Til venstre ses et helt hokkaido græskar – og til højre et delt græskar
(Klik på billedet for større version)
Om hokkaido græskar
For supplerende information henvises til artiklen: hokkaidosuppe
Hvad er et hokkaido græskar?
Et hokkaido græskar er et rødligt, orange eller let brunt græskar, der tilhører familien Curcubita maxima. Hokkaido-græsker er blandt de mest populære græskartyper og bruges ofte i salater og snacks, særligt om efteråret, hvor det I Danmark er i sæson.
Sammenlignet med andre typer græskar er hokkaido græskar forholdsvis små. Hokkaido græskar er runde og har ingen riller.
Både farve og form kan imidlertid variere, idet dyrkning ofte kan fremhæve bestemte træk. Således kan hokkaido græskar f.eks. avles til at blive grønne eller grå.
Hvor findes hokkaido græskarret?
Man mener, at hokkaido græskarret oprindeligt stammer fra Mesoamerika og senere har fået sit navn fra den japanske halvø ”Hakkaido”, hvor den senere blev dyrket.
I dag dyrkes hokkaido græskar følgende steder:
- Japan
- Californien
- Colorado
- Mexico
- Tasmanien
- Tonga
- New Zealand
- Chile
- Frankrig
- Sydafrika
Hokkaido græskar kan vokse i de fleste af verdens lande – inkl. Danmark – hvis blot de har de rette vilkår. Hokkaido græskarplanten giver typisk 3 græskar pr. sæson.
Gastronomisk anvendelse af hokkaido græskar
Om smagen af et hokkaido græskar kan man sige:
- Den er en smule kastanje-agtig
- Den er ikke kraftig
- Den er sød – men ikke ligeså sød som andre græskartyper
- Den er velsmagende
Hokkaido græskar kan tilberedes på mange måder – såsom:
- Supper, også som hovedingrediens i en græskarsupper/Hokkaidosuppe
- Farseret (græskarrets hule form egner sig til fyld)
- Sammenkogte retter
- Stuvning
- Mos eller puré
- Postej
- Desserter
- Stegning
- Bagning
Kernerne fra hokkaido græskarrene kan desuden spises rå, ristede eller ovnbagte. Kernerne er en utrolig sund spise, og kan blandt andet steges eller bages og bruges som topping på en suppe eller salat.
Næringsstofferne i hokkaido græskar
Hokkaido græskar har en god og bred næringsmæssig sammensætning i forhold til menneskets behov, og indeholder bl.a.:
- Kostfibre
- A vitamin
- B vitaminer
- C vitamin
- Calcium
- Kalium
- Jern
- Beta-caroten
Dermed er hokkaido græskar en god bestanddel at inkludere i en varieret kost.
Hokkaido græskar indeholder desuden kun en lille mængde salt (hvilket de fleste mennesket får tilstrækkeligt- eller for meget af i dag).
Betegnelser for hokkaido græskar
På japansk kaldes hokkaido græskar for kabocha eller kuri. På latin og fagsprog bruges betegnelsen Cucurbita maxima om denne græskartype (hvilket også er navnet på græskarrets biologiske slægt).
På engelsk har hokkaido græskarret følgende navne:
- Red kuri squash
- Japanese squash
- Hokkaido squash/Orange hokkaido squash
- Baby red squash
- Hubbard squash
- Uchiki Kuri squash
På fransk har man fundet et fransk ord for hokkaido græskarret: Potimarron.
- Hokaido græskar har en karakteristisk rødlig eller brunlig farve og en glat overflade. Desuden er græskaret mindre end de fleste andre græskar, vi kender herhjemme.
- Hokkaido græskaren har en speciel næringsmæssig sammensætning, der passer godt til menneskets behov.
- Græskaret er yderst velsmagende og kan anvendes i de fleste former for madlavning.