Det estimeres at mindst 1/3 af befolkningen har fordøjelsesproblemer
Om fordøjelsesproblemer
Følgende produkter modvirker effektivt fordøjelsesproblemer:
Du kan se flere produkter mod fordøjelsesproblemer her.
Fordøjelsesproblemer og livsstil
Det skønnes, at mindst 2 millioner danskere har problemer med fordøjelsen.
Årsagerne til fordøjelsesproblemer kan være mange. De hyppigste årsager er usund kost, antibiotika, fødevareintolerancer , manglende motion samt stress.
Fungerer fordøjelsessystemet ikke tilstrækkeligt, kan irritation og ubehag præge hverdagen. Hos nogle kan lidelser og sygdomme være invaliderende og endda fatale.
Menneskets fordøjelsessystem er generelt ikke gearet til fødevareindustriens stigende produktion af forarbejdet mad.
Dette har sine indlysende fysiologiske årsager:
- Vores tænder er ligesom planteædernes tænder i dyreverdenen.
- Menneskets fordøjelsessystem er langt og føden nedbrydes langsomt for at udvinde alle næringsstofferne i grøntsager, korn osv.
- Derimod har rovdyr et kort fordøjelsessystem, som fordøjer kød meget hurtigt
Ikke nok med, at fødevareindustrien har en stor økonomisk interesse i at promovere en livsstil med kolesterolrigt mad.
Det samme har medicinalindustrien, der sælger store mængder af kolesterolsænkende medicin samt håndkøbsmedicin til afhjælpning af fordøjelsesproblemer såsom forstoppelse, diarre, oppustethed, refluks og mavesmerter.
Hermed er fordøjelsesproblemer i høj grad samfundsskabte livsstilssygdomme.
Hvad er fordøjelse?
Fordøjelseskanalen er et langt rør, som fører fra munden til endetarmen og fungerer som kroppens ”food processor”.
Fødevarer nedbrydes i fordøjelseskanalen i form af mekaniske mekanismer – såsom at tygge – og igangsættelsen af komplekse kemiske processer (lige fra spyt til mikrober i tarmen).
Fordøjelsesprocessen udføres via sekreter fra kirtler på fordøjelseskanalens overflade. De to kirtler, som sørger for for størstedelen af nedbrydende stoffer i fordøjelsesprocessen, er leveren og bugspytkirtlen.
Leverens funktion er at kontrollere at forsyningen af fødevarer for resten af kroppen ved at yderlige at bearbejde de madmolekyler, der optages gennem tarmene. Dette gøres ved at dosere disse madmolekyler på en kontrolleret måde og filtrerer de toksiner fra, som kan have trængt igennem tarmkanalens væg.
Desuden er fordøjelseskanalen et føleorgan, idet slimhinden består af et kompleks system af nerver, der kan afvise føde pga. smag, opkast og diarre for at beskytte kroppen. Den slimhindebeklædte overflade er en del af de ikke-lymfoide organer (mucosa-associated lymphoid tissue [MALT]), som hører til immunforsvaret.
Fordøjelseskanalens overflade kan via sit unikke følesystem kan reagere i form af svimmelhed, opkast, smerte eller hævelse.
Opkast og diare er er symptomer, der udløses af immunforsvaret, når MALT føler fødevare, som er stærkt allergiske (fødevareallergi) eller giftige (madforgiftning).
Denne form for fødevareintolerance er årsagen til mange fordøjelsesproblemer.
Fordøjelseskanalen trækker sig sammen i en kontrolleret rytme (også kaldet ” peristaltiske bevægelser”) for at flytte føden hele vejen fra munden gennem spiserøret og tarmsystemet til endetarmen.
Forandringer i styrke og timing af de peristaltiske bevægelser kan føre til fordøjelsesproblemer:
- Hvis disse sammentrækninger er for langsomme og uregelmæssige kan man få forstoppelse
- Hvis de er for hurtige, kan der opstå diarre.
Nogle gange er fødevareallergi den primære årsag til fordøjelsesproblemer. Kroniske lidelser kan have deres udspring i fødevareallergier.
