Her ses lymfesystemet og dets bestanddele
(Klik på billedet for større version)
Om lymfesystemet
For supplerende information henvises til artiklen: lymfekræft
Hvad er lymfesystemet?
Lymfesystemet kaldes også det lymfatiske system og er et karsystem, der findes i kroppen hos mennesker og nogle dyr.
Opbygning
Lymfesystemet er et omfattende system, der primært består af:
- Lymfe
- Lymfekar
- Organer
- Lymfeknuder (også kaldet lymfekirtler)
Funktion
Lymfesystemets primære opgave er at flytte overskydende væske fra væv og organer tilbage i blodet.
Hos mennesket og visse dyr er lymfesystemet desuden en del af immunforsvaret, hvor det bl.a. har til opgave at filtrere og borttransportere fremmedlegemer og potentielt skadelige organismer.
Lymfesystemet fungerer ved, at det trækker lymfe ud af væv og organer, som føres tilbage i blodomløbet i retning mod hjertet. Det er lymfekarrene som bringer lymfen tilbage i blodet.
Sammen med lymfen følger desuden:
- Sekretionsprodukter
- Peptider (proteiner)
- Døde celler
- Fremmedlegemer
- Affaldsstoffer
Lymfesystemet sørger heruodver også for at absorbere fedt fra tarmsystemet og føre dette til blodet. Opsummerende vil dette sige, at lymfesystemets 3 primære opgaver er at:
- Opsamle og transportere overskydende væske fra væv og organer til blodet
- Absorbere fedtsyrer og fedstoffer fra tarmsystemet og føre dette til blodet
- Være en del af immunforsvaret hvilket inkluderer:
- Transport af antigenpræsenterende celler til lymfeknuderne
- Transport af lymfocytter fra lymfeknuder til knogler
Hvad er lymfe?
Lymfe kaldes også lymfevæske og er en klar væske, der bl.a. består af ilt og elektrolytter samt forskellige næringsstoffer.
Lymfen navngives alt efter dens oprindelsessted – dvs. leverlymfen stammer fra leveren, tarmlymfen fra tarmene osv. (disse to lymfetyper udgør i øvrigt omkring 90% af den totale mængde lymfe i lymfesystemet).
En rask voksen mand har typisk mellem 10 og 11 liter interstitialvæske i kroppen (en af hovedbestanddelene i blod og samtidig den væske som lymfekarrene fjerner fra væv og organer). På grundlag af denne væske producerer man i alt omkring 1-2 liter lymfe i døgnet.
Lymfeorganer
Lymfeorganerne – også kaldet de lymfatiske organer – er en central del af lymfesystemet og inkluderer følgende:
- Lymfeknuder: er en vigtig del af lymfesystemets funktion i forhold til immunforsvaret, da de er fyldt med lymfocytter (en form for hvide blodlegemer), som er essentielle i kroppens forsvar. Lymfeknuderne har bl.a. til opgave at filtrere lymfen. Lymfeknuderne kan forstås som en slags vagtpost, som sorterer i den væske, der er i kroppen og renser den for baktierier og affsdsstoffer. Har man en infektion eller har man kræft, kan lymfeknuderne bliver forstørrede. Mandlerne i halsen er i øvrigt også lymfeknuder, oftest hæver de som følge af en infektion.
- Milten: er ligesom lymfeknuderne vigtige for lymfesystemet og immunforsvaret, fordi den indeholder lymfocytter, der dræber virus, bakterier osv. Milten er desuden med til at filtrere blodet og rense det for f.eks. beskadigede celler. I modsætning til lymfeknuderne (som der findes 600 af i kroppen) er milten ét enkelt organ.
- Knoglemarven: er en grundliggende del af lymfesystemet, idet den er ét af de steder i kroppen, hvor der produceres flest lymfocytter. Knoglemarven har desuden en ventil-lignende effekt, der forhindrer tilbageløb af lymfe i lymfesystemet.
- Brisselen: kaldes også thymus og er et lymfeorgan, der er placeret bag brystbenet (sternum). Brisselens opgave er at varetage den sidste del af produktionen af lymfocytterne. Brisselen har derfor – ligesom de øvrige lymfeorganer – en afgørende rolle for lymfesystemets funktion.
Lymfeorganerne består af såkaldt lymfevæv, som er en speciel form for bindevæv, der indeholder mange hvide blodlegemer – især lymfocytter. Lymfevævet har bl.a. til opgave at bekæmpe infektioner, forhindre kræftsvulster i at brede sig, inflammere kroppens væv ved angreb udefra mv.
Sygdomme og tilstande i lymfesystemet
Lymfødem
Selvom der findes flere sygdomme og tilstande, der har relation til lymfesystemet, er der kun ét bestemt fænomen har sit udspring i dårlig fungerende lymfesystem: lymfeødem
Lymfødemer er hævelser i kroppens væv, der opstår som følge af ophobning af lymfe.
Lymfødem kan forekomme, hvis lymfesystemet er beskadiget eller af andre årsager ikke fungerer korrekt eller optimalt.
Symptomer på lymfødem er typisk hævelser i ansigtet, halsen, maveregionen, armene, hænderne, benene eller fødderne.
Øvrige
Der findes imidlertid andre sygdomme og tilstande end lymfødem, der har relation til lymfesystemet.
Disse sygdomme kendetegnes ved, at de kan medføre hævede lymfekirtler/lymfeknuder og inkluderer følgende:
- Hodgkins lymfom
- Non-hodgkins lymfom
- Infektioner
- Kyssesyge (mononeukleose)
- Kræft (cancer)
- Elefantiasis (elefantsyge)
- Lymfangiomer (benigne tumorer)
- Lymfesystemet sørger for at føre overskydende væske fra væv og organer tilbage til blodet.
- Samtidig filtreres fremmedlegemer og potentielt skadelige organismer. På denne måde udgør lymfesystemet en væsentlig del af kroppens immunforsvar.
- Læs om lymfe, de forskellige lymfeorganer samt sygdomme og tilstande relateret til lymfesystemet.