Her ses bihulebetændelse hos en patient – læg mærke til fraværet af luft hvilket gør området mindre gennemsigtigt (sammenlignet med modsatte side); dette indikerer, at denne bihule er fyldt med væske i stedet for luft
(Klik på billedet for større version)
Om bihulebetændelse
For supplerende information henvises til artiklerne: pandehulebetændelse, kæbehulebetændelse
Til behandling af bihulebetændelse anbefaler vi især følgende produkter:
Du kan se flere midler mod bihulebetændelse her
Hvad er bihulebetændelse?
Bihulebetændelse er en infektion af bihulerne omkring dine nasale luftvejspassager (sinusser), som svulmer op. Dette medfører tilstoppede bihuler, som ophobes med slim, der forhindres normalt afløb fra næsen.
Derfor kan bihulebetændelse medføre tilstoppet næse og problemer med at trække vejret gennem næsen. Ophobningen af slim forårsger hævelser i området omkring øjnene og ansigtet, hvilket kan fremprovokere ansigtssmerter og dukende hovedpine. Samtidig er ømhed omkring bihulerne og en følelse af at trykket stiger i det område en del af symptomerne.
Bihulebetændelse forårsages som oftest af almindelig forkølelse. Andre udløsende faktorer kan være bakterier, allergier og svampe-infektioner.
Behandling af bihulebetændelse afhænger af årsagen. I det fleste tilfælde er hjemmepleje alt, hvad der behøves. Dog kan vedvarende bihulebetændelse medføre alvorlige infektioner og andre komplikationer.
Varighed
Ca. halvdelen af tilfælde med bihulebetændelse går væk af sig selv i løbet af 10 dage uden behandling.
Bihulebetændelse, som varer over 12 uger eller hele tiden vender tilbage, defineres som kronisk bihulebetændelse.
Symptomer på bihulebetændelse
Følgende symptomer forbindes ofte med bihulebetændelse:
- Afløb af tykt, gulligt eller grønligt slim fra næsen eller bagest i svælget.
- Tilstoppet næse, hvilket gør det svært eller umuligt at trække vejret gennem næsen
- Smerte, ømhed, hævelse og tryk omkring øjnene, kinderne, næsen eller panden.
- Smerte i den øverste del af kæben og tænderne
- Nedsat lugte- og smagssans
- Hoste, som kan være værst om natten
Andre symptomer kan være:
- Ørepine
- Hovedpine
- Smerter og ondt i halsen
- Dårlig ånde (Halitose)
- Træthed
- Feber
Hvornår bør man opsøge læge?
Hvis symptomerne på bihulebetændelse er milde, kan du dæmpe infektionen ved hjemmepleje.
Opsøg læge, hvis du oplever:
- Symptomer, som ikke forbedres inden for få dage eller forværrede symptomer
- Vedvarende feber
- En sygdomshistorik med tilbagevendende- eller kronisk bihulebetændelse
Opsøg straks læge, hvis du har symptomer, som kan være tegn på en alvorlig infektion:
- Smerte og hævelse omkring øjnene
- Hævet pande
- Voldsom hovedpine
- Forvirring
- Dobbeltsyn og andre synsforstyrrelser
- Stiv nakke/stivhed i nakken
- Åndenød
Dette kan være tegn på tilstande, der kræver akut behandling, og ingen af ovenstående symptomer skal tages let på.
Årsager
Når du har bihulebetændelse, er din næses slimhinder, bihulerne og den øverste del af luftrøret blevet inflammeret. Hævelse spærer for bihuleåbningerne og forhindrer normalt afløb af slim fra næsen, hvilket forårsager smerter i ansigtet og andre symptomer forbundet med bihulebetændelse.
Blokerede sinusser skaber et fugtigt miljø, der lettere giver grobund for infektioner. Inficerede bihuler, der er tilstoppede, fyldes med i form af en tyk, gullig eller grønlig materie og andre symptomer på infektion.
Bihulebetændelse kan forårsages af:
- Virusinfektion: De fleste tilfælde af bihulebetændelse udløses af almindelig forkølelse.
- Bakteriel infektion: Når infektion i den øverste del af luftrøret varer i mere end 10 dage, er der sandsynligvis tale om en bakteriel infektion.
- Svampeinfektion: Du har øget risiko for at pådrage dig en svampe-infektion, hvis du har problemer med bihulerne eller et nedsat immunforsvar.
Nogle helbredsmæssige tilstande kan øge risikoen for bihulebetændelse – dette gælder også bihulebetændelse, som ikke er forårsaget af en underliggende infektion. Disse tilstande kan være:
- Allergier såsom høfeber: Inflammation, som opstår sammen med allergier, kan blokere bihulerne.
