Her ses forstoppelse hos et barn
(Klik på billedet for større version)
Har du forstoppelse?
For supplerende information henvises til artiklen: forstoppelse hos babyer
Følgende produkter anbefales mod forstoppelse:
Du kan se flere midler mod forstoppelse her
Herudover findes der naturlægemidlerne Husk og Thea Go, som er godkendt af Lægemiddelstyrelsen til behandling af forstoppelse.
Hvad er forstoppelse?
Du har sandsynligvis forstoppelse, hvis du har afføring færre end tre gange om ugen og din afføringen er hård og tør.
Heldigvis er de fleste tilfælde af forstoppelse midlertidige. Simple livsstilsændringer – såsom mere motion og forøget indtagelse af væske og fiberrig kost – er som regel nok til at afhjælpe forstoppelsen og forebygge en tilbagevendende tilstand hos langt de fleste. Særligt løb eller hurtig gang kan gøre meget for at ‘ryste' systemet i gang.
Hvis dette ikke hjælper, så kan afføringsmidler midlertidigt afhjælpe forstoppelsen. Men da afføringsmidler ikke er forebyggende og kan nedsætte tarmfunktionen ved permanent brug, bør denne behandlingsform kun være en midlertidig løsning. Tager man afførende midler (i en midlertidig periode) bør man altså gøre det i sammenhæng med livsstilsændringer – som nævnt mere motion, mere væske, flere fibre, og desuden mindre fedt og forarbejdede fødevarer, samt mere frugt og grønt.
Årsager til forstoppelse
Forstoppelse opstår normalt, når afføring bevæger sig for langsomt igennem fordøjelseskanalen, hvilket giver en hård og tør afføring.
Normalt udløses muskelsammentræninger de tarmbevægelser, som transporterer fordøjede affaldsprodukter – også kaldet afføring – gennem tarmsystemet. I tyktarmen genabsorberes det meste vand og salt, da disse er essentielle for mange af kroppens funktioner.
Hvis du imidlertid ikke får nok væske eller fiber i din kost – eller hvis tyktarmens muskelsammentrækninger er langsomme – bliver afføringen hård og tør og bevæger sig for langsomt gennem tyktarmen.
En række faktorer kan besværliggøre afførings passage gennem tarmene og øger derved transittiden:
- Fiberfattig kost
- Udskydelse eller ignorering af trangen til at have afføring
- Mangel på fysisk aktivitet (især hos ældre)
- Irritabel tyktarm (IBS)
- Graviditet – Hvis du er gravid, kan hormonelle ændringer forårsage forstoppelse. Senere i graviditeten kan den udvidede livmoder trykke på tarmene, hvilket også kan fremprovokere forstoppelse.
- Aldring
- Hyppigt (mis)brug af afføringsmidler
- Specifikke sygdomme såsom diabetes, parkinsons syge og lidelser relateret til skjoldbruskkirtlen
- Medicin – f.eks. vanddrivende medicin, morfin-præparater og psykofarmaka
- Hormonelle forstyrrelser – f.eks. hypothyroidisme , dvs. nedsat hormonproduktion i skjoldbruskkirtlen, som medfører lavt stofskifte
- Tab af kropsalte ved opkastning eller diarre
I sjældne tlfælde kan forstoppelse være tegn på alvorligere helbredstilstande såsom tarmkræft og autoimmune sygdomme. Hos børn kan forstoppelse være tegn på Hirschsprungs sygdom – en medfødt tilstand, som skyldes en manglende nervecelle i tyktarmen.
Symptomer på forstoppelse
Hvis du kun tømmer tarmen 2 eller færre gange ugentligt og afføringen er hård, så har du som tommefingerregel forstoppelse.
I henhold til Roma II kriterierne skal man opleve mindst 2 af følgende 4 symptomer i mindst 12 uger i løbet af det seneste år, før der er tale om kronisk forstoppelse:
- Hvis du i mindst 25 % af tilfældene skal presse ekstremt meget for at tømme tarmen
- Hvis du i mindst 25 % af tilfældene har hård og knoldet afføring
- Hvis du i mindst 25 % af tilfældene oplever en ufuldstændig tømning af tarmen
- Hvis du over tid har afføring 3 eller færre gange ugentligt
Du kan læse mere om symptomer på forstoppelse her
Komplikationer
Selvom forstoppelse kan være ekstremt generende, er tilstanden normalt ikke alvorlig. Hvis den vedvarer – og især hvis endetarmen presses voldsomt ved afføring – kan du udvikle følgende komplikationer:
-
- Hæmorider eller analfissurer i endetarmen: Disse lidelser opstår som følge af, at hård afføring strækker ringmusklen – dvs. lukkemusklen i endetarmen.
-
- Koprostase: Dvs. en fækal ophobning i tarmen i svær grad
-
- Rektalprolaps: Dvs. når en mindre mængde væv fra endetarmen falder af.
- “Doven tarm”: Ved hyppig brug brug af afføringsmidler kan tarmen blive afhængig af dette præparat til tømning af tarmindhold i stedet for aktivt at bruge sine tarmmuskler til at stimulere afføringens bevægelse gennem tarmsystemet. Desuden medfører afføringsmidler en dårlig optagelse af vitaminer og andre næringsstoffer
Behandling af forstoppelse
Som regel kan forstoppelse forebygges ved simple livsstilsændringer såsom ændring af kostvaner og mere motion. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at bruge afføringsmidler som supplement i en kortvarig periode i opstartsfasen af livsstilsændringerne.
I sjældnere tilfælde kan manuelle og kirurgiske indgreb være nødvendigt for at afhjælpe forstoppelsen, som kan skyldes en underliggende lidelse.
Følgende produkter anbefales mod forstoppelse:
Du kan se flere midler mod forstoppelse her
Herudover findes der naturlægemidlerne Husk og Thea Go, som er godkendt af Lægemiddelstyrelsen til behandling af forstoppelse.
Du kan læse mere om behandling om forstoppelse her
Kilder og eksterne links
- Forstoppelse skyldes som regel, at afføringen bevæger sig for langsomt gennem fordøjelseskanalen. Hvis du ikke indtager nok væske eller fibre, bliver afføringen hård og tør, hvilket sænker transittiden.
- Afføringsmidler afhjælper midlertidigt forstoppelsen, men behandler ikke årsagen til problemet. Permanent brug af afføringsmidler kan i øvrigt forværre problemet.
- Behandling for forstoppelse tager normalt udgangspunkt i simple livsstilsændringer og evt. også kortvarig brug af afføringsmidler.