Fibersprængninger i læggen forekommer typisk hos sportsfolk
(Klik på billedet for større version)
Om fibersprængning i læggen
For supplerende information henvises til artiklen: fibersprængning
Dette produkt kan lindre smerterne ved fibersprængninger:
Hvad er en fibersprængning i læggen?
Pludselige smerter i lægmusklerne i forbindelse med bevægelse, ofte mere intense bevægelsesformer, kan skyldes en fibersprængning i læggen. En fibersprængning er en af den mest almidelige skader blandt sportsfolk, såvel som folk der i deres fritid lø,er spiller fodbold, håndbold eller andre sportsgrene, der involverer stræk af lægmusklen, eksempelvis i formbindelse med afsæt eller pludselige bevægelser.
En fibersprængning opstår, når nogle af lægmusklernes fibre er strukket så voldsomt, at musklernes små fibre sprænges.
Afhængig af skadens alvorsgrad kan en fibersprængning i læggen variere lige fra mindre skade på muskelfibrene til en decideret muskeloverrivning.
Gennemsnitligt heler en typisk fibersprængning i løbet af 3-8 uger. Meget milde former for fibersprængninger i læggen kan hele på 2-3 dage, mens hele muskeloverrivninger være 3-4 måneder om at hele.
En fibersprængning i læggen kan minde om en forstrukket eller overrevet akillessene – dog opstår en fiberspræning i læggen blot højere oppe på bag på underbenet.
Hvad er symptomerne?
Graden af fibersprængen kan variere fra mild med mindre symptomer til moderat, hvor personen kun kan gå ved at limpe smertefuldt på tæerne eller en alvorlig muskeloverrivning, hvor det er umuligt at gå.
Typiske symptomer på en fibersprængning i læggen kan være:
- Muskelkrampe
- Blodansamlinger i læggen, foden og anklen som følge af indre blødning.
- Pludselige stikkende smerter
- Brændende fornemmelse
Årsager til fibersprængning i læggen
Enhver pludselig forstrækning af lægmusklerne kan forårsage en fibersprængning i læggen. Derfor er fibersprængninger i læggen en meget udbredt form for sportsskade.
Som regel opstår en fibersprængning i læggen ved accelleration eller pludselig retningsændring ved løb. Særligt udsatte er motionister, som ikke dyrker motion regelmæssigt.
Også ældre mennesker kan få en mild form for fibersprængning ved almindelig gang – især på ujævne overflader.
Fysiologiske årsager
Hvis akut skadesbehandling i form af RICE-proceduren (se afsnittet: Behandling for fibersprængning i læggen) udelades eller mislykkes, kan der opstå en så voldsom blodansamling, at trykket risikerer at forårsage permanent muskel- eller nerveskade. Dette er i særdeleshed sandsynligt ved en såkaldt intramuskulær blødning – dvs. hvis musklens omgivnde hinde (bindevævsskeden) er intakt, da blodansamlingen i så fald er lukket inde.
Selvom det visuelt synes voldsommere, er en bristet muskelhinde – en såkaldt intermuskulær blødning – et positivt tegn, da fordelingen af blodansamlingen over en større flade aflaster trykket i en ofte så betydelig grad, at blodansamlingen forsvinder af sig selv uden vævsskade.
I tilfælde af fibersprængninger i læggen er det næsten altid det mediale (dvs. inderste) muskelhoved på M. gastrocnemius, som brister. M. gastrocnemius er læggens største muskelgruppe og er to-hovedet.
Lige som andre muskler består M. gastrocnemius også af en sene, som fæster musklen til en knogle. Eftersom senen er mindre elastisk, er overgangen mellem sene og muskel altid det svageste punkt.
Heldigvis udgøres M. gastrocnemius af så tilstrækkeligt mange muskel- og senefibre, at overgangen mellem sene og muskel ikke forbundet af samtlige fibre på samme sted. Derfor er en fuldstændig overrivning af en lægmuskel ikke mulig.
Behandling
Hvile, is, kompression og elevation (rest, ice, compression, elevation = RICE) de første 24-48 timer er altafgørende for skadens videre udvikling.
- Hvile af benet de første 2 døgn er essentiel for helingen. Længere tids hvile kan blive aktuelt ved mere alvorlige fibersprængninger.
- Is dæmper såvel blødning som muskelsmerter, hvilket modvirker hævelse. Ispakker bør lægges oven på bandagen eller elastikbindet (OBS! Aldrig direkte på huden) i 20 minutter og derefter hver anden time, så længe du er vågen. Vikl is ind i eks. et viskestykke inden det sættes mod huden.
- Kompression i form af et elastikbind eller en stram bandage omkring læggen stopper den indre blødning og dæmper derved hævelse.
- Elevation reducerer blodtilførslen til benene, hvilket reducerer hævelse og giver derved den optimale hvile, der giver de bedst mulige vilkår for helingsprocessen.
Efter 48 timers hvile er det vigtigt at holde benet i gang i en sådan udstrækning smerterne tillader. Graden af aktivitet defineres også af skadens omfang. Ved alvorlig fibersprængning og ved muskeloverrivning, bør man fastsætte en genoptræningsplan med en læge eller fysioterapeut.
Begræns aktiviteter i 3-4 uger. Kvinder kan gå i højhælede sko, mens mæn, og kvinder der ikke bruger højhælede sko, bør få indlagt en ekstra sål.
En gradvis tilbagevenden til fuld aktivitet er at anbefale. Dog bør patienten ikke vende tilbage til aktiv sport før al smerte og ømhed er væk og musklen har genvundet styrke.
I tilfæde af voldsomme fibersprængninger i læggen bruges krykker. Desuden kan smertestillende medicin såsom paracetamol tages.
Kun i sjældne tilfælde er en operation nødvendigt. Dette er især tilfældet ved større muskeloverrivninger eller blødninger, der forårsager kompartmentsyndrom.
Ved en operation fjernes blodansamlinger, hvorefter musklen syes fast til senen.
Anbefalede produkter
Dette produkt kan lindre smerterne ved fibersprængninger:
- En fibersprængning i læggen er en udbredt sportsskade, som normalt skyldes overanstrengelse - f.eks. får mange løbere fibersprængning i læggen, hvis træningsmængden øges for meget.
- I gennemsnit heler en fibersprængning i læggen i løbet af 1-2 måneder. Meget milde fibersprængninger kan dog hele inden for én uge.
- Hvile af lægmusklen inden for 2 døgn efter skadens udbrud er afgørende for skadens videre udvikling.