- Næsepolypper eller tumorer: Disse udvækster af væv kan tilstoppe næsen eller bihulerne.
- Unormal næseskillevæg (septum): En bøjet næseskillevæg mellem næseborerne kan begrænse eller blokerer bihuleåbningerne.
- Forstørrede eller inficerede adenoide vegetationer hos børn: Disse såkaldte “polypper” eller “falske mandler” hos børn forekommer på bagvæggen af næsesvælget (rhinofarynx).
- Andre helbredsmæssige tilstande: Komplikationerne fra cystisk fibrose, gastroøsofageal refluks (GERD) eller lidelser, som svækker immunforsvaret kan medføre blokerede bihuler eller øget risiko for infektion.
Smitte
Bihulebetændelse er ikke smitsom. Men eftersom forkølelse ofte forekommer i begyndelsen, kan du let smitte andre med forkølelse, når du hoster eller nyser.
Du kan derfori princippet godt gå i skole eller på arbejde uden at smitte andre med bihulebetændelse. Dog kan du i stedet risikere at smitte andre med forkølelse, hvis du er forkølet.
Samtidig er ens muligheder for at komme over sygdommen bedre, hvis man får en blanding af hvile, hjemmepleje og god, sund kost. Prioriter derfor overvejende at bruge dage med bihulebetændelse på at overkomme sygdommen frem for at stresse rundt.
Diagnosticering
Der findes adskillige former for undersøgelser, der kan hjælpe med at diagnosticere bihulebetændelse:
- Fysisk undersøgelse: Med henblik på at diagnosticere årsagen til dine symptomer, undersøger din læge, om din næse eller hals er øm. Desuden vil han undersøge dine nasale luftvejspassager for betændelse eller væsker, hvilket også kan hjælpe med at udelukke tilstande, som kan udløse behulebetændelse såsom polypper i næsen og andre unormale forekomster.
- Nasal endoskopi: Et tyndt fleksibelt kikkert (endoskop) føres gennem næsen, hvilket giver din læge mulighed for visuelt at undersøge bihulerne indvendigt.
- Billedundersøgelser: CT- eller MRI-scanninger kan detaljeret undersøge dine bihuler og og den indvendige del af næsen, hvilket kan identificere en dyb infektion eller tilstopning, som er svær at opdage med et endoskop.
- Miljøet i næsen og bihulerne: Laboratorieundersøgelser er generelt unødigvendige til at diagnosticere bihulebetændelse. Dog kan en undersøgelse af vævets mikroorganiske flora hjælpe med at fastslå årsagen, hvis bihulebetændelsen forværres eller ikke reagerer på behandlingen.
- Allergitests: Hvis din læge har mistanke om, at tilstanden kan være fremprovokeret af allergier, kan en allergitest muligvis foretages med henblik på at identificere det allergen, som fører til din bihulebetændelse.
Behandling af bihulebetændelse
De fleste tilfælde af bihulebetændelse behøver ingen behandling, da de er forårsaget af vira, som udløser almindelig forkølelse. Selvpleje er normalt tilstrækkeligt til at dæmpe symptomerne og komme sig hurtigt.
Din læge kan anbefale følgende behandlingsformer for at hjælpe med at dæmpe symptomerne:
Næsespray
- Saltvandsnæsespray: Sprayes ind i næsen flere gange dagligt for at rense dine nasale luftvejspassager.
- Kortikosteroid næsespray: Disse nasale kortikosteroider hjælper med at forebygge og behandle inflammation.
Penicillin
Penicillin kan i sjældne tilfælde ordineres, hvis det drejer sig om en bakteriel infektion – især hvis bihulebetændelsen er voldsom, tilbagevendende eller vedvarende.
Kun i yderste sjældne tilfælde skyldes bihulebetændelse en svampeinfektion, hvilket kan behandles med svampedræbende medicin.
Hvis allergier bidrager til din bihulebetændelse, kan immunbehandling mod allergi, som bidrager med at mindske kroppens reaktion på bestemme allergener, muligvis hjælpe med at behandle dine symptomer.
Anbefalede produkter
Til behandling af bihulebetændelse anbefaler vi især følgende produkter:
Du kan se flere midler mod bihulebetændelse her
Kilder og relevante eksterne links
- Bihulebetændelse er en infektion af næsens slimhinder og bihulerne i ansigtet.
- Typiske symptomer på bihulebetændelse er tilstoppet næse, afløb af tykt slim fra næsen (eller bagest i svælget) samt ømhed og hævelser omkring øjne, kinder, næse eller pande.
- Normalt går bihulebetændelsen væk uden behandling. Dog kan næsespray bruges til at mindske symptomerne. Kun i sjældne tilfælde er antibiotikabehandling nødvendig.