Søvnløshed kan være frustrerende
Anbefalede produkter
Følgende produkter kan hjælpe dig til en bedre nattesøvn:
Valerina Forte er et naturlægemiddel, der er godkendt til behandling af søvnbesvær af Lægemiddelstyrelsen.
Hvorfor har du svært ved at sove om natten?
Smerter
- Ca. 850.000 danskere lider af kroniske smerter.
- Heraf skønnes det, at langt størstedelen døjer med søvnproblemet pga. smerterne.
- Typisk regnes smerter for kroniske, hvis de har stået på i mere end 6 måneder.
Psykiske udfordringer, stress og bekymringer
- Søvnløshed er både et symptom på og en årsag til til depression og angst.
- Det er svært at vide, hvad der kom først – Om depression og angst var den grundlæggende årsag til at du har svært ved at sove om natten? Eller om disse søvnproblemer for forårsaget den psykiske lidelse?
- Det skyldes, at hjernen bruger samme neurotransmitter til både søvn og humør.
- Ligeledes kan stress pga. eksempelvis pengenød eller samlivsproblemer gøre det svært at sove om natten. Det skyldes at den hjerneaktivitet, som bekymringer skaber, holder hjernen vågen.
Hvis man har tendens til at bekymre sig når man skal sove, kan det være en god idé simpelthen at sætte eksempelvis en halv time af til at bekymre sig i løbet af dagen, finde løsninger og samtidig aftale med sig selv, at man så til gengæld ikke bekymre sig om aftenen og natten. At bekymre sig i stedet for at sove kan gøre udfordringerne værre, da søvnbesvær som nævnt også kan forstræke depressive tendenser.
Fysiske lidelser
- Søvnproblemer opstår ofte som følge af sygdom. F. eks. luftvejsinfektioner såsom astma, forkølelse, hvor åndenød, nysen eller hosten kan afbryde din søvn.
- Desuden kan hjertefejl udvikle uregelmæssig vejrtrækningsmønstre, mens mennesker med neurologiske sygdomme typisk oplever søvnløshed.
Snorken
- Cirka hver fjerde af os snorker regelmæssigt. Det svarer til, at 1,3 mio. danskere hver nat har støjende vejrtrækning, mens de sover. Heldigvis har det ingen konsekvenser for langt de fleste.
- Alligevel skønnes det, at op mod 200.000 danskere lider af søvnapnø – dvs. vejrtrækningspauser under søvnen pga. kontrol af vejrtrækning eller tillukning af luftvejene.
- Den hyppigste årsag er tillukning af luftvejene, hvilket også kaldes obstruktiv søvnapnø.
- Den manglende kvalitetssøvn medfører ofte manglende overskud i hverdagen, hvilket øger risikoen for depression, koncentrationsbesvær m.m. Dette kan gøre det vanskeligt at magte almindelige gøremål i hverdagen såsom at passe sit job og familielivet.
Jetlag
- At krydse tidszoner påvirker dit “indre ur”, som fortæller din hjerne, at du skal sove når det er mørkt og være vågen, når det er mørkt.
- Typisk tager det kroppen op til 3 dage at tilpasse sig til en anden tidszones tidspunkter for, hvornår det er lyst og mørkt udenfor.
- Hvis du jævnligt krydser tidszoner kan det på sigt medføre kroniske søvnproblemer.
Skifteholdsarbejde
- Forskning viser, at skifteholdsarbejdere som f. eks. hospitalslæger, sygeplejersker og andre grupper, der arbejder i skiftehold på forskellige tidspunkter i døgnet generelt har lavere niveauer af serotonin i kroppen end mennesker, der arbejder på faste tidspunkter.
- Serotonin er et hormon og neurotransmitter i centralnervesystemet, som hjælper kroppen med at regulere søvn.
Hormonændringer
- Overgangsalder, menstruation og graviditet er blandt de primære årsager til søvnproblemer blandt kvinder.
- Hedeture, ømme bryster og hyppig vandladning gør det svært at sove ordentligt.
Medicin
- Såvel receptpligtig medicin og håndkøbsmedicin kan afbryde din søvn – især hvis disse indtages lige inden du går I seng eller hvis doserne er forøget.
- Hvis du oplever et sammentræf med ændring af medicin samt søvnproblemer, bør du kontakte din læge. I så fald kan din læge undersøge, hvorvidt der kan være en sammenhæng.
Læs mere om søvnløshed (insomni) her
Anbefalede produkter
Følgende produkter kan hjælpe dig til en bedre nattesøvn:
Valerina Forte er et naturlægemiddel, der er godkendt til behandling af søvnbesvær af Lægemiddelstyrelsen.
Kilder og relevante eksterne links
- Vidste du, at ca. en halv million danskere lider af søvnløshed?
- Når søvnforstyrrelser varer ved i over én måned, er det vigtigt at finde de underliggende årsager til søvnproblemerne.
- I nedenstående oversigt ser du typiske årsager til søvnløshed, hvilket sikkert kan hjæpe dig med at identificere den underliggende årsag til, hvorfor du har svært ved at falde i søvn om natten.