Om fuglebryst
Som et modstykke til fuglebryst findes det såkaldte tragtbryst – for yderligere information om denne nært beslægtede tilstand henvises til artiklerne:
Hvad er et fuglebryst?
Fuglebryst kaldes også Pectus carinatum (PE) – en tilstand, der kendetegnes ved et usædvanligt stort fremspring i brystkassen.
Det er selve brystbenet (sternum), der buler ud, hvilket ligger til grund for navnet, idet det giver en fugle-lignende fremståen. Fuglebryst kædes ofte sammen med tilstanden tragtbryst, der fremfor at være et fremspring i brystkassen i stedet er en indbuling i samme.
Fuglebryst kan forekomme som en enkelstående abnormalitet eller sammen med andre genetiske forstyrrelser eller syndromer.
Fuglebrystet kan være medfødt; her vil deformiteten typisk blive mere og mere synlig efterhånden som kroppen vokser – dvs. udviklingen af fuglebrystet er mest markant i voksealderen.
Mennesker med fuglebryst udvikler almindeligvis normale lunger og hjerte, men tilstanden kan forhindre disse organer i at fungere optimalt. I nogle tilfælde ses det, at fuglebrystet forhindrer en komplet udpustning (i forbindelse med vejrtrækning) af luften i lungerne – dette gælder især hos børn og unge. For samme gruppe kan fuglebryst også medføre problemer med fysisk udholdenhed.
Almindeligvis har et fuglebryst langt flere psykologiske og sociale konsekvenser end fysiske for patienten – disse konsekvenser forværres i reglen med alderen og kan have en stor impakt på patientens liv.
For andre kan udformningen af brystet skade deres selvværd og selvtillid, hvilket kan påvirke de sociale relationer negativt. Nogle børn og unge lever dog lykkeligt med fuglebryst. Har man fuglebryst er det helt centralt, at man ikke lader andres mening påvirke hvordan man opfatter sin krop. Børn og unge kan være lidt for “gode” til at sige noget sjovt for at få opmærksomhed og hurtig anerkendelse, også selvom det går ud over andre.
Her har man som forældre til et barn eller en ung med fulgebryst en vigtig opgave ift. at gøre det klart, at man ikke er mindre værd grundet end kropsform, der er anderledes end normalen. Dette kan være en vanskelig opgave, og man kan derfor overveje som forældre hvem man bedst kan alliere sig med – hvis der er tale om mobning kan det være en klasselærer, hvis det rammer selvværet kan det være en terapeut.
Årsager
Man kender endnu ikke alle årsagerne til at fuglebryst opstår – dvs. man kender adskillige årsager, men der findes fortsat mange tilfælde, hvor årsagen til fuglebrystet ikke kan identificeres. Indtil nu kendes følgende årsager til fuglebryst:
- Medfødt fuglebryst (kongenital Pectus carinatum)
- Trisomi 18 (kromosomfejl)
- Trisomi 21 (kromosomfejl)
- Marfan syndrom
- Morqios syndrom
- Leopard-syndrom (eng. Cardiocutaneous syndrome)
- Homocystinuri (nedarvet forstyrrelse der påvirker metabolismen samt aminosyren methionin)
- Osteogenesis Imperfecta (arvelig tilstand der kendtegnes ved hyppige knoglebrud)
Komplikationer
Som nævnt i starten af denne artikel, udvikler mennesker med fuglebryst almindelige lunger og hjerte. Fuglebrystet kan dog have en indvirken på disses funktion. Således ses det, at patienterne har en mindre fysisk udholdenhed (67%), hyppige luftvejsinfektioner (32%), brystsmerter (8%) og astma (7%).
Erkendelsen af disse symptomer forbliver dog kontroversiel iblandt læger og behandlere, idet beviserne for at ovennævnte fysiske begrænsninger eksisterer hos alle patienter med fuglebryst ikke findes.
Nogle patienter lever problemfrit og lykkeligt med fuglebrystet; dette er vigtig pointe, idet læger og behandlere ofte antager, at en patient med fuglebryst (eller en anden fysisk abnormitet) har et negativt billede af sig selv – selvom dette ikke er tilfældet.
Der er dog mange individer, der har fuglebryst, som lider under det. Det drejer sig typisk om en dårlig selvtillid eller et lavt selvværd. At blive set i bar overkrop ved f.eks. sport eller på stranden, er utænkeligt for en stor del af patienter med fuglebryst. De psykologiske konsekvenser kan dog være endnu værre, idet fuglebrystet kan påvirke mange andre dele af individets liv; en undersøgelse af Einsiedel & Clausner fra 1999 udført på patienter ældre end 11 år med tragtbryst (tilstand der på mange måder minder om fuglebryst) viste følgende:
Høj grad af selv-observation | 94% |
Høj latent angst | 82% |
Manglende motivation | 82% |
Følelse af stigmatisering | 78% |
Generthed ved social kontakt | 74% |
Forstyrret kropssprog | 72% |
Ambivalens | 72% |
Høj latent agressivitet | 66% |
Hæmninger | 66% |
Når patienter med fuglebryst (og tragtbryst) bliver ældre, forværres de psykologiske problemer ofte: En undersøgelse igen af Einsiedel & Clausner fra 1999 af tragtbryst-patienter på 18–35 år viste, at følgende problematikker var hyppigere forekommende hos de undersøgte i forhold til den øvrige befolkning:
- Overdreven og for omfattende afhængighed af forældrenes hjem
- Alkohol- og narkotikamisbrug
- Fravær fra arbejde
- Selvmordstendenser
- Psykosomatiske sygdomme
- Hypokondri – se evt. artiklen: sygdomsangst
Behandling af fuglebryst
Behandlingen af fuglebryst kan foregå med eller uden operation.
Behandling uden operation
- Bøjler (en simpel og smertefri løsning, der især anvendes på børn og unge)
- Fysioterapi og forbedring af kropsholdning
- Vacum Bell Therapi (behandling hvor der anvendes en form for sug)
- Bio-Alcamid (Restalyne – et implantat, der hovedsagligt består af vand)
- Silikoneimplantater (anvendes dog ikke længere i praksis)
- Psykologisk støtte og rådgivning
Ikke alle ovenstående behandlingsmuligheder er tilgængelige i Danmark.
Operation
Operation af fuglebryst foregår ved fuld narkose og minder meget om operationen for tragtbryst – se evt. afsnittet behandling af tragtbryst herom. Operationen indebærer et kateter samt en indførsel af en slange i ryggen. Den typiske operationstid er 2-3 timer.
Kilder og relevante eksterne links
- Fuglebryst er betegnelsen for en tilstand, hvor brystbenet buler ud.
- Normalt er fuglebryst ufarligt, men i nogle tilfælde kan tilstanden forhindre hjertet eller lungerne i at fungere optimalt. Desuden kan brystkassens specielle udseende medføre psykiske problemer som f.eks. lavt selvværd.
- Langt fra alle behandles for fuglebryst. Behandlingen kan foregå med eller uden operation. Hos børn og unge kan man ofte afhjælpe fuglebrystet med en korrigerende bøjle.