Om fransk rosen
For supplerende information henvises til artiklen: røde prikker
Hvad er fransk rosen?
Fransk rosen kaldes også pityriasis rosea eller pityriasis rosea Gilbert – en form for hudlidelse, der viser sig i form af udslæt og forsvinder af selv med tiden.
Fransk rosen opstår hyppigst hos mennesker i aldersgruppen 10-35 år, men kan opstå i alle aldre. Udslættet kan vare i flere uger såvel som i flere måneder.
Almindeligvis medfører fransk rosen ingen ardannelse eller permanente mærker, selvom nogle mennesker med mørk hud dog kan udvikle flade, brune pletter, der bliver siddende over længere perioder. Dog udviskes pletterne med tiden.
Fransk rosen kan forekomme når som helst på året, men der en tendens til, at hudlidelsen rammer flest mennesker i foråret og i efteråret.
Her ses et tilfælde af fransk rosen: i midten af overkroppen ses primær medaljonen – omgivet af øvrige pletter.
(Klik på billedet for større version)
Symptomer
Fransk rosen starter med en enkelt, stor, rødlig eller lyserød plet typisk på brystet eller ryggen, der ofte får huden til at skælle. Denne plet kaldes en primær medaljon på fagsprog.
Den primære medaljon forveksles ofte med ringorm (kropssvamp), men forvekslingen opdages hurtigt, idet antifungale (mod svamp) cremer ikke har noget effekt på den (fordi fransk rosen ikke er en svamp!).
Efter en uge eller to fremkommer flere lyserøde pletter på brystet, ryggen, armene og benene. Pletterne kan også opstå på halsen, maven eller overarmene og i sjældne tilfælde i ansigtet.
Pletterne er ovale og vil i nogle tilfælde forme et mønster, der har form som silhuetten af et juletræ. Nogle gange er udslættet meget omfangsrigt, og kan således dække store dele af huden.
Over halvdelen af tilfældende af fransk rosen indebærer kløe, som har en tendens til at fremkomme eller forværres, når vejret er varmt. Fysiske aktiviteter som motionsløb eller at bade i varmt vand, kan forværre udslættet midlertidigt eller gøre det tydeligere. Der kan forekomme andre symptomer som f.eks. træthed og smertende fornemmelser.
Udslættet ved fransk rosen forsvinder almindeligvist efter 6-8 uger, men kan nogle gange vare længere. Det går dog altid i sig selv igen, og derfor er der hverken grund til større bekymring eller lægebesøg – såfremt man altså ved, at der er tale om franks rosen.
Årsager
Årsagerne til fransk rosen er ukendte, og man ved generelt meget lidt om lidelsen. Fransk rosen er ikke et symptom på en anden sygdom eller en intern tilstand – heller ikke en svamp, en bakterie eller en allergi.
Nyere forskning indikerer at fransk rosen muligvis skyldes en virus, idet udslættet der er forbundet med lidelsen, minder om udslæt, der opstår ved andre virale lidelser.
Ydermere ses det, at patienter ind i mellem føler sig syge eller utilpasse i en kort periode, lige inden udslættet fremkommer. Der er dog ingen lægevidenskabelige beviser for disse resultater.
Fransk rosen synes ikke at smitte fra menneske til mennesker, og man behøver således ikke at have berøringsangst overfor patienter. Almindeligvis forekommer fransk rosen kun én gang i løbet af livet – i sjældne tilfælde optræder sygdommen flere gange hos samme patient.
Diagnosticering
Diagnosen fransk rosen stilles af en dermatolog (hudlæge). Fransk rosen påvirker ryggen, nakken, halsen, brystet, maveregionen, overarmene og benene, men udslættet kan variere fra person til person, hvilket kan besværliggøre diagnosticeringen.
Antallet og størrelserne af pletterne kan også variere, og en gang i mellem opstår udslæt på usædvanlige dele af kroppen som f.eks. den nederste del af kroppen eller i ansigtet. Dette gælder især hos ældre individer.
Svampeinfektioner som f.eks. ringorm kan minde om udslættet, der forekommer ved fransk rosen. Udslag eller reaktioner på nogle typer medicin som f.eks. antibiotika og hjertemedicin kan også ligne symptomerne ved fransk rosen.
Dermatologen kan tage blodprøver, afskrab af huden eller afskrab direkte fra udslættet (hudbiopsi) til undersøgelse under et mikroskop for endeligt at kunne stille en diagnose.
Behandling af fransk rosen
I langt de fleste tilfælde kræver fransk rosen ingen behandling, og forsvinder af sig selv. Behandling kan dog indebære ekstern (f.eks. piller) eller intern (f.eks. cremer) medicin mod kløe. Ofte vil man anvende cremer eller lotions, der lindrer kløen. Man vil ofte starte med at opleve kløe allerede en til to uger inden at kløen bryder ud. Derudover er det normalt at det svier der hvor huden er ramt.
Lunkent badevand er at foretrække frem for varmt. Ultraviolet lysbehandling kan også anvendes (under opsyn af en dermatolog).
I nogle tilfælde af fransk rosen kan anti-inflammatoriske midler som f.eks. kortikosteroider være nødvendige for at slippe af med kløen.
Man bør i øvrigt huske på, at fransk rosen ikke er farligt eller skadeligt på nogen måde – heller ikke under graviditet.
Husk også på, at fransk rosen er en almindelig hudlidelse, der i reglen kan betegnes som værende mild. De fleste tilfælde kræver ingen behandling, og selv de mest alvorlige tilfælde går væk.
- Fransk rosen er en hudlidelse, hvor udslæt optræder sporadisk med jævne mellemrum. Udslættet kan vare i flere uger eller måneder, hvorefter det normalt går væk af sig selv.
- I nogle tilfælde forveksles fransk rosen med ringorm. De lyserøde ovale pletter forekommer typisk på bryst, ryg, arme og ben. Ofte har udslættet tendens til at klø.
- Årsagerne til udvikling af fransk rosen kendes ikke.