Ondt i halebenet
For supplerende information om haleben henvises til artiklerne: forstuvet haleben
Generelt om haleben
Anatomi
Betegnelsen “haleben” (latin: os coccygis, græsk: kokkyx, engelsk: coccyx) kommer fra latin, hvor os betyder “ben” (knogle) og coccygis betyder “gøg” – idet halebenets udformning ligner et gøgenæb.
Menneskets haleben er en triangulær knoglestruktur, der findes i bunden af rygsøjlen (rygraden).
Halebenet består af 3–5 knoglestykker, som holdes på plads vha. led og ledbånd.
Skader
En skade på halebenet medfører smerte og ubehag i området omkring halebenet (tilstanden kaldes også coccygodynia).
Skader af denne type kan resultere i, at halebenet får et blåt mærke, dislokeres (dislokation), forstuves eller brækkes (knoglebrud).
På trods af en tendens til at hele langsomt kan de fleste halebensskader behandles konservativt – dvs. ved at tage den med ro og være påpasselig med at udsætte halebenet for tryk, pres, slag osv.
Langt størstedelen af alle skader på haleben opstår hos kvinder, fordi det kvindelige bækken er bredere. Derved er kvinders haleben mere udsatte for skader.
På billedet til højre ses rygsøjlen (rygraden) hos et menneske.
Nederst på rygsøjlen sidder menneskets haleben – området er markeret med en lilla farve.
Årsager til skader på haleben
De fleste halebensskader (coccygodynia) opstår som følge at et direkte slag på halebensområdet. Følgende kan være årsager til skader på haleben:
- Et fald i siddende stilling – typisk mod en hård overflade. Dette er den mest almindelige årsag til skader på menneskers haleben.
- Et direkte slag på halebenet – f.eks. i forbindelse med kontaktsport.
- I forbindelse med fødsel ses ofte skader på kvinders haleben.
- Gentagende belastning af- eller friktion mod halebenet (f.eks. ved cykling eller roning) vil typisk medføre en skade.
- Forstuvning af halebenet, som skyldes at ledbåndene (ligamenterne) forstrækkes eller overrives helt eller -delvist. Læs evt. mere i artiklen forstuvet haleben
- Sjældne årsager: bensplinter, en nerve i klemme, komprimering af nerverødder, skader på andre dele af rygsøjlen, lokale infektioner (betændelsestilstande), cyster eller knuder.
Nogle gange kan man ikke finde årsagen til en skade på et haleben.
Symptomer
Symptomerne på skader på haleben er relativt få, og man er sjældent i tvivl, om der er noget galt eller ej:
- Smerter (både mindre og mere udtalte) i området omkring- eller direkte på halebenet
- Ømhed i området omkring halebenet
- Hvis skaden skyldes et slag eller fald, vil et blåt mærke ofte være synligt i området omkring halebenet
- Smerten er generelt værre, når man sidder ned i længere perioder. Smerten forværres også ved direkte tryk på området omkring halebenet
- Toiletbesøg (at have afføring) er ofte smertefulde
Hvornår bør man opsøge læge?
Hvis man oplever tegn eller symptomer på en skade på halebenet, eller uforklarlig ubehag i området omkring halebenet, bør man opsøge læge. Lægen vil herefter finde årsagen til symptomerne og dernæst beslutte, om der skal behandles eller ej.
Har man pådraget sig en skade på halebenet, er det sjældent nødvendigt at tage på skadestuen eller hospitalet, men har man ingen fast læge tilknyttet, eller kan man ikke få kontakt til sin læge, kan det være nødvendigt at tage på skadestuen.
Behandling
- Idet skader på halebenet ofte er meget smertefulde, handler behandling af disse skader om at smertestille og undgå tryk, pres, slag eller yderligere irritation af det tilskadekomne haleben. Generelt skal man tænke i hvile, så kroppen og halebenet får ro til at hele.
- Undgå at sidde ned i lange perioder. Når man sidder ned, bør man sætte sig hårde på overflåder, og evt. sætte sig på én af ballerne. Man kan også læne sig en smule forover, for at fjerne/lede vægten væk fra det smertende haleben.
- Ved direkte slag og skader på selve halebenet kan man påføre is på området i ca. 15-20 minutter, 4 gange om dagen, de første par dage efter skaden. Man kan forsætte med dette, hvis man føler, det lindrer smerterne. Man skal dog ikke påføre isen direkte på huden, men med eksempelvis et viskestykke mellem isposen og huden.
- Brug ibuprofen eller tilsvarende smertestillende medicin – følg anvisningerne på pakken eller spørg den lokale apoteker.
- Man kan købe en speciel pude formet som en ring til at sidde på. Herved skånes halebenet, idet det ikke kommer i kontakt med nogle overflader. Man kan også anvende en badering.
- Spis fiberrigt og drik masser af rent vand – herved blødgøres afføringen, og forstoppelse undgås.
Ovenstående tips og råd til behandling kan alle anvendes i hjemmet af den tilskadekomne selv. Man kan desuden gå til eksempelvis en massør, som kan hjælpe hvis man eksempelvis har et skævt haleben. Et skævt haleben kan føre til smerter helt op i nakken, og er derfor godt at få rettet på plads af en professionel.
Hvis man opsøger læge, vil man kunne forvente, at der behandles med lokale indsprøjtninger, afføringsmidler eller receptpligtig smertestillende medicin. I sjældne tilfælde vælger man at bortoperere patienters haleben.
- Halebenet sidder nederst på rygsøjlen. Selve "benet" består af 3-5 knoglestykker og ligner mest af alt et gøgenæb i sin udformning.
- Skader på halebenet opstår ofte i forbindelse med stød og slag fra eksempelvis faldeulykker. Desuden kan halebensskader opstå i forbindelse med fødsler.
- Skader på halebenet kan være meget smertefulde. Derfor tages behandlingen normalt udgangspunkt i smertelindring.