Har du som kvinde problemer med urinvejsinfektioner?

Få bugt med urinvejsinfektioner!

Sidst redigeret af redaktionen den 29.05.2024
Fagligt godkendt af Jesper
Annonce
Sponsoreret artikel

 

Er du kvinde, og oplever du gentagne urinvejsinfektioner? Så læs med her. Urinvejsinfektioner forårsages af bakterier i urinvejene. Infektionerne opstår typisk hos piger/kvinder, blandt andet fordi deres urinrør er kort, hvorfor vejen til blæren er nemmere for bakterierne at nå. Der er dog flere gode råd, man kan gøre brug af for at undgå eller reducere bakterier i urinvejene, og dermed nedsætte risikoen for urinvejsinfektioner — dem kan du læse mere om nedenfor.

Urinvejsinfektioner forårsages af bakterier i urinvejene

Er du kateterbruger, vil der altid være bakterier i din urin. Som udgangspunkt skal det ikke behandles, men udvikler bakteriernes tilstedeværelse sig til en infektion, skal du selvfølgelig undersøges og evt. behandles. Det betyder dog ikke, at du, som benytter et kateter til at lade vandet, ikke også kan gøre dig nogle forholdsregler for at undgå urinvejsinfektioner. Et vigtigt aspekt er at holde en god nedre hygiejne samt generelt en god håndhygiejne, når du anvender katetret. Et andet forbehold er at anvende et kateter, der sikrer en fuldstændig tømning af urinblæren og derved nedsætter risikoen for urinvejsinfektioner. Coloplast har netop lanceret et nyt kateter til kvinder, der er designet til at nedsætte risikoen for urinvejsinfektioner ved at gøre det muligt at tømme blæren helt*, hver gang — Luja-katetret. Find flere informationer om katetret i artiklen her og se, hvordan du kan få fat i gratis vareprøver.

 

*Komplet blæretømning er defineret som under 10 ml. Individuelle forskelle kan forekomme.

 

 

Hvad er en urinvejsinfektion, og hvad kan forårsage det?

Nyrerne, urinlederne, urinblæren og urinrøret udgør tilsammen det, man kalder urinvejene. Nyrerne er som et filter, der adskiller affaldsstoffer fra blodet i form af urin. Urinen føres væk fra nyrerne og over i urinblæren gennem urinlederne, hvorfra urinen tømmes via urinrøret. 

 

Urinen er typisk fri for fremmede mikroorganismer og er dermed steril, men det forekommer, at bakterier kommer ind i urinvejene via urinrøret, og det kan forårsage urinvejsinfektion, også kendt som blærebetændelse.

 

Urinvejsinfektioner er ret almindelige, men forekommer oftest hos piger/kvinder. Årsagen er blandt andet, at deres urinrør er kortere og tættere på endetarmen, hvorfor bakterier, fx tarmbakterier, lettere kan finde op til blæren. Kvinder er også særligt udsatte for urinvejsinfektioner i forbindelse med seksuel aktivitet, hvorfor det er vigtigt at lade vandet efter samleje.

 

Symptomer på urinvejsinfektioner er ofte svie ved vandladning, hyppige vandladninger med kun små mængder urin og blod i urinen. Smerter over blæren og ildelugtende urin kan også være symptomer på urinvejsinfektioner. Oplever du urinvejsinfektioner gentagende gange, er det vigtigt at søge læge, så du kan blive undersøgt for årsagerne dertil.

 

 

Hvad kan forebygge og afhjælpe urinvejsinfektion?

Der findes en række gode råd, du kan gøre brug af, hvis du gerne vil undgå urinvejsinfektioner. Du kan blandt andet drikke mindst 2 liter vand om dagen, opretholde en god nedre hygiejne, gå regelmæssigt på toilettet (fx hver 3. time) og udføre dobbelt vandladning, så du sikrer dig, at blæren er helt tømt. Her lader du vandet som vanligt, rejser dig op og venter cirka 5 minutter, før du prøver at lade vandet igen, selvom du ikke har trang til at tisse. 

 

Er uheldet ude, og bliver du ramt af en urinvejsinfektion, kan der i nogle tilfælde være brug for en antibiotikakur. Din urin skal altid testes af en læge før antibiotika muligvis vil blive udskrevet – også af lægen. Nogle finder også tranebærsaft god mod urinvejsinfektioner, men der er ikke dokumentation for dette.

 

 

Urinvejsinfektioner og katetre

Hvis du anvender et kateter, vil der altid være bakterier i urinen, men det er ikke nødvendigvis problematisk. Skulle du dog opleve feber, svie eller nogle af de andre symptomer nævnt ovenfor, har du muligvis urinvejsinfektion, og bør søge råd hos din praktiserende læge. 

 

Der er heldigvis hjælp at hente til dig, der bruger et kateter, og som oplever problemer med urinvejsinfektioner, eller som bare gerne vil nedsætte risikoen for at få urinvejsinfektioner. Coloplast har nemlig lanceret et nyt kateter til kvinder. Katetret hedder Luja og er designet til at nedsætte risikoen for urinvejsinfektioner ved at gøre det muligt at tømme blæren helt, hver gang.

 

Luja-katetret er det første kateter til kvinder med mere end 50 mikrohuller, som gør det muligt at tømme blæren helt. Derudover er katetret diskret og skånsomt.

 

Er du interesseret i at afprøve Luja-katetret, kan du bestille gratis vareprøver på Coloplasts hjemmeside. Husk, at du også kan melde dig ind i Coloplast Care, hvor du som medlem blandt andet har adgang til informationer og nyheder om brug af katetre. Du kan også kontakte Coloplasts erfarne og kompetente sygeplejersker telefonisk, hvor du fx kan få gode råd og produktvejledning.