Her ses en klase hyldebær – klar til at ribbe
Supplerende information: hyldebærsaft, hyldebærsuppe
Vi anbefaler disse produkter med hyldebær:
Du kan se flere produkter med hyldebær her
OBS: HYLDEBÆR BØR ALTID KOGES 20 MINUTER FØR INDTAGELSE FOR AT ELIMINERE GIFTSOFFER I BÆRERNE.
Hvad er hyldebær?
Hyldebær vokser vildt på planten hyld (latin: sambucus) i de fleste af verdens tempererede og subtropiske klimaer.
Hyldebær findes både på den nordlige og den sydlige halvkugle, men er mest udbredt på den nordlige. På den sydlige halvkugle findes den kun i Sydamerika og Australasien (Australien, New Zealand og Ny Guinea).
Den mest anvendte hyldebærart er den såkaldte Sambucus nigra, som også findes mange steder i Danmark. Der findes i alt 30 forskellige hyldebærsorter.
Fordelene ved hyldebær
Hyldebær har længe været anvendt som et naturlægemiddel i Nordamerika, Europa, Nordafrika og i de vestlige dele af Asien.
Selvom de helbredsmæssige fordele ved hyldebær endnu ikke er videnskabeligt dokumenterede, tror mange mennesker på, at hyldebærrene bl.a. kan bruges til at:
- Forbedre kroppens immunforsvar
- Forbedre hjertets generelle tilstand
- Forebygge
- forkølelse
- influenza
- bakterielle infektioner
- virale infektioner
- hævede mandler (tonsilitis)
- Forbedre synet
- Forebygge candida-svamp
- Lindre symptomerne ved høfeber
- Bidrage til vægttab
- Sænke kolesteroltallet
Hyldebær indeholder desuden antioxidanter, som nogle mener kan forebygge kræft.
Der er lavet mange forskellige undersøgelser af hyldebærrenes effekt mod influenza og forkølelse, som næsten alle peger på, at hyldebær har en reducerende effekt på symptomerne. Der findes imidlertid fortsat ingen videnskabelige beviser for denne effekt – eller nogle af ovennævnte effekter for dens sags skyld.
Giftstoffer i hyldebær
Hyldebær bør altid koges mindst 20 minutter (for at fjerne alle giftstoffer fuldstændigt) før de anvendes som fødevare.
Herudover bør man være opmærksom på, at følgende dele af hyldebærplanten er giftige og må derfor ikke spises eller anvendes i forarbejdelsen af hyldebærprodukter (som f.eks. hyldebærsaft eller hyldebærsuppe):
- Bladene
- Grenene
- Stammen
- Frøene
Ovenstående plantedele indeholder et glykosid (et plantestof), der producerer cyanid (et giftstof). Hvis man indtager en tilstrækkelig stor mængde af enhver af disse dele af planten, kan dette resultere ophobning af giftstof i kroppen, hvilket kan føre til forgiftning.
Herudover skal man være opmærksom på, at følgende dele af hyldebærplanten indeholder giftige alkaloider (kvælstofholdige organiske stoffer):
- Umodne bær
- Skærmen (blomsterstanden)
- Hyldeblomsterne
Kort sagt: spis kun modne hyldebær – og ikke andre dele af hyldebærplanten. Lav heller ikke te, suppe eller saft af disse dele.
Anbefalede produkter
Vi anbefaler disse produkter med hyldebær:
Du kan se flere produkter med hyldebær her
Relaterede artikler: hyldeblomst, hyldeblomstsaft, hyldeblomstdrikke, solbær, tranebær, enebær, acai piller og bær
Kilder og relevante eksterne links
- Hyld (sambucus) vokser vildt i naturen og er kendt for sine velsmagende bær, der især anvendes til fremstilling af saft og suppe.
- Selvom der ikke findes nogen videnskablig dokumentation for, at hyldebær kan anvendes til forebyggelse af sygdomme, ved man, at bærrenes indhold af antioxidanter kan medvirke til at styrke immunforsvaret - hvilket man mener, kan have en forebygggende effekt på visse sygdomme.
- I denne artikel kan du læse om hvordan hyldebær anvendes og hvilke egenskaber bærrene har.