Generelt om kolik
Hvad er kolik?
Kolik er når et spædbarn er uroligt og græder langvarigt, hyppigt og/eller intenst på trods af at barnet ellers er sundt og raskt.
For forældrene kan episoderne med kolik være særdeles frustrerende, fordi det kan virke nærmest umuligt at trøste barnet. En følelse af afmagt er ikke ualmindelig. Kolikken forekommer typisk om aftenen og uden nogen åbenlys årsag.
Hos de fleste spædbørn peaker episoderne med kolik i omkring 6 ugers alderen. I de fleste tilfælde aftager episoderne betragteligt når barnet er omkring 3 – 4 måneder gammelt. Hos langt de fleste børn er episoderne helt ophørt ved 5 måneders alderen.
Kolik-gråd vs. almindelig gråd
Det er normalt, at babyer er urolige og at de græder, og særligt i de første måneder af deres liv. Det er dog vanskeligt at opsætte klare retningslinjer for, hvad der er normal eller unormal gråd i denne periode.
At spædbørn er urolige og har en tendens til at græde, er helt normalt. Det er vanskeligt at definere, hvad der er normal eller unormal gråd hos spædbørn. Nogle steder defineres kolik-gråd på følgende måde: Når et ellers sundt og raskt spædbarn græder; i 3 timer eller mere per døgn – 3 døgn eller mere per uge – eller 3 uger eller mere.
Når babyer har kolik græder de desuden ofte på en særlig måde og i et bestemt mønster. På trods af babyen er sund og rask, har en normal appetit og normal vækst, har kolikbabyens gråd ofte en skrigende karakter samtidig med at barnet i det hele taget virker mere uroligt end normalt.
Symptomer
Symptomerne på kolik kan være følgende:
- Gråd, der er intens og skrigende
- Gråd, der forekommer uden en åbenlys årsag
- Babyen virker nærmest umulig at trøste
- Uro både før, under og efter at barnet er stoppet med at græde
- Babys gråd og urolighed virker forudsigelig (forekommer f.eks. altid om aftenen)
- Babys ansigt ændrer farve (f.eks. rødmen)
- Muskelspændinger i kroppen, som f.eks. ben der er optrukne eller stive, knyttede hænder o.lign.
- Udspilet mave eller rumlen i maven
- Baby har meget luft i tarmene
- Forstyrrelset søvn pga. uro
Nogle gange ses det, at symptomerne mindskes, når spædbarnet prutter eller har afføring. Luft i mavetarmsystemet skyldes sandsynligvis, at barnet har en tendens til at sluge luft, når det græder.
Årsager
Man kender endnu ikke den eksakte årsag til kolik. Eksperterne mener, at flere forskellige faktorer kan bidrage til at et barn udvikler kolik. Man ved dog endnu ikke hvorfor kolik opstår, hvorfor det forsvinder af sig selv igen osv.
Følgende faktorer menes at kunne bidrage til kolik:
- At fordøjelsessystemet hos spædbørn ikke er fuldt udviklet
- Eventuelle forstyrrelser i balancen af gavnlige bakterier i fordøjelsessystemet
- Fødevareallergier og/eller intolerancer
- At baby spiser for meget eller for lidt
- At baby ikke bøvser nok
- Forskellige former for migræne hos spædbørn
- Stress, angst eller andre negative følelser i familien
Herudover mener man også, at den ammende moders kost potentielt kan påvirke forekomsten af kolik.
Forekomst
Alle spædbørn kan rammes kolik, men ikke alle får det. Voksne kan også få kolik, men disse former for kolik er forskellige fra dem, der opstår hos babyer. Du kan læse mere om kolik hos voksne her.
Hvad kan man selv gøre?
Hvis dit barn har kolik, er det ikke nødvendigt at opsøge læge. Hvis du er i tvivl om dit barns symptomer skyldes andre årsager, bør du dog kontakte jeres læge.
Du kan bl.a. gøre følgende for at berolige dit barn, når det har episoder med kolik:
- Trøste barnet (f.eks. at holde om det), når det græder meget
- Sæt eller hold dit barn opret under amning/når det får sutteflaske for at mindske mængden af luft der sluges
- Sørge for barnet får “bøvset” efter amning/sutteflaske
- Vug barnet nænsomt på din skulder (ved “bøvsning”)
- Vug barnet i sin seng, vugge, barnevogn el.lign.
- Gå en tur med barnet i barnevogn el.lign.
- Læg barnet i dit skød og nus forsigtigt på maven og/eller ryggen
- Giv barnet et varmt bad
- Distrahér barnet med musik eller støj
- Giv barnet sut (hvis det plejer at virke for dit barn)
- Læg eller sæt barnet i en slyngevugge el.lign. og vug det nænsomt
- Kør en tur med barnet i sin autostol
Det er selvsagt, at du bør sikre dig, at dit spædbarn ikke græder af åbenlyse årsager som f.eks. rød numse, bleskift, sult osv.
Herudover kan du prøve nogle af de forskellige produkter mod kolik, såsom:
- Anti-kolik sutteflasker
- Kolik-dråber
- Gripe water
- Slyngevugger
- Babynests
- Strækviklere
- Ammepuder
- D-dråber
- Afføringsmiddel
- Baby sukkervand
- Bøger om kolik
Hvis spædbarnet ikke stopper med at græde
Det kan være meget vanskeligt og anstrengende, at skulle passe et barn med kolik. Hvis dit barn ikke stopper med at græde, kan du prøve at ringe til en ven, bekendt eller et familiemedlem, og bede vedkommende aflaste dig midlertidigt. Det kan være sundt at få en pause fra barnets gråd, hvis det hele er ved at blive for meget.
Hvis intet andet virker, kan du prøve at lægge barnet på ryggen i sin seng (uden nogle former for stofbleer, tøjdyr, tæpper el.lign.), lukke døren til barnets værelse og se til barnet efter 5 – 10 minutter. Forsøg at lave noget der fjerner dine tanker fra barnet i de 5 – 10 minutter (også selvom det kan være meget vanskeligt, når barnet konstant græder!). Det kan f.eks. være at vaske ansigtet, spise et mindre måltid eller en snack, lave nogle vejrtrækningsøvelser, lytte til lidt musik, trække lidt frisk luft el.lign.
Husk at du aldrig må bebrejde dig selv for, at dit barn konstant græder – kolik er hverken din eller andres skyld! Forsøg at bevare roen og huske på at kolik er en midlertidig tilstand, som dit barn med tiden vil vokse ud af.
- Hvis du på noget tidspunkt får tanker om at skade dig selv eller dit barn, bør du lægge barnet ned i sin tremmeseng og ringe efter hjælp med det samme (ring f.eks. til et familiemedlem eller til Akuttelefonen på telefonnummeret 1813). Husk at du aldrig må ryste eller ruske et spædbarn!
- Man kender endnu ikke årsagen til kolik. Man mener, at der findes flere faktorer, der kan bidrage til at kolik forekommer.
- De primære symptomer på kolik er uro og en skrigende gråd hos spædbørn.
- Der findes ingen anerkendt behandling af kolik, men man kan med fordel prøve sig frem med forskellige husråd og produkter.