Supplerende information om abort fås i denne bog:
Hvornår kan man få en abort?
Der er generel bred konsensus om den fri abort i Danmark. Alle kvinder over 18 år, som er danske statsborgere, har ret til at få foretaget abort i Danmark, hvis graviditeten ikke har overskredet 12-uger – også uden anvisning fra egen læge.
Hvis du er under 18 år, ugift og gravid, skal dine forældre eller værge give skriftlig tilladelse til abort – kun i specielle tilfælde kan en abort udføres i hemmelighed uden forældresamtykke.
En abort kan udføres uden forældresamtykke i følgende tilfælde:
- Pigens forældre ikke kan kontaktes – f.eks. forsvundne eller bortrejste
- Begrundet mistanke om risiko for alvorlige represalier fra forældrenes side, som kan udsætte datteren for alvorlig overlast– enten fysisk eller psykisk.
- Brudt kontakt mellem datter og forældre over en længere tidsperiode som følge af uoverensstemmelser mellem parterne.
Før den 9. graviditetsuge – dvs. 8 hele uger fra din sidste menstruations første dag – kan du selv vælge om, du ønsker at få foretaget en medicnsk eller kirurgisk abort.
I visse tilfælde kan der søges dispensation til abort efter graviditetens 12. uge, som er den officielle abortgrænse i Danmark.
Medicinsk abort
Første trin i forløbet af en medicinsk abort indebærer en foreundersøgelse, hvor en ultralydsscanning fastslår om graviditeten sidder i livmoderen og hvor langt henne du er i graviditeten.
I samråd med din læge besluttes det, hvorvidt det er hensigtsmæssigt at foretage en medicinsk abort eller en kirurgisk abort.
Begge former for abort er mulige frem til graviditetens 9. uge. Imidlertid er en medicinsk abort at foretrække, da risikoen for en infektion er betydelig mindre end ved et kirurgisk indgreb.
Selve den medicinske abort strækker sig over 2 omgange:
- Efter forundersøgelsen indtager du en tablet ved navn Myfegyne, som standser graviditeten. Samtidig udleveres et par Cytotec-stikpiller, som du tager med dig hjem.
- Et par dage senere lægger du stikpillerne dybt ind i skeden, hvorefter livmoderen trækker sig sammen på samme måde som ved en fødsel. Graviditetsvævet udstødes i løbet af få timer.
Blødningen under udstødelsen kan forekomme klumpet. Dog oplever de fleste kvinder selve aborten som en kraftig menstruationsblødning. Ofte varer blødningerne op til ca. 3 uger, men i aftagende styrke.
Mens blødningen står på bør du undgå karbad, havbad og svømmehal for at mindske risikoen for en infektion. Desuden bør du gå med hygiejnebind frem for tampon.
1-2 uger efter den medicinske abort kommer man til et efterfølgende kontrol. I sjældne tilfælde kan der stadig forekomme graviditetsrester, hvilket nødvendiggør en udskrabning.
Læs evt. artiklen: medicinsk abort
Kirugisk abort
I forhold til en medicinsk abort er en kirurgisk abort hurtigere overstået. Desuden er der færre smerter samt mindre og kortvariger blødninger forbundet med en kirurgisk abort. Du undgår de veagtigee smerter, som opleves under en medicinsk abort.
Ligesom ved en medicinsk abort foretages en foreundersøgelse, som kan fastslå graviditetslængden samt om graviditeten sidder i livmoderen.
Du skal faste i 6 timer op til operationen, som foregår ambulant. Pga. af eftervirkninger fra bedøvelsen bør du ikke være alene det første døgn efter indgrebet. Du kan vælge at få en lokal blokade af livmoderen eller fuld bedøvelse via et drop i håndryggen.
Forsigtigt udvides livmoderhalsen, hvorefter graviditetsvæv udsuges fra livmoderhulen. Hele den kirurgiske abort varer kun få minutter. Inden patienten tager hjem tages indtages en type medicin (Methergin), der får livmoderen til at trække sig sammen, hvorved blødningen mindskes.
En kirurgisk abort indebærer en betydelig større risiko for en infektion, end hvad er tilfældet ved medicinsk abort. Derfor er det utroligt vigtigt at undgå karbad, havbad og svømmehal, mens blødningen står på. Desuden anbefales det at gå med hygiejnebind frem for tampon.
Mindre blødninger, pletblødninger, kvalme og menstruationslignende smerter er normale symptomer forbundet med en kirurgisk abort.
Er man i tivvl om hvilken abortform, der er den rigtige for en, kan man rådføre sig med sin læge, som gennem en scanning kan rådgive en.
Supplerende information om abort fås i denne bog:
Læs evt. artiklen: kirurgisk abort
Kilder og relevante eksterne links
- Med ganske få undtagelser har alle myndige danske kvinder ret til at få foretaget en abort til og med 12. graviditetsuge.
- Medicinsk abort er muligt til og med 8. graviditetsuge, mens kirurgisk abort kan udføres til og med graviditetens 12. uge.
- I denne artikel kan du læse mere om hvordan henholdsvis medicinske- og kirugiske aborter forløber.