Det er især de fede fødevarer såsom fisk, æg, kød og mælkeprodukter, der indeholder D-vitamin
(Klik på billedet for større version)
Om D-vitamin
Vi anbefaler følgende D-vitamin tilskud:
Du kan se flere D-vitamin tilskud her
Hvorfor er D-vitamin vigtigt?
- Muskler: D-vitamin er nødvendig for at opretholde en normal muskelfunktion
- Knogler: D-vitamin hjælper kroppen med at absorbere calcium fra føden. Calcium er nødvendigt for at udvikle- og opretholde stærke knogler, hvilket er vigtigt igennem hele livet
- Børn har brug for D-vitamin for at forebygge rakitis (engelsk syge), hvilket kan være årsagen til hjulben, kalveknæ og svage knogler
- Hos ældre mennesker kan et dagligt tilskud af D-vitamin og calcium hjælpe forebygge knoglebrud og knogleskørhed
Liste over fødevarer der indeholder D-vitamin
D-vitamin findes især i fede fisk (makrel, laks, sild, hellefisk m.fl.) og i en del andre fede animalske fødevarer (som f.eks. mælkeprodukter, æg, margarine, olier, kød mv.). Fordi D-vitamin er fedtopløseligt, skal det indtages i et fedtholdigt måltid for at blive optaget på optimal vis – og her er det praktisk, at D-vitamin primært findes i fede madvarer.
Langt fra alle fødevarer indeholder imidlertid D-vitamin – og de fødevarer indeholder D-vitamin, indeholder vidt forskellige mængder. Nedenfor ses en oversigt over indholdet af D-vitamin i udvalgte fødevarer:
Fødevare | Indhold af D-vitamin* | % af ADT** |
Levertran (sej) | 500 | 10.000 |
Levertran (torsk) | 250 | 5.000 |
Laks, gravad | 30 | 600 |
Laks, røget | 5 | 100 |
Sild, marineret101 | 10,10 | 202 |
Sildepostej | 8 | 160 |
Makrel, røget | 5,20 | 104 |
Tunfisk (på dåse i vand) | 2,90 | 58 |
Makrel i tomat | 2,38 | 47,6 |
Æg, rå | 1,75 | 35 |
Kyllingelår (kød+skind), rå | 1,5 | 30 |
Remoulade | 1,02 | 20,4 |
Bacon i tern, rå | 0,74 | 14,8 |
Spegepølse | 0,690 | 13,8 |
Rullepølse | 0,555 | 11,1 |
Svinemørbrad | 0,504 | 10,08 |
Hamburgerryg, kogt | 0,440 | 8,8 |
Ost, blå/hvidskimmel | 0,411 | 8,22 |
Oksemørbrad, rå | 0,400 | 8 |
Ost, fast, +41 | 0,232 | 4,64 |
Hytteost | 0,110 | 2,2 |
Yoghurt, naturel | 0,101 | 2,02 |
Letmælk | 0,085 | 1,7 |
Skummetmælk | 0,075 | 1,5 |
* Mikrogram (µg) pr. 100 g
** ADT = Anbefalet Daglig Tilførsel. I skemaet er der taget udgangspunkt i ADT for voksne; 5 mikrogram. ADT for børn samt gravide kvinder er dobbelt så høj; 10 mikrogram pr. dag. Disse oplysninger stammer fra Fødevarestyrelsens anbefalinger
Alle skemaets data om indholdet af D-vitamin i specfikke fødevarer stammer fra Fødevaredatabanken
I forbindelse med tilberedning af D-vitaminholdige fødevarer er det værd at bemærke, at D-vitamin ikke nedbrydes af varme, men af eksponering for lys (i modsætning til mange andre vitaminer).
Solen som kilde til D-vitamin
Når vores hud eksponeres for sollys, producerer huden D-vitamin – og solen kan nemt dække vores daglige behov for D-vitamin. Faktorer såsom gråvejr, skydække, indendørsophold, beklædning osv. er imidlertid med til at begrænse vores kontakt med sollyset og mindsker derved vores egen produktion af D-vitamin.
Vær desuden opmærksom på at følgende soleksponeringer ikke medfører tilstrækkelig produktion af D-vitamin i huden:
- Soleksponering gennem en glasruder
- Soleksponering hvor huden er smurt med solcreme eller sololie
- Soleksponering om vinteren (i Danmark)
Hertil kommer, at der er god grund til at beskytte sig mod solens stråler, idet de kan bidrage til udvikling af hudkræft. Eksperternes anbefaling er derfor, at man forlader sig på kost og kosttilskud fremfor solen for at få dækket sit daglige behov for D-vitamin.
De fleste får alligevel stillet en større del af deres behov for D-vitamin om sommeren end om vinteren. Om sommeren skal man faktisk bare være udenfor en halv time to gange om ugen for at få stillet ens behov for D-vitamin via sollys. Det er derfor en god idé for mange at supplere med D-vitamin som tilskud om vinteren. Særligt hvis man mærker humørsvingninger om vinteren.
Relevante produkter
Vi anbefaler følgende D-vitamin tilskud:
Du kan se flere D-vitamin tilskud her
- Langt fra alle fødevarer indeholder D-vitamin - og de fødevarer indeholder D-vitamin, indeholder vidt forskellige mængder.
- Det er primært fisk og andre fede animalske fødevarer, der indeholder D-vitamin.
- I denne artikel finder du en liste over D-vitaminindholdet i en række udvalgte fødevarer samt generel information om øvrige kilder til vitaminet.