En kønsscanning er en ultralydsundersøgelse, der har til formål at bestemme fosterets køn. Den kan foretages i 2D eller 3D/4D
Om kønsscanninger
For supplerende information henvises til artiklen scanning
Er du kommende mor? Klik her for at se produkter der anbefales til kommende mødre
Hvornår foretages en kønsscanning?
En kønsscanning udføres for at faststille kønnet på fosteret inden fødslen. Det er imidlertid ikke altid, at kønsscanningen giver et sikkert resultat. Det er i øvrigt op til forældrene selv, om de vil kende kønnet på deres ufødte barn inden fødslen.
I nogle tilfælde kan jordemoderen eller sonografen komme med et kvalificeret gæt om fosterets køn allerede ved nakkefoldsscanningen i uge 11-14. På dette tidspunkt skal man dog være opmærksom på, at kønsorganerne er så små, at en hævet klitoris kan forveksles med en penis, hvilket gør ethvert gæt usikkert.
Nogle forældre vælger da også at vente med at få kønnet at vide, da de ser en værdi i eller noget mere naturligt ved først at finde ud af det ved fødslen. Omvendt er der mange forældre, som sætter pris på at vide det, blandt andet i forhold til de forberedelse man kan lave med indkøb og indretning inden barnet kommer til verden, eller i forhold til at mindske de overraskelser der er under selve fødslen.
Tidlig kønsscanning – uge 14
Kønsscanninger kan foretages fra uge 14 (det der også kaldes en tidlig kønsscanning), idet det netop er her, kønnet begynder at kunne ses nogenlunde klart. Det er dog langt fra altid tilfældet, at fosterets køn kan ses så tidligt og i nogle tilfælde kan kønnet ikke bestemmes før sent i graviditeten – f.eks. i uge 29-30.
Misdannelsesscanning – uge 20
Mange kvinder får dog oplyst fosterets køn ved misdannelsesscanningen (også kaldet MD scanningen eller gennemscanningen) omkring den 20. graviditetsuge.
Kønnet kan også afsløres ved andre scanninger som f.eks. en tryghedsscanning, hvilket så unødvendiggør kønsscanningen (i nogle tilfælde – på nogle klinikker – inkluderer en kønsscanning andre scanninger og omvendt).
Fostrets udvikling og kønnet
Omkring uge 9 har fostret allerede udviklet ydre kønsorganer, men de er så små, at det her er umuligt at gisne om dets køn.
I dette stadie er kønsorganet blot en lille hævelse, der hos hankønsfostre har en tendens til at en smule pege opad (typisk i en vinkel på mere end 30 grader i forhold til rygsøjlen).
Hos hunkønsfostre har kønnet en tendens til at være mere horisontalt i forhold til fosterets krop (i en vinkel på under 30 grader). For at sonografen kan se dette, skal fosteret ligge på ryggen.
Er det en pige eller en dreng?
For at en kønsscanningen kan forløbe optimalt – og man kan bestemme fosterets køn med stor sikkerhed – kræver det, at en række forhold er i orden. Først og fremmest skal følgende kriterier er opfyldt:
- Fosteret skal være gammelt nok
- Kønnet skal være tilstrækkeligt udviklet
- At fosteret ikke har udviklingsfejl eller misdannelser, der vedrører kønnet
Herudover kan følgende faktorer besværlig- eller umuliggøre kønsscanningen:
- At navlestrengen (navlesnoren) er placeret mellem benene på fosteret
- At fosteret ligger uhensigtsmæssigt (der findes mange stillinger)
- At der ikke er tilstrækkeligt fostervand omkring fosteret
- At moderen er overvægtig
- Kønnet; piger kan være sværere at kønsbestemme end drenge
I tilfælde hvor fosterets køn ikke kan afgøres med en rimelig sikkerhed, tilbydes man typisk en ny kønsscanning (genscanning) i nær fremtid. Jo mere udviklet forstret er, jo lettere er det generelt, at identificere kønnet.
Hvordan forløber en kønsscanning?
En kønsscanning forløber for moderens vedkommende som de fleste andre scanninger:
- Man ligger på et leje eller i en hospitalsseng
- Man får evt. noget væske at drikke for at fylde blæren og skubbe maven op, hvilket øger sandsynligheden for en succesfuld kønsscanning. (man får i nogle tilfælde instruktioner om, hvorvidt blæren skal være fyldt eller ej ved fremmøde)
- Gel smøres på maven
- En håndholdt scanner føres henover maven i glidende bevægelser
- Moderen og eventuelle pårørende kan følge kønsscanningen på en lille skærm
- Man får typisk billeder og/eller en DVD med hjem
Man har naturligvis også mulighed for at stille eventuelle spørgsmål til jordemoderen eller sonografen ved kønsscanningen.
Varigheden af en kønsscanning er typisk 10-30 minutter og kan netop variere, fordi det kan være svært umiddelbart at se barnets køn – ofte skal man vente på at barnet vender sig, scanne fra en anden side/på en anden måde osv.
Kønsscanning i 2D eller 3D/4D
Kønsscanninger kan i øvrigt laves i 2D såvel som i 3D/4D. Den primære forskel vil være for forældrene; på en 3D/4D scanning vil kønnet fremstå mere tydeligt, idet disse billeder minder mere om dem, man er vant til at se fra hverdagen (f.eks. film, fotografier osv.), hvor 2D scanningen typisk er mere mørk eller utydelig og kun viser fosterets konturer.
Dette gælder dog ikke for sonografen (der jo netop er specialist i ultralydsscanninger) som kan bestemme kønnet ud fra et 2D billede. At lave en sikker identificering af kønnet vha. en kønsscanning kræver dog at:
- Fosteret har den rette alder
- Kønnet er tilstrækkeligt udviklet
- At fosteret ikke har misdannelser eller udviklingsfejl, der vedrører kønnet
- Forholdene er gode nok (fosteret vender rigtigt, moderen ikke er meget overvægtig osv.)
- En kønsscanning udføres som regel omkring den 20. graviditetsuge. Der er dog mange forældre, der vælger at vente med at få oplyst kønnet til fødslen.
- En kønsscanning er en ultralydsundersøgelse, som kan udføres i 2D eller 3D/4D.
- Nogle forhold kan gøre det svært at identificere kønnet - f. eks. hvis navlestrengen er placeret mellem benene på fosteret eller hvis det ligger i en uhensigtsmæssig stilling.