Om dehydrering
For supplerende information om dehydrering henvises til artiklen: diarre og opkast
Følgende produkter er velegnede til at forebygge og modvirke dehydrering:
Klik her for at se flere produkter, der kan anvendes mod dehydrering
Hvad er dehydrering?
Dehydreringg betyder at kroppen ikke har den mængde væske i sig, den burde have. Det er vigtigt at huske på, at kroppen består af 75% væske – men at dette niveau kan falde betydeligt.
Simplificeret kan man sige, at dehydrering opstår, fordi:
- kroppen taber for meget væske
- man ikke indtager nok væske (eller pga. begge dele)
Børn og spædbørn er mere udsatte for dehydrering end voksne. Dette skyldes først og fremmest deres lave kropsvægt, men også det faktum, at de omsætter vand og elektrolytter hurtigere end voksne.
Ældre og syge mennesker er desuden mere udsatte for dehydrering end andre befolkningsgrupper.
Alvorligheden eller sværhedsgraden af dehydrering inddeles i mild, moderat og alvorlig, alt efter hvor meget af kroppens væske der mangler. Ved sværhedsgraden “alvorlig” er dehydrering en livstruende tilstand.
Årsager
Din krop mister væske – og kan dermed dehydrere – via:
Du indtager muligvis ikke nok væske pga.:
- Kvalme
- Appetitløshed/nedsat appetit (evt. i forbindelse med sygdom)
- Halsonde
- Sår i munden
- Ved ikke at tage hensyn til ekstraordinær varme – eksempelvis på varme sommerdage eller i sauna
Dehydrering hos syge børn er ofte en kombination af, hverken at drikke eller spise tilstrækkeligt samtidig med at opkast, diarre og/eller feber forekommer. Herved mistes- og mangler væske på næsten alle tænkelige måder, og barnet er ekstra udsat for dehydrering.
Symptomer
Tørst er naturligvis et af de første tegn eller symptomer på dehydrering. Herudover vil de typiske symptomer på dehydrering være:
- Mundtørhed (Xerostomi)
- Begrænset eller ingen vandladning; koncentreret mørk urin
- Tårer kan ikke produceres (man kan f.eks. ikke græde tårer)
- Indsunke øjne
- Indsunke fontaneller (de bløde punkter i toppen af spædbørns kranier)
- Sløvhed
- Bevidstløshed (ved alvorlig dehydrering)
Udover symptomerne på egentlig dehydrering kan man også kaste op, have diarre eller have en fornemmelse af at det er “svært at holde noget indenbords” (i maven). Alle disse ting kan medvirke til dehydrering.
Behandling af dehydrering
At drikke væske er som regel nok til at komme mild dehydrering til livs. Generelt er det bedre at indtage mange små mængder væske (brug f.eks. en teske eller en lille sprøjte, der kan dryppe til spædbørn) end at prøve på at indtage store mængder væske på én gang. Problemet med større mængde væske er, at de typisk fremkalder opkast.
Samtidig skal man dog sørge for også at have balance i ens saltindtag, samt have fokus på elektrolytter. På apoteket kan man bl.a. få væskeopløsninger, der er specielt fremstillet til elektrolytter. Herudover er frys-selv is gode, da de indeholde relativt meget vand, og fordi sukkeret i dem gør at vandet optages hurtigere. Den høje mængde sukker kan dog forværre diarre, så man bør være mådeholdig.
Det samme gælder f.eks. sportsdrinks, der jo som bekendt også indeholder meget sukker.
Hos børn og spædbørn bør man ikke kun satse på rent vand som kur på dehydrering. Det er bedre med nogle væsker, der indeholder sukker og evt. salt f.eks. frugtjuice.
Intravenøse væsker og hospitalsindlæggelse kan være nødvendigt, hvis sværhedsgraden af dehydreringen er moderat til alvorlig. En læge vil typisk først forsøge at finde årsagen til dehydreringen for derefter at behandle denne.
Forebyggelse
Det vigtigt at gøre opmærksom på, at mange mennesker ikke er vant til at indtage tilstrækkelig væske i løbet af dagen.
Som udgangspunkt bør man drikke minimum 2 liter vand (ikke danskvand, sodavand, juice, te, kaffe, øl osv.) pr. dag.
Dyrker man sport, eller man fysisk aktiv i løbet af dagen, er 2 liter vand ikke tilstrækkeligt – afhængigt af hvilken type aktivitet man udfører, bør man indtage mere. Hvis man også går i sauna eller dampbad skal man have ekstra fokus på at få væske nok. Her skal man også have fokus på at få balance i salt og elektrolytter.
Er det sommer (og varmt!) er 2 liter vand heller ikke tilstrækkeligt – man bør typisk indtage 1 – 2 liter ekstra dvs. 3–4 liter i alt.
Som tommelfingerregel kan man sige, at ens urin bør være klar på alle tidspunkter af døgnet – undtagen om morgenen. Det er ikke farligt at have gulig urin. Er urinen ikke klar, er det dog et tegn på, at der er en for høj koncentration af affaldsstoffer heri, og at kroppen mangler væske – dvs. at væskebalancen ikke er i balance. Vær dog opmærksom på, at vitamin b kan give ens urin en gul farve – det er ikke tegn på væskemangel, men et tegn på at man har fået en større mængde af vitamin b end hvad kroppen har indoptaget.
Hvis man har problemer med at drikke tilstrækkelige mængder vand, kan man drikke specielt sammensatte sportsdrikke for at undgå dehydreringen.
Mange mennesker er i øvrigt heller ikke vant til at drikke rent vand i løbet af en dag, hvilket er en dårlig vane, man bør arbejde på at ændre.
For mange kan det virke uoverskueligt at skulle gå fra 20 cl. til 2 liter (200 cl.) eller mere, men det kan sagtens lade sig gøre, hvis blot man trapper lidt op ad gangen.
Man skal være klar over, at kroppen tilvænner sig væskeindtag – dvs. hvis man begynder at drikke vand, vænner kroppen sig til dette, og udvikler en naturlig tørst.
Herudover kan det kraftigt anbefales, at man drikker væske selvom man ikke er tørstig. Dette gælder især hvis man ikke drikker de nødvendige liter væske pr. dag – eller hvis man er ved at “trappe op” i væskeindtag, netop fordi det er med til at udvikle den naturlige tørst.
At undgå dehydrering er relativt nemt, hvis blot man er indstillet på at indtage tilstrækkelig væske, og man er bevidst om, hvilke typer væske man indtager.
Følgende produkter er velegnede til at forebygge og modvirke dehydrering:
Klik her for at se flere produkter, der kan anvendes mod dehydrering
- Dehydrering opstår som følge af for meget væsketab eller for lidt indtagelse af væske.
- Især børn er udsatte for dehydrering, da de har et væsentligt større væskebehov end voksne.
- Her kan du læse om hvordan dehydrering behandles og forebygges.