Her ses øjensygdommen AMD ( aldersrelateret maculardegeneration)
(Klik på billedet for større version)
Om øjensygdommen AMD
For information om andre øjensygdomme end AMD henvises til artiklen: øjensygdomme
Generelt om øjensygdommen AMD
Aldersrelateret maculadegeneration (forkortes AMD og kaldes også øjenforkalkning) er en øjensygdom og en af de primære årsager til synstab og blindhed hos ældre mennesker. Omtrent hver 10. dansker over 60 år har AMD.
Mekanismen ved AMD er degeneration (dvs. nedslidning eller nedbrydelse) af macula – et centralt punkt i nethinden, der også kaldes skarpsynscenteret eller den gule plet.
Makula er det punkt der styrer vores skarpe, centrale og detaljerede syn – dvs. centrum af vores synsfelt og det syn vi bruger, når vi f.eks. læser, kører i bil, genkender ansigter, ser på malerier osv.
Fordi nethinden og makula degeneres ved AMD, er det netop det skarpe, centrale syn der nedsættes eller helt mistes ved denne øjensygdom.
Til venstre ses et normalt syn – til højre ses synet som hos en patient med AMD. Læg mærke til hvordan den centrale del af billedet er påvirket af synstab – et karakteristika ved flere af de øjensygdomme der beskadiger macula (som f.eks. AMD)
(Klik på billedet for større version)
Våd og tør AMD
Der findes to former for AMD: våd og tør. Den mest almindeligt forekommende form for AMD er tør AMD – omkring 90% af alle AMD-patienter har denne variant af øjensygdommen.
Generelt betragtes tør AMD som et forstadie til våd AMD (også selvom våd AMD kan opstå uden at patienten har oplevet nogle symptomer på tør AMD).
Årsager
Selvom de eksakte årsager til AMD endnu ikke er helt forståede af lægevidenskaben, har øjensygdommen med stor sandsynlighed en direkte sammenhæng med det generelle, aldersbetingede slid og den gradvise nedbrydelse, menneskekroppen udsættes for efterhånden som livet skrider frem – den tørre AMD skyldes givetvis konsekvenserne af kroppens aldring.
Ved våd AMD vokser nye blodkar frem under nethinden, hvor de lækker blod og væske. Denne lækage medfører varige skader på de lysfølsomme celler i nethinden. Dette betyder at cellerne dør, hvilket resulterer i blinde pletter i den centrale del af patientens synsfelt. I modsætning til den tørre AMD – som udvikles gradvist – udvikles våd AMD relativt hurtigt (i løbet af uger eller måneder).
Øvrige faktorer
Udover alder mener man desuden at følgende faktorer kan bidrage til- eller forårsage øjensygdommen AMD:
- Druser: disse findes typisk mellem nervetrådene eller i synsnervehovedet i øjet og kan være årsagen til fremskridende synstab – også ved AMD. Druser medfører synstab i forbindelse med at kalk med alderen aflejres på dem. De kan dog være tilstede uden at medføre synstab.
- Familiehistorik: risikoen for AMD stiger med op til 50% hvis man har et eller flere familiemedlemmer, der har eller har haft denne øjensygdom. Er man genetisk disponeret for AMD, er et godt råd at undgå rygning, højt blodtryk og overvægt.
- Genetik: der findes bestemte gener og genmutationer, der øger risikoen for AMD betydeligt.
- Stargardt sygdom: en arvelig degenerativ øjensygdom der opstår i nethinden. Denne øjensygdom indebærer nogle genmutationer, der sandsynligvis øger risikoen for at udvikle AMD.
- Rygning: tobaksrygning forøger risikoen for AMD betydeligt. Dette skyldes sandsynligvis rygningens nedbrydende eller skadelige effekt på nethinden.
- Højt blodtryk: Nogle forskere mener, at der er en sammenhæng mellem højt blodtryk og AMD.
- Overvægt, fedt og kolesterol: Man mener at overvægt (en usund kropsvægt), et højt kolesteroltal samt et højt indtag af fedt i kosten, er tre nært beslægtede faktorer, der kan forhøje risikoen for AMD. Man bør generelt tænke i at få grøntsager, fisk og nødder, da disse fødevarer muligvis kan mindske risikoen for AMD. De har muligvis en forebyggende virkning og indeholder desuden ikke de usunde fedttyper (som nævnt ovenfor). En sund kost hjlper desuden mod både overvægt, højt blodtryk og højt kolesterol-tal.
- Eksponering for sollys: nogle undersøgelser peger på, at eksponering for sollys – særligt blåt lys – kan bidrage til udvikling af AMD.
- Solbriller: visse eksperter mener, at begrænsning af eksponering for sollys – ved f.eks. at gå med solbriller – kan mindske risikoen for øjensygdommen AMD (i kraft af punktet ovenfor).
Behandling af AMD
Det er endu ikke muligt at kurere tør AMD. Mulighederne for behandling vha. kosttilskud har længe været undersøgt og det ser ud til, at man herved kan hæmme øjensygdommens udvikling i omkring halvdelen af alle tilfælde (af tør AMD vel og mærke).
Våd AMD kan fortsat heller ikke kureres. Man undersøger imidlertid følgende behandlingsmuligheder, hvilket ser ud til at føre positive resultater med sig:
- Indsprøjtning af kemiske stoffer i øjet
- Laserbehandling
- Kosttilskud (som ved tør AMD)
Synstabet ved øjensygdommen kan dog også bedres vha. hjælpemidler – som f.eks. forstørrelsesglas – hvilket gør opgaver i dagligdagen nemmere at komme igennem for patienten.
- AMD er en uhelbredelig øjensygdom, som også kaldes 'aldersrelateret maculardegeneration' eller 'øjenforkalkning'.
- Ca. 1 ud af 10 danskere over 60 år lider af øjensygdommen AMD. Sygdommen skyldes en nedbrydelse af den "gule plet" (macula), som er et centralt punkt i nethinden.
- Sygdommens konsekvens er, at øjets centrale, skarpe og detaljerede syn nedsættes eller helt mistes.