprogrammer for kvinder mellem 23 og 64 år samt vaccination af børn forventes at nedbringe forekomsten af livmoderhalskræft betydeligt.