Om hvide belægninger på tungen
For supplerende information henvises til artiklen: svamp på tungen
Produkter der anbefales til at fjerne belægninger på tungen, inkluderer:
- Tungeskraber
- Mundskyl
- Tandbørste (børst tungen)
Årsager
Belægninger på tungen er et meget almindeligt og udbredt fænomen, der kan skyldes mange forskellige årsager. En belægning kan have flere farver, men ofte vil man opleve gul eller hvid belægning på tungen.
Nogle gange skyldes en belægning af tungen en form for ophobelse af døde hudceller.
Disse døde hudceller kan samle sig, hvis ikke tungen børstes (i forbindelse med tandbørstning) regelmæssigt.
En belægning på tungen kan også opstå pga. dehydrering – især i løbet af de varme sommermåneder, hvor det kan være svært at opretholde det korrekte væskeindtag.
Belægning på tungen kan dog også skyldes noget så simpelt som dårlig mundhygiejne. Hvis belægningen skyldes dårlig mundhygiejne skal man sørge for at børste tænder – og tunge, ikke mindst – med en god tandpasta flere gange dagligt, gerne mere end to gange dagligt i perioden, hvor belægningen er der. Når man børster skal man samtidig passe på tungen, så man ikke børster hårdere end hvad tungen kan holde til.
Skyldes belægningen dårlig hygiejne kan det betale sig også at bruge en mundskyl – efter en tandbørstning kan mundskyl fjerne op til 99% af bakterier. Har man dårlig mundhygiejne er det desuden godt at bruge, så man undgår dårlig ånde.
Belægninger kan desuden skyldes en form for svampeinfektion kaldet candida.
Candida-svampen findes overalt på kroppen, men kan vokse voldsomt, hvis f.eks. immunforsvaret er svækket (gælder især, når der er tale om candida på tungen).
Candida kan også optræde efter anvendelse af antibiotika, eller medicin baserer på steroider.
Før i tiden troede man, at belægninger på tungen var relaterede til sygdomme eller underernæring. Disse teorier afvises dog fuldstændigt i moderne lægevidenskab.
Sådan fjernes belægninger på tungen!
- For at identificere årsagen til belægningen på tungen, er det fornuftigt at finde ud af, om der er tale om førnævnte candida-svamp eller ej. I den forbindelse kan man forsigtigt prøve at skrabe tungen med en tungeskraber – hvis ikke man har sådan en, kan man bruge noget andet f.eks. en dejskraber (fra køkkenet), den sløve side af en smørekniv el.lign. Find noget der kan skrabe uden at skade tungen (en rigtig tungeskraber er dog bedst!). Hvis et tungeskrab efterlader et rødligt område på tungen, kan det være pga. candida – hvis du har mistanke om candida: opsøg læge.
- Hvis belægningen ikke skyldes candida, kan det meget vel være ophobede døde hudceller. En grundig rensning af tungen vil typisk kunne fjerne belægningen i dette tilfælde. For at rense tungen bør du påføre en smule tandpasta på din tandbørste og forsigtigt børste tungen. Prøv at børste så langt tilbage på tungen som muligt (dog uden at det bliver ubehageligt). Skyl herefter munden i varmt vand og efterfølgende i koldt vand.
- Hvis det er en gul eller hvid belægning på tungen, du prøver at fjerne, bør du gentage manøvren nævnt i punkt 2 i et par dage. Herved sikrer du, at belægningen ikke vender tilbage.
- Et andet husråd mod hvide belægninger på tungen: skyl munden i et glas varmt saltvand på daglig basis; tag en spiseskefuld salt og opløs saltet i varmt vand. Skyl munden i ca. 1 minut. Herved forebygges ophobelsen af døde hudceller og hermed belægninger.
- Børster man tænder meget sjældent, bør man prøve at børste tænder og tunge oftere. Mundhygiejne er godt for meget – også for at holde sin tunge ren.
Produkter mod tungebelægninger
Følgende produkter anbefales til at fjerne belægninger på tungen:
- Tungeskraber
- Mundskyl
- Tandbørste (børst tungen)
- Belægning på tungen skyldes som regel ophobede døde hudceller. Derfor er det vigtigt at børste tungen regelmæssigt.
- Andre årsager kan være dehydrering eller svampeinfektion.
- Her får du en instruktion i, hvordan du fjerner belægninger på tungen!