De mest almindelige symptomer på alkoholdemens er forvirring og hukommelsestab
Om alkoholdemens
For supplerende information henvises til artiklen: delir
Hvad er alkoholdemens?
Alkoholdemens er en lidelse, der opstår i forbindelse med langvarigt overforbrug af alkohol. Den egentlige årsag er, at alkoholen skader hjernecellerne. I nogle tilfælde forværres tilstanden af sideløbende fejlernæring.
De to primære symptomer på lidelsen er forvirring og hukommelsestab .
Øvrige symptomer kan bl.a. være skiftende humør, disorientering og tendens til gentagelse af information i samtaler.
Der findes ingen decideret behandling af alkoholdemens, men modsat andre demenssygdomme kan alkoholdemensens udvikling stoppes ved komplet afholdelse fra alkohol.
Overdrevent indtag af alkohol over længere perioder kan føre til alkoholdemens, som er en lidelse, der kan forårsage problemer med hukommelsen, indlæringsevnen samt andre kognitive evner.
Alkohol påvirker hjernecellerne direkte, hvilket kan resultere i dårlig dømmekraft, besvær ved at tage beslutninger samt mangel på generel indsigt. Problemer med ernæringen – som ofte følger med langvarigt alkoholmisbrug – kan være en bidragende faktor, idet dele af hjernen kan være skadet pga. vitaminmangel.
Mennesker, der lider af alkoholdemens, kan have en kraftigt nedsat evne til at lære nye ting, selvom flere af deres andre mentale evner fortsat fungerer uden problemer. Sammen med en forringelse af de kognitive evner kan ændringer af personligheden i nogle tilfælde forekomme.
Symptomer
Forvirring er sandsynligvis det mest tydelige symptom på alkoholdemens, men forvirringen ledsages ofte også af åbenlyse hukommelsesproblemer. Mennesker, der lider af alkoholdemens, kan muligvis – i nøjagtige detaljer – huske begivenheder, som fandt sted mange år tilbage, men have besvær ved at huske, hvad der skete for blot få minutter siden.
Et andet symptom er, at alkoholdemente fortæller den samme historie igen og igen, eller stiller det samme spørgsmål gang på gang uden at kunne huske, at historien just er fortalt, eller at spørgsmålet netop er besvaret.
I samtaler kan alkoholdemente mennesker gentage den samme information et utal af gange uden at være klar over, at de gentager sig.
Øvrige symptomer på alkoholdemens kan være:
- Langsom gang
- Nedsat eller dårlig koncentrationsevne
- Mangel på motivation
- Nedtrykthed eller decideret depression
- Lammelse af øjenmusklerne
- Koordinationsproblemer
- Ændringer i personligheden
Det er bemærkelsesværdigt, at de fleste mennesker, der lider af alhoholdemens, er i stand til at ræsonnere, regne, komme med vittige bemærkninger eller spille spil, som kræver mentale evner såsom skak eller kort – samtidig med, at de oplever ovenstående symptomer.
Alkoholdemens og Wernicke-Korsakoff syndrom
Alkoholdemens kaldes nogle gange også Wernicke-Korsakoff syndrom, som i grunden er to lidelser, der kan forekomme selvstændigt (hver for sig) eller sammen.
Wernickes encefalopati
Wernickes encefalopati involverer skader på flere nerver i både det centrale nervesystem (hjernen og rygsøjlen) og det perifære nervesystem (resten af kroppen). Sygdommen kan også inkludere symptomer, der forårsages af ophør af indtag af alkohol.
Symptomer på Wernickes encefalopi kan være:
- Ufrivillige, besynderlige øjenbevægelser
- Paralysering (lammelse) af musklerne der bevæger øjnene
- Dårlig balance eller vaklende gang
- Forvirring eller døsighed
Årsagen til Wernickes encefalopi er fejlernæring – især mangel på B-1 vitamin sammen med indtag af kulhydrater (som ofte hører sammen med alkoholisme og alkoholdemens). Inflammation af slimhinden i mavesækken er desuden en del af årsagen.
Korsakoff syndrom
Korsakoff syndrom – eller Korsakoff psykose – involverer forringelse af hukommelsen og de intellektuelle og kognitive evner, såsom besvær med at løse problemer og lære. Herudover er der typisk flere symptomer på nerveskader forbundet med syndromet.
Det symptom, der adskiller Korsakoff syndrom mest fra Wernicke encefalopi, er såkaldt konfabulation, hvor patienten opfinder detaljerede, troværdige historier om oplevelser eller situationer til at dække eller udfylde huller i hukommelsen.
Konfabulation er i øvrigt grunden til, at Korsakoff syndrom også kaldes Korsakoff psykose.