Tygning, synkning og peristaltic er mekanisk fordøjelse, hvor fødevarer nedbrydes til bittesmå partikler, blandet med fordøjelsessafter flyttes gennem fordøjelseskanalen. Fordøjelsesenzymer nedbryder store madmolekyler til mindre molekyler, som kan optages i blodet eller lymfen i den kemiske fordøjelsesproces.
Symptomer på fordøjelsesproblemer
Der findes 5 grundlæggende symptomer, som indikerer fordøjelsesproblemer. Disse symptomer er genererelt forbundet med kost og specifikke fødevareallergier.
- Kvalme og opkast: Hvis du oplever kvalme og opkast kan disse være tegn på, at kroppen er i gang med at bekæmpe en infektion som f. eks. salmonella.Se evt. artilen: kvalme og ondt i maven
- Oppustethed: Følelsen af oppustethed kan skyldes overskydende gasser i fordøjelsessystemet, langsomme eller uregelmæssige peristaltiske bevægelser i fordøjelseskanalen eller utiltrækkelige mængder af fordøjelsesenzymer og galdesyre til hurtig nedbrydning af føde.Se evt. artiklen: oppustet mave
- Forstoppelse: Konstipation er en nedsat frekvens af peristaltik eller svagere tarmbevægelser, der medfører hård afføring, idet denne ophober sig i tyktarmen. Læs mere om forstoppelse her
- Diarre: Diarre er en forøget frekvens af tarmbevægelser, hvilket manifesterer sig i form af ”tynd” afføring. Hvis diarren tiltager i hyppighed, er det muligt, at du har cøliaki. Forefindes der blod i afføringen er det sandsynligt, at du har blødende tyktarmsbetændelse (Colitis ulcerosa). Læs mere om diarre her
- Mavesmerter: Mavesmerter optræder i forskellgie mønstre og med varierende intensitet. Mavekramper opstår som følge af muskelspasmer. Er kramperne voldsomme, er der tale om kolik, som ofte er et symptom på fødevareallergi. Læs mere om mavesmerter her
Her kan du se eksempler på forskellige fordøjelsesproblemer relateret til lokale dele af fordøjelsessystemet
Fordøjelessystemet består af følgende organer: mund, spytkirtler, mavesæk, tyndtarm, tyktarm, lever, bugspytkirtel og galdeblære.
Irritation eller inflammation af følgende områder i fordøjelseskanalen kaldes:
- Mave: gastritis – læs om maveinfluenza her
- Tyktarm: colitis – læs om tarmbetændelse her
- Tyndtarm: ileitis – læs om Crohns sygdom her
- Lever: hepatitis
- Bugspytkirtel: pankretitis – læs om bugspytkirtelbetændelse her
- Gladeblære: cholecytitis
Forebyggelse
I og med at årsagerne til dårlig fordøjelse er faktorer som dårlig kost, manglende bevægelse og stress, er det også her løsningen skal findes. Et godt sted at starte er at skrue ned for forarbejdede fødevarer og op for grøntsager og anden fiberholdig mad.
Samtidig bør man få bevægelse ind i dagligdagen. Det er selvfølgelig sundt med løb, intens cykling, styrketræning mm. – i hvert fald så længe det er gjort så ens krop kan følge med. Men hvis man ikke bryder sig om disse motionsformer, er det at gå mindst en halv time om dagen en virkelig god start.
Slutteligt bør man skære ned på de aktiviteter, der giver stress i hverdagen. Tag en tænkepause til at identificere hvad der kunne skabe en time eller to til afslapning dagligt, og brug den ekstra tid godt, sammen emd venner og familie, med bevægelse, sund madlavning, yoga eller meditation.
Relevante produkter
Følgende produkter modvirker effektivt fordøjelsesproblemer:
Du kan se flere produkter mod fordøjelsesproblemer her.
Relaterede artikler: dyspepsi, dårlig fordøjelse, ondt i maven, luft i maven
Kilder og relevante eksterne links
- Fordøjelsesproblemer hænger ofte sammen med livsstilsvaner såsom usund kost.
- Typiske symptomer på menneskets fordøjelsesproblemer er oppustethed, forstoppelse, diarre, mavesmerter samt kvalme og opkast.
- Menneskets fordøjelsessystem er ofte slet ikke konstrueret til at fordøje fødevareindustriens øgede produktion af kolesterolrigt mad.