Her ses et brækket håndled
(Klik på billedet for større version)
Om brækkede håndled
For supplerende information henvises til artiklen: forstuvet haandled
Årsager
Den mest almindelige årsag til et brækket håndled er et fald på en udstrakt hånd. Øvrige årsager til brækkede håndled inkluderer:
- Fald
- Slag
- Tryk
- Ulykker eller uheld
- Sportsskader
- Karpaltunnelsyndrom – læs evt. artiklen: snurren i fingrene
Et brækket håndled skyldes – som alle andre knoglebrud – altid en form for impakt eller ekstrem overbelatning af den pågældende knogle.
Symptomer på brækket håndled
Smerternes alvorlighed alene kan ikke anvendes til at afgøre om et håndled er brækket eller blot er forstuvet. Det samme gælder håndleddets bevægelighed.
Følgende kan være symptomer på et brækket håndled:
- Udtalt smerte der har en tendens til at forværres, når du griber eller lukker hånden
- Dunkende smerter
- Skarpe smerter eller smerter der kommer i jag
- Varme i håndleddet
- Hævelse
- Ømhed
- Blå mærker eller misfarvning af huden
- Synlig deformitet som f.eks. et bøjet håndled eller en skæv finger
- Stivhed eller manglende evne til at bevæge håndleddet eller en finger
- Følelsesløshed eller koldhed i en eller flere fingre
Komplikationer
Komplikationer forekommer sjældent ved et brækket håndled, men kan være vedvarende stivhed eller nedsat bevægelighed i håndleddet.
Vedvarende smerter og ømhed kan ligeledes være konsekvensen af brækkede håndled – især hvis man ikke har søgt rettidig behandling eller hvis man har været for aktiv under helingsprocessen.
I sjældne tilfælde kan der opstå langvarige skader på nerver eller blodkar i håndleddet, hvilket kan medføre følelsesløshed.
Behandling af brækkede håndled
Hvis man har – eller har mistanke om at have – et brækket håndled, skal man generelt altid søge behandling så hurtigt som muligt. Inden man er i stand til at modtage professionel behandling, bør man sørge for at hvile armen så meget som muligt – dvs. holde den i ro.
Hvilken behandling lægen anbefaler til et brækket håndled afhænger af, hvilke knogler, der er brækkede samt alvorligheden af knoglebruddet. En læge vil blandt andet undersøge en for misfarvning, hævelse og fejlstilling på håndledet. En læge vil ligeledes være opmærksom på om der er påvirkning af nerver eller sener, der går til hånden.
Den mest almindelige behandlingsteknik, der anvendes til brækkede håndled er såkaldt immobilisering. Dette kan indebære brug af skinner, gips eller andre hjælpemidler, der sikrer håndleddet holdes i ro.
Smertestillende medicin er en del af behandlingen, men behandler ikke selve årsagen (knoglebruddet). Samtidig anbefales det at man tager 500 mg vitamin dagligt i 50 dage efter bruddet. Vitamin C har en positiv effekt på helingen. Er man over 40 anbefales det ligeledes at man benytter et kalktilskud i perioden efter bruddet.
Genoptræning vil normalt være nødvendigt for at genvinde tabt styrke og mindske stivhed og forbedre bevægeligheden i håndleddet.
Operation
I nogle tilfælde vil operation af et brækket håndled være nødvendig. Dette gælder især hvis knoglerne håndleddet ikke kan holdes ordentlig på plads vha. immobilisering.
Inden man overvejer operation af et brækket håndled, vil lægen desuden typisk overveje følgende faktorer hos patienten:
- Alder (yngre mennesker har bedre succes med denne type operation end ældre)
- Fysiske aktiviteter (om patienten f.eks. har et job, der inkluderer belastning af håndleddet)
- Knoglernes stabilitet (om patienten f.eks. lider af knogleskørhed)
- Knoglebruddets placering (brud der involverer brusk egner sig bedre til operation)
Ved operation kan man desuden indføre skruer eller metalplader for at stabilisere håndleddet yderligere. Der findes tilmed eksterne metalstrukturer, som man kan anvende til at stabilisere håndleddet (typisk i kombination med interne).
Hvor længe er et brækket håndled om at hele?
Det er meget svært at generalisere rekonsvalescensen (helingsperioden) ved brækkede håndled. Dette skyldes først og fremmest de mange forskellige typer knoglebrud, der kan opstå i håndleddet, men også faktorer som behandlingsform og patientens evne til at holde håndleddet i ro har betydning.
Som oftest til man få bandage på, hvilket bidrager med at holde håndleddet i ro. Når bandagen tages af vil håndleddet være stift, og det er i den forbindelse vigtigt, at man tænker i at genoptræne håndledets mobilitet – dog med begrænset belastning og under rådgivning af sundhedspersonale til en start.
Rekonvalscens og komplet heling kan vare fra 6 uger til mere end 1 år. I tilfælde hvor patienten ikke respekterer håndleddets svage tilstand eller ikke følger lægens anbefalinger, kan rekonvalescensen meget vel vare mere end 1 år.
Desuden er rekonvalscensen generelt lang, for patienter der er over 50 år og lider af knogleskørhed.
Relaterede artikler: forstuvning, seneskedehindebetændelse i håndled
Kilder og relevante eksterne links
- Et brækket håndled skyldes som oftest en faldeulykke.
- Symptomerne alene er ikke nok til at fastslå, om håndleddet er brækket eller ej. Derfor stilles diagnosen altid ved en røntgenundersøgelse.
- Behandlingen afhænger af bruddets alvorsgrad samt hvilke knogler, der er brækkede. Håndleddet lægges typisk i gips eller en skinne. Et kompliceret brud kan desuden kræve operation.