Øvrige symptomer på Korsakoff syndrom kan være:
- Apati
- Hallucinationer
- Dobbeltsyn
- Indlæringsproblemer
- Hængende øjenlåg (også kaldet “ptose”)
- At patienten ikke selv tror på, at hans/hendes hukommelse fungerer normalt
Årsagen til Korsakoff syndrom er mangel på B-1 vitamin, som medfører skader på områder i hjernen. Andre årsager kan være spiseforstyrrelser og effekten af kemoterapi.
Advarselstegn
Her er en liste over mulige symptomer og advarselstegn på alkoholdemens:
Personlighedsændringer
- Frustration, vrede og irritabilitet
- Nedsat eller decideret dårlig dømmekraft
- Emotionel labilitet, humørsvingninger
- Paranoia, mistænksomhed og jalousi
- Følelsesløshed over for andre mennesker
- Følelsesmæssigt tomme reaktioner
- Tab af hæmninger
- Frygt for at være alene
Tab af evner til problemløsning
- Manglende evne til at udføre almindelige daglige gerninger
- Manglende evne til at kunne tage kontakt til andre mennesker
- Manglende evne til at tage beslutninger
- Manglende evne til at påbegynde eller færdiggøre et projekt
Kommunikationsproblemer
- Generelle sprogproblemer
- Problemer med at finde ord
- Manglende evne til at kunne følge med i en samtale
- Gentagelse af spørgsmål eller information
Disorientering
- Tab af tidsfornemmelse
- At fare vild i velkendte omgivelser
- Ikke at kunne genkende mennesker
Nye og uvante adfærdsmønstre
- Forsømmelse af sig selv eller ejendele
- Hamstring
Behandling af alkoholdemens
Til forskel fra andre demenssygdomme som f.eks. Alzheimers og Parkinsons sygdom (der findes 5 øvrige demenssygdomme), er det muligt at helbrede patienter, der lider af alkoholdemens. Helbredelsen består simpelt nok af et komplet ophør af indtag af alkohol samt optimal ernæring.
Fuldkommen, succesfuld behandling af alkoholdemens tager almindeligvis ca. 2 år. Undersøgelser viser, at:
- Ca. 50% af alle patienter, der lider af alkoholdemens, helbredes delvis og skal bruge hjælp til at klare dagligdagen
- Ca. 25% af alle patienter, der lider af alkoholdemens, helbredes fuldstændig
- De resterende 25% helbredes ikke
Ved hjælp af fuldstændig alkoholafholdenhed kan man undgå, at alkoholdemensen skrider frem og forværres, hvorimod allerede pådraget skade, kan være permanent og umulig at bedre eller behandle.
Generelt gælder det om at starte behandlingen af alkoholdemens så tidligt som muligt, idet sandsynligheden for fuldstændig helbredelse herved forøges.
Behandling af øvrige sygdomme og tilstande – såsom hypoksi, infektioner, depression, anæmi eller psykiske problemer – vil forbedre grundlaget for behandling af alkoholdemens.
I slutningen af behandlingsforløbet for alkoholdemens vil fokus ligge på håndtering af sygdommens symptomer. Indtil nu findes der ingen specifikke medicintyper eller behandlingsteknikker, der kan behandle alkoholdemens.
Støttegrupper og terapi kan dog være en god hjælp til at sikre, at den alkoholdemente person vender tilbage til dagligdagen og generelt er i stand til at klare sig selv.
Behandling og Wernicke-Korsakoff syndrom
Man kan ikke diagnosticere Wernicke-Korsakoff syndrom før den alkoholdemente patient har været alkoholfri i mindst 4-5 uger.
Det er i øvrigt vigtigt, at patienten gennemgår fysiske undersøgelser samt, at hukommelsen og andre relevante evner undersøges og overvåges.
Pårørende til mennesker med alkoholdemens
Det er ikke let at være pårørende til alkoholdemens. Man kæmper som pårørende med at acceptere to svære ting – både alkoholisme og demens. Det gør det ikke nødvendigvis lettere, at demensen er kommet ud af misbrug frem for af “naturlige årsager”. Der er en række gode råd til pårørende for alkoholisme, som er lige så relevante til pårørende for alkoholdemens:
- Alkoholisme er afhængighed er sygdomme anerkendt af WHO. Den afhængige er altså ramt af en udfordrende tilstand nærmere end at have truffet et dumt valg.
- Som pårørende vil man aldrig kunne fjerne et stort misbrug – professionel hjælp er nødvendigt.
- Meget få alkoholikere vælger selv at søge hjælp – der kan man sætte ind og hjælpe
- Antabus kan ikke klare misbruget alene – det skal kombineres med samtaleterapi eller anden form for terapi. Stærk afhængighed er BÅDE fysisk og psykisk.
- Alkoholdemens kan i modsætning til andre demenssygdomme stoppes i sin udvikling ved komplet afholdelse fra alkohol.
- Typiske symptomer på alkholdempens er hukommelses- og indlæringsproblemer samt andre kognitive problemer som f.eks. nedsat koordinationsevne.
- Her kan du se en oversigt over typiske advarselstegn, der kan indikere udviklingen af alkoholdemens.