En fødselsdepression kaldes også en ‘efterfødselsreaktion' eller ‘baby blues' og rammer ca. 1 ud af 3 kvinder
Om fødselsdepressioner
Hvor udbredte er fødselsdepressioner?
Fødselsdepressioner er mere udbredte end, hvad statistikkerne viser. Det skønnes, at 1 ud af 3 kvinder bliver depressiv i efterfødselsperioden.
Som oftest bliver efterfødselsreaktioner forbigået eller ignoreret, hvilket kan få alvorlige konsekvenser for kvindens mentale tilstand, barnets udvikling, parforholdet og familien som helhed.
Der er noget tabubelagt over det at få en fødselsdepression. Mens det at blive mor er hårdt arbejde hele døgnet rundt, er det samtidig set som en tid hvor man bør være glad og lykkelig over det nye mennesker, der er kommet til verden. Her kan den nybagte mor føle skam og frygte at blive opfattet som en ”dårlig mor” og ”kold person”, hvis omverdenen får kendskab til den manglende følelse af glæde og lykke samt interesse for barnet. Desuden spiller de enorme ændringer af hormonniveauer efter fødslen ofte en rolle.
Desuden kan angsten for en tvangsfjernelse af barnet bevirke, at moren forsøger at skjule, hvor dårligt hun i virkeligheden har det.
Hvornår opstår en efterfødselsreaktion?
En efterfødselsreaktion kan opstå når som helst efter fødslen. Dog er det hyppigste tidspunkt 3-6 måneder efter fødslen, hvor flere måneders søvnmangel, stress og følelse af isolation (når nyhedens interesse fra omverdenen er gået over) kan give anledning til en reaktion.
Dvs. en fødselsdepression opstår ikke pludseligt, men over flere uger eller måneder.
Der kan være mange årsager (også samtidige), der har direkte eller medvirkende indvirkning på en efterfødselsreaktion:
Ydre årsager kan bl. a. være:
- Det drastiske fald i hormonniveauet efter fødslen
- Søvnmangel
- Problemer i forholdet
- Økonomiske problemer
- Rolleskift fra erhvervsaktiv til hjemmegående husmor
Indre årsager kan bl. a. være:
- Dårlige oplever fra barndommen, hvor man har følt sig forsømt
- Frygt for at begå samme ”fejl” som sin egen mor
Symptomer på fødselsdepression
Symptomer på fødselsdepression er intense og længerevarende – i nogle tilfælde er symptomerne så udprægede, at det end ikke er muligt at tage sig af sin baby eller udføre selv de mest banale gøremål i hverdagen.
Symptomer på fødselsdepression kan inkludere:
- Appetitløshed
- Hukommelsestab
- Voldsom irritabilitet og vrede
- Voldsom træthed
- Manglende sexlyst
- Manglende livsglæde
- Følelse af skam, skyld og utilstrækkelighed
- Voldsomme humørsvingninger
- Vanskeligheder med at knytte sig til sin baby
- Så vidt muligt undgå famlie og venner
- Tanker om at skade sig selv eller sin baby
Fødselspsykose
Fødselspsykose er en sjælden og alvorlig form for efterfødselsreaktion, der typisk udvikles inden for de første par uger efter fødslen.
Symptomerne er endnu voldsommere end ved en fødselsdepression og kan medføre tvangstanker og tvangshandlinger, der kan skade mor såvel som barn.
Typiske symptomer på en fødselspsykose er:
- Forvirring og desorientering
- Hallucinationer og delusioner
- Paranoia (forfølgelsesvanvid)
- Forsøg på at skade sig selv eller sin baby
Ved mistanke om en fødselspsykose, bør du eller dine pårørende altid opsøge lægehjælp, da lidelsen kan livstruende for såvel mor som barn. Det nytter ikke at vente og håbe på, at tilstanden forbedres.
Risikofaktorer
Følgende faktorer øger risikoen for en fødselsdepression:
- Depression under graviditeten eller tidligere i livet
- Fødselsdepressioner efter tidligere graviditeter
- Stressende oplevelser det seneste år – f.eks. komplikationer under graviditeten, sygdom, dødsfald i nærmeste familie eller problemer i forholdet.
- At din famlie og venner ikke støtter tilstrækkeligt – især efter et par måneder, hvor nyhedsinteressen om ”den lille ny” stilner af.
- Ikke planlagt- eller uønsket graviditet
Hvis du har en depression under graviditeten, bør en fødselsdepression i efterfødselsperioden derfor forebygges med psykoterapeutisk behandling.
Komplikationer
En fødselsdepression og den heraf følgende mangel på tilknytning og omsorg til barnet kan påvirke barnet i et sådant omfang, at det får vanskeligt ved at knytte sig til andre.
En ubehandlet efterfødselsreaktion kan vare flere måneder eller år og i værste fald medføre en kronisk depression. Selv ved behandling af fødselsdepression er der forøget risiko for fremtidige episoder af depression.
En efterfødselsreaktion medfører en stor psykisk belastning for parforholdet, hvilket sætter forholdet under en alvorlig prøve. Derfor øges risikoen også for, at parret går fra hinanden, mens barnet er helt lille.
Behandling af fødselsdepression
Afhængig af symptomernes alvorsgrad, kan behandlingen af efterfødselsreaktioner tage udspring i forskellige metoder.
Som udgangspunkt behandles alle former for efterfødselsreaktioner psykoterapeutisk. Dog kan det være nødvendigt at kombinere psykoterapi med medicinsk behandling samt vejledning i håndtering af barnet.
En væsentlig faktor og forudsætning for helbredelse er at turde bede bede om hjælp. Ofte er det nødvendigt at få professionel hjælp i form af psykoterapi, hvor du kan bearbejde dine indetrængte følelser i forhold til barnet og ikke mindst din egen rolle som forælder.
Foruden professionel hjælp er det vigtigt, at du tør vise din partner, familie og venner tillid, ved at indvillige dem i, hvordan du har det. Husk at være åben over for din partner, så han ved hvilke følelser du kæmper med.
Det er vigtigt at have familie og gode venner, som kan hjæpe dig gennem efterfødselsreaktionen. Undgå at gøre alt selv – især hvis du i forvejen har børn.
Vær ikke bange for at ulejlige andre. Hvis du fortæller om dine følelser, får omverdenen bedre forståelse for din situation. Desuden vil din familie og gode venner være glade for at hjælpe dig igennem den svære tid.
Husk, at kriser ofte knytter mennesker tættere sammen.
Læs evt. artiklen: behandling af depression
Relaterede artikler: depression, depressionstest, antidepressiv medicin
Kilder og relevante eksterne links
- Det skønnes, at ca. en tredjedel af nybagte mødre bliver depressive i efterfødselsperioden.
- En fødselsdepression er stadig et tabuemne hos mange mennesker, hvilket kan have alvorlige konsekvenser for kvindens mentale tilstand, barnets udvikling samt parforholdet.
- En væsentlig forudsætning for helbredelse er åbenhed over for sine omgivelser, hvilket psykoterapi kan hjælpe med.