Ligamentsmerter opleves i graviditeten
En guide til lindring af ligamentsmerter
For supplerende information henvises til artiklen: udflåd graviditet
Hvad er ligamentsmerter?
Under andet trimester (typisk uge 16-20) i graviditeten, oplever nogle kvinder et nyt symptom: Smerter i den nedre del af abdomen (bughulen, maveregionen), der er mest udtalte, når kvinden anstrenger sig på den ene eller anden måde.
Disse smerter kaldes ligamentsmerter.
Ligamentsmerter kommer ofte i jag og har en tendens til at komme og gå. De føles normalt kraftige og stikkende og optræder hyppigst i lysken. Ligamentsmerter vil ofte forekomme i forbindelse med en bevægelse eller en ændring i stilling (position).
Ligamenter er en slags bånd, der består af fibrøst væv. Ligamenternes opgave er at støtte muskler og organer.
I forbindelse med graviditeten udvides og vokser ligamenterne mhp. at støtte livmoderen. Idet disse ligamenter udstrækkes, påføres smerter – såkaldte ligamentsmerter – hvilket nogle kvinder forståeligt nok finder bekymrende.
Læger og jordemødre kan forsikre om, at ligamentsmerter ikke er farlige for hverken barnet eller moderen og i grunden er en normal del af graviditeten.
I tredje trimester kan ligamentsmerterne tiltage, idet livmoderen vokser og ligamenterne derved skal udstrækkes yderligere. Alt dette sker, fordi ligamenterne skal understøtte den ekstra vægt fra fostret, amnionvæske, moderkagen (placenta) og ekstra blod – som alt sammen bæres i maven.
Der er dog ting man kan gøre for mindske ligamentsmerterne og den øge den generelle komfort.
Sådan mindskes smerterne!
Her er 6 råd til at mindske ligamentsmerter:
-
-
- Hvile: Især efter anstrengelse eller motion/træning. Giv altid kroppen mulighed for at restituere – så får man mere ud af træningen og færre smerter.
-
-
-
- Skift positioner: Hvis man sidder ned, når ligamentsmerterne indtræffer, kan man prøve at rejse sig op. Hvis man allerede står op, kan man prøve gå ned i knæ, strække sig ud eller sætte sig ned. Lige meget om man arbejder eller hviler, er det godt at skifte stillinger i løbet af en dag.
-
-
-
- At gå: At gå rundt efter man rammes af ligamentsmerter kan også hjælpe. Evt. bare hjemme i stuen, hvis man ikke kan rumme at skulle ud i offentligheden med smerter.
-
-
-
- Varme: Påførsel af en varmepude eller –dunk kan også gøre en forskel. Et varmt brusebad kan have samme lindrende effekt på ligamentsmerter. Overdriv ikke. For meget varme udefra er ikke sundt for graviditeten, og varme bad som f.eks. jacuzzi bør undgås.
-
-
-
- Medicin: Hvis ligamentsmerterne er så kraftige, at de f.eks. medfører alvorligt søvnbesvær eller andre seriøse gener, kan man spørge sin læge eller jordemoder, om smertestillende midler (f.eks. Tylenol) kan tages mhp. lindring. Det er deog en rigtig god idé at tage det med en læge eller jordemoder, så man ikke tager medicin som ikke er god for ens graviditet.
-
-
- Gnubning: God gammeldags gniden og gnubben. Alle mennesker kender til den lindrende følelse, man får, når man gnubber et smertende eller ømt område. Gnubben hjælper naturligvis også på ligamentsmerter.
Det kan desuden føles godt, trygt og sundt at have ens nærmest omkring en i perioden hvor man kæmper med ligamentsmerter.
Alvorlige tilstande
Ligamentsmerter bør aftage og forbedres med tiden. Hvis ikke dette er tilfældet, og ligamentsmerterne bliver værre og værre, kan det være et tegn (symptom) på noget alvorligt.
Helbredsmæssige tilstande, der kan føles som ligamentsmerter, kan være:
- Blindtarmsbetændelse: Smerterne der almindeligvis opleves i forbindelse med blindtarmsbetændelse, vil starte i den nedre højre del af abdomen, og kan minde meget om ligamentsmerter. De vil typisk medføre feber, svimmelhed og opkast. Blindtarmsbetændelse optræder hos 1 ud af 2000 kvinder og bør tages alvorligt. Hvis du mistænker at have blindtarmsbetændelse, bør du straks opsøge læge.
- Nyresten: Hvis man oplever blod i urinen efter smerter i abdomen (det man tror er ligamentsmerter), kan det skyldes, at man er i gang med at udskille en nyresten.
- Ovariecyster: Ovariecyster eller en graviditet uden for livmoderen kan forårsage skarpe abdominale smerter – disse er dog mest almindelige i første trimester.
Nogle kvinder bekymrer sig, fordi de ikke oplever ligeså mange- eller de samme ligamentsmerter som andre gravide kvinder. Her skal man vide, at ligamentsmerter er en individuel sag. Derfor er det naturligt, at der forskel i omfanget af smerterne fra kvinde til kvinde.
Generelt vil ligamentsmerterne i den første graviditet ikke starte så tidligt eller være så udtalte som i nogle af de efterfølgende graviditeter. Dette er almindeligt og bør forventes.
Efter fødslen kan man nogle gange fortsat opleve ligamentsmerter – disse vil dog ikke være så kraftige, som dem man oplever under graviditeten. Grunden til at ligamentsmerterne fortsat forekommer efter fødslen er, at ligamenterne begynder at trække sig sammen (for at vende tilbage til den normale størrelse).
Relevante artikler: smerter i lysken, udflåd fra skeden, pletblødninger, vand i benene
Kilder og eksterne links
- Ligamentsmerter opstår typisk under graviditetens 2. trimester, hvor ledbånd (ligamenter) i bughulen strækkes og udvides for at gøre plads til den voksende livmoder.
- Normalt aftager ligamentsmerterne, jo mere man nærmer sig fødslen. Hvis smerterne ikke aftager, kan det være tegn på andre helbredsmæssige tilstande, der føles som ligamentsmerter.
- Se hvordan man effektivt kan afhjælpe ligamentsmerter i det følgende.