Forstoppelse kan bl.a. diagnosticeres vha. et sigmoideoskop (ses på billedet) og behandles mindre kostomlægninger, motion og tilstrækkeligt væskeindtag
Behandling for forstoppelse
For mere generel information om forstoppelse henvises til artiklen: forstoppelse
Følgende produkter anbefales mod forstoppelse:
Du kan se flere midler mod forstoppelse her
Herudover findes der naturlægemidlerne Husk og Thea Go, som er godkendt af Lægemiddelstyrelsen til behandling af forstoppelse.
Diagnostisering af forstoppelse
Indledningsvis vil din læge tage udgangspunkt i din sygdomshistorik, en fysisk undersøgelse samt om du tager medicin – og i så fald hvilken medicin.
Desuden vil din læge udføre diagnostiske undersøgelser for at kunne udelukke alvorlige underliggende årsager til forstoppelsen såsom tarmslyng, tarmforsnævring eller en hormonel forstyrrelse.
Her er nogle eksempler på mulige diagnostiske undersøgelser:
- Defækografi: Røntgenundersøgelse af det anorektale område
- Anorektal manometri: Evaluering af ringmusklens funktion
- Sigmoideoskopi: Kikkertundersøgelse lavere del af tyktarmen (dvs. endetarmen og den S-formede colon – læs evt. artiklen: sigmoideoskopi)
Behandling af forstoppelse
I de fleste tilfælde kan simple livsstilsændringer hjælpe med at lindre symptomerne og forebygge forstoppelse i fremtiden. Medicinsk behandling er sjældent nødvendigt.
Det er desuden vigtigt at være opmærksom på, at en succesrig behandling af forstoppelse kræver tid og anstrengelse.
Livsstilsændringer
Nedenfor finder du nogle af de livsstilsændringer, der kan bruges til at behandle forstoppelse – og forebygge fremtidige tilfælde:
- Fiberrig kost: Tilstrækkelig med fiberholdig kost dagligt hjælper med at producere normal blød afføring. Fødevarer med et højt niveau af fiber inkluderer bønner, fuldkorn samt friske frugter og grøntsager. Begræns indtagelse af fiberfattige fødevarer såsom ost, kød og forarbejdede fødevarer.
- Probiotiske bakterier: Fødevarer som yoghurt, kefir, kimchi, miso, sauerkraut eller andre fermenterede grøntsager er enormt sunde, i og med, at de er rige på probiotiske bakterier. Forsøg gerne at inkludere nogle af dem i den daglige kost. Man kan ligeledes overveje suplement med probiotiske kosttilskud inden et måltid.
- Regelmæssig motion: Fysisk aktivitet kan hjælpe med at stimulere tarmaktivitet. Start eventuelt med rask gang, hvis hård motion føles for krævende til en start. Det essentielle er at få bevægelse ind i hverdagen.
- Mål din afførings transittid: Tag tilstrækkeligt med tid til at tillade et uforstyret toiletbesøg og ignorér ikke trængen til at have afføring.
Midler mod forstoppelse
Afføringsmidler bør kun overvejen, hvis dine livvsstilsændringer ikke er effektive. Undgå permanent brug af afføringsmidler.
Læs mere om afføringsmidler her
Vi anbefaler følgende produkter mod forstoppelse:
Naturlægemidlerne ovenfor er godkendt af Lægemiddelstyrelsen til behandling af forstoppelse.
Manuelle indgreb
For at afhjælpe hård afføring, hvis afføringsmidlerne ikke viser sig effektive, kan din læge forsigtigt føre en finger op i endetarmen og manuelt brække den hårde afføring.
Derefter vil du få en tarmskylning (et lavement) for at blødgøre afføringen og en mere ”smurt” bevægelse af tarmindholdet gennem tarmsystemet.
Operation
Hvis du har kronisk forstoppelse og andre behandlinger ikke har hjulpet, kan en kirurgisk fjernelse af en del af tyktarmen være en mulighed.
Ved denne operation fjernes den problemgivende del af ringmusklen eller endetarmen.
Anbefalede produkter
Følgende produkter anbefales mod forstoppelse:
Du kan se flere midler mod forstoppelse her
Herudover findes der naturlægemidlerne Husk og Thea Go, som er godkendt af Lægemiddelstyrelsen til behandling af forstoppelse.
Relevante artikler: forstoppelse symptomer, forstoppelse hos baby, hård mave, afføring
Kilder og eksterne links
- Som regel kan forstoppelse behandles ved simpel kostomlægning samt motion.
- Fiberrig kost og væske hjæper med at producere en normal blød afføring. Samtdiig kan fysisk aktivitet stimulere tarmaktiviteten
- Som udgangspunkt bør afføringsmidler kun anvendes, såfremt livsstilsændringerne ikke afhjælper problemet. Undgå permanent brugaf afføringsmidler. Kun i yderst sjældne tilfælde er kirurgisk fjerndelse af et stykke tarm nødvendigt.