Et hvepsestik på en lægmuskel
(Klik på billedet for større version)
Om behandling af hvepsestik
For mere generel information om hvepsestik henvises til artiklen: hvepsestik
De bedste produkter til behandling af hvepsestik er følgende:
6 råd til behandling af hvepsestik
1. Fjern broden: Fjern broden fra hvepsestikket hvis der er en (det er der sjældent ved hvepsestik). Hvis ikke den er lige til at fjerne: Skrab en sløv smørekniv eller et kreditkort mod huden fra den modsatte retning af stikhullet mod stikhullet. Broden klemmes herved ud. Brug af pincet anbefales men hvis ikke man har en pincet ved hånden, bruges neglene. Det er en myte, at dette kan medføre endnu mere giftudslip i hvepsestikket.
2. Brug en giftsuger: Hvis du har en giftsuger, bør denne anvendes til at trække giften ud af hvepsestikket så hurtigt som muligt. Du kan købe en anbefalet giftsuger her
3. Reducér smerte og hævelse vha. is: Prøv at undgå at påføre isen direkte på armen. Brug i stedet is indpakket i et viskestykke eller en kuldepakning. Fjern isen/kuldepakningen efter 10-15 minutter, og tør hvepsestikket og området omkring grundigt.
4. Anvend midler der indeholder antihistaminer: Anvend antihistaminer som f.eks. Mepyramin creme
5. Påfør topikal hydrokortison: Der findes cremer indeholdende hyrdokortison, der kan mindske allergiske reaktioner omkring hvepsestikket.
6. Anvend naturremedier på hvepsestik: Overvej at påføre natron (hævemiddel til bagning) fugtet med vand på hvepsestikket. En anden metode er at påføre mudder på hvepsestikket. En tredje er mælkebøttesaft; riv stilken af en mælkebøtte over og påfør den hvide saft (OBS: mælkebøttesaften må ikke komme på tøjet). Disse 3 sidste råd er ikke videnskabeligt beviste; det er husråd. Herudover kan det anbefales at prøve Tea Tree Oil
Hvis du er allergisk overfor hvepsestik – og bliver stukket af en hveps – bør du straks opsøge læge eller anden professionel hjælp. Samtidig bør man være bevidst om altid at have antihistaminer i nærheden, hvis man bliver stukket. Bliver man stukket et sted, der kan blokere luftveje, eks. på halsen eller på tungen, ska man have anti-histaminer hurtigt. Allergikere kan opleve meget hurtigt hævelse, og sker det et sted, der blokere luftvejene kan det i værste fald være livsfarligt uden den rette behandling.
Hvornår bør man opsøge læge?
Selvom langt de fleste hvepsestik forsvinder af sig selv, sker det, at de i nogle tilfælde kræver lægetilsyn. Som udgangspunkt bør man altid opsøge læge pga. hvepsestik i følgende tilfælde:
- Allergisk reaktion: Hvis du får et eller flere hvepsestik og der er tegn på en allergisk reaktion (se symptomerne nedenfor).
- Allergikere: Hvis man ved, at man er allergisk overfor hvepsestik – og man bliver stukket – bør man naturligvis opsøge læge.
- Infektion: Hvis der er tegn på infektion i hvepsestikket (såsom forværrende smerte, rødme, hævelse, feber eller afløbende væske eller pus fra hvepsestikket) skal man altid opsøge læge.
- Stivkrampevaccination:Hvis det er mere end 10 år siden, at du har fået en stivkrampevaccination, bør du opsøge læge for at få en ny vaccination. Læs evt. artiklen: stivkrampevaccination
- Multiple hvepsestik: Hvis man har fået flere end 10 hvepsestik (dette gælder især børn, ældre og mennesker der har et svækket immunforsvar) skal man altid søge lægehjælp.
- Hvepsestik i øjne, mund eller hals: Hvepsestik der forekommer i munden, halsen eller i øjenæblet, kræver lægetilsyn pga. fare for blokering af luftvejene.
Symptomer på en allergisk reaktion ved hvepsestik
En allergisk reaktion på giften i et hvepsestik kan forekomme hos mennesker, der aldrig tidligere har haft specielle reaktioner på hvepsestik eller på andre former for insektstik/insektbid (dette gælder også selvom de tidligere er blevet stukket af hvepse uden at opleve allergiske reaktioner).
Hvis man har mistanke om en allergisk reaktion i forbindelse med hvepsestik, bør man altid opsøge læge, idet stikket kan være livstruende. Følgende kan være symptomer på en allergisk reaktion overfor hvepsestik:
- Hævelsen omkring hvepsestikket er stor (større end 4 cm. i diameter)
- Åndedrætsbesvær
- Talebesvær eller sløret tale
- Hævelser i munden eller halsen
- Udslæt over hele kroppen
- Besvimelse eller tendens til besvimelse
- At føle sig omtåget/have et mindsket bevidsthedsniveau
Risikoen for at få en allergisk reaktion på et hvepsestik stiger desuden, hvis man får:
- hvepsestik i øjenæblet
- hvepsestik i munden eller halsen (især hos børn og særligt hvis der er mere end 1 hvepsestik)
- mere end 10 hvepsestik (især hvis man er ældre, barn eller har et svækket immunforsvar)
Hvad angår allergiske reaktioner på hvepsestik, bør man tage alle forholdsregler og altid opsøge læge, hvis der er den mindste mistanke om en reaktion.
Dette gælder også, hvis man tidligere har haft en allergisk reaktion, men i det nuværende tilfælde ikke udviser nogle symptomer på en reaktion (det kan ske at symptomerne udvikler sig efterfølgende – og så er det bedre at være på skadestuen eller hos lægen end andre steder).
Anbefalede produkter
De bedste produkter til behandling af hvepsestik er følgende:
Relaterede artikler: bistik, myggestik, loppebid, skovflåt, insektstik og insektbid
Kilder og eksterne links
- Normalt forsvinder et hvepsestik af sig selv. Dog bør man blive undersøgt, hvis man har fået en allergisk reaktion, er blevet stivkrampevaccineret for mere end 10 år siden eller hvis man er blevet stykket i halsen, munden eller øjet.
- En allergisk reaktion kan medføre åndedrætsbesvær - især hvis man er blevet stukket i munden eller halsen, hvor hævelsen kan blokere luftvejene.
- Få 6 gode råd til behandling af hvepsestik i artiklen nedenfor.