En candida-kur handler om at undgå de drikke- og fødevarer, som candida-svampen ernærer sig af
Kostvejledning om candida kur
For supplerende information henvises til artiklen: candida – svamp
Hvis du vil prøve en candida kur, anbefaler vi naturmidlet Candida Support:
Klik her for at læse mere om Candida Support
Principperne bag en candida kur
Som udgangspunkt kan fødevarer have følgende effekter på candida-svamp:
- Neutrale
- Bidragende
- Nedslående
Neutrale fødervarer betyder, at fødevaren hverken fremmer eller hæmmer candida svampens vækst. De neutrale fødevarer bør derfor være udgangspunktet for ernæring i en candida kur.
Bidragende fødevarer betyder, at fødevaren giver candida svampen en bedre mulighed for vækst, idet svampen netop ernærer sig af nogle af bestanddelene i denne type fødevare. De bidragende fødevarer kendetegnes typisk ved et højt indhold af kulhydrater.
Nedslående fødevarer betyder, at fødevaren har en hæmmende effekt på candida svampens vækst – det vil i praksis sige, at visse bestanddele i fødevaren dræber candida svampen. I forbindelse med candida kuren er det meget vigtigt at være bevidst om dagligt at indtage de nedslående fødevarer.
Eksempler på ovenstående kan være:
- Neutrale – De fleste grøntsager, krydderier, olier, fisk, æg, fjerkræ, oksekød
- Bidragende – Sukker, tomater, kartofler, alkohol, koffein og kulhydratholdige drikkevarer
- Nedslående – Hvidløg, mælkesyrebakterier, olivenbladekstrakt, marietidsel
Man skal generelt tænke i at undgå kulhydrater. Det abnegates at man forsøge at holde sig under 60 gram kulhydrater i den midlertidige periode, som candida kuren varer. Dermed skal man altså begrænset mad, der er lavet på mel, sødestoffer og faktiskk også begrænse frugt.
I stedet skal man tænke i at få magert protein, sunde fedtstoffer og godt med grøntsager.
Det er værd at være bevidst om, at man kan få det værre før man får det bedre. Man kan opleve kvalme, hovedpine eller træthed i de første to uger. Man kan dog tænke det som et tegn på at kroppen gør noget godt og er i gang med at fjerne noget, som gør kroppen dysfunktionel.
Tilladte fødevarer i en candida kur
Når man er på candida kur, er der visse fødevarer, der er giver candida svampen væsentligt ringere levevilkår end andre. Nogle af fødevarene har endda en nedslående effekt på svampen.
Hvidløg (især rå) og mælkesyrebakterier (findes i probiotisk yoghurt) er to fødevarer, der efter sigende skulle dræbe candida svampen – disse bør derfor være en essentiel del af candida kuren.
Man skal i øvrigt prøve at købe så friske og ferske fødevarer som muligt. De fleste forarbejdede fødevarer bør undgås.
Du kan spise følgende fødevarer, når du er på candida kur:
Grøntsager
- Agurk
- Alle typer kål
- Artiskok
- Asparges
- Aubergine
- Avocado
- Bladselleri
- Broccoli
- Bønnespirer
- Græskar
- Gulerødder
- Kinaradise
- Tang
- Hvidløg (dræber candida svampen)
- Knoldselleri
- Løg
- Majroer
- Pastinak
- Peberfrugt
- Peberrod
- Persillerod
- Porre
- Radisser
- Ræddike
- Selleri
- Spinat
- Squash
Mælkeprodukter
Yoghurt med probiotiske kulturer er de eneste mælkeprodukter, der er tilladt på en candida kur. Probiotisk yoghurt dræber candida svampen.
Animalske fødevarer
- Fisk og skaldyr (alle former inkl. konserves)
- kalkun
- Kylling
- Oksekød
Røgede og vakumpakkede animalske fødevarer skal undgås.
Krydderier og urter
- Basilikum
- Cayenne peber
- Citronsaft
- Dild
- Estragon
- Gurkemeje
- Ingefær
- Kanel
- Karry
- Karse
- Koriander
- Muskatnød
- Nellike
- Oregano
- Paprika
- Persille
- Purløg
- Rosmarin
- Salt
- Sort peber
- Spidskommen
- Timian
Øvrige fødevarer
- Boghvede
- Brune ris og vilde ris
- Frø og kerner
- Fuldkornsmel
- Fuldkornspasta
- Havregryn
- Hirse
- Linser
- Nødder (undgå dog peanuts og pistacienødder)
- Olier (undtagen majsolie og jordnøddeolie)
- Rugbrød der ikke indeholder æg og hvedemel
- Tahin (sesampuré)
- Tofu
- Citron
Fødevarer, som bør undgås
I forbindelse med en candida kur er der en række fødevarer, der helt bør undgås. Fælles for mange af disse er deres indhold af sukker og andre kulhydrater, som giver candida svampen optimale vilkår for vækst.
Gær og gærholdige fødevarer bør ligeledes undgås, idet disse også bidrager til candida svampens vækst.
Følgende fødevarer bør undgås, hvis du er på candida kur:
Grøntsager
- Kartofler
- Majs
- Rødbeder
- Tomater
- Ærter
Øvrige fødevarer
- Alkohol
- Alle typer eddike (undtagen æblecidereddike)
- Alle typer frugt
- Alle typer mælkeprodukter inkl. ost (undtagen probiotisk yoghurt)
- Alle typer the
- Chokolade
- Citronsyre
- Energidrik
- Frugtjuice
- Fruktose
- Gær
- Honning
- Hvidt brød
- Jordnøddeolie
- Ketchup
- Knækbrød
- Koffein
- Majsolie
- Margarine
- Mayonnaise
- Pasta (undtagen fuldkornspasta)
- Peanuts (jordnødder) og pistacienødder
- Rugbrød (undtagen rugbrød der er fri for æg og hvedemel)
- Saftevand
- Salatdressinger
- Sennep
- Sirup
- Slik og søde sager
- Sodavand (inkl. danskvand med brus)
- Soja og sojasauce
- Sukker
- Svampe (inkl. champignoner)
- Tilsætningsstoffer (generelt)
- Æg
Anbefalede produkter
Hvis du vil prøve en candida kur, anbefaler vi naturmidlet Candida Support:
Klik her for at læse mere om Candida Support
Følgende produkter anbefales til behandling af candida svamp i skeden:
Relevante artikler: svamp i underlivet, svamp i munden, svamp på tungen, svamp på penis
Kilder og relevante eksterne links
- En candida-kur involverer indtagelse af fødevarer, der hæmmer candica-svampens vækstbetingelser.
- Som udgangspunkt bør man undgå fødevarer med et højt niveau af sukker og andre kulhydrater.
- Her kan du se en oversigt over de fødevarer, der kan indgå i en candida-kur.