Lavt blodsukker (hypoglykæmi) kan i de fleste tilfælde afhjælpes ved indtagelse af sukker – symptomerne forsvinder almindeligvis efter 10-15 minutter
Information om hypoglykæmi
Følgende produkter kan bruges til at overvåge og kontrollere blodsukkeret:
Klik her for at se flere produkter til blodsukkermåling
Hvad er lavt blodsukker?
Lavt blodsukker er en tilstand, der kendetegnes ved et ekstremt lavt blodsukkerniveau (typisk under 3,5 mmol/l – den normale, “sunde” koncentration er mellem 4-8 mmol/l). Blodsukker betegnes også glukose og er kroppens primære energikilde.
- Fagbetegnelsen for lavt blodsukker er hypoglykæmi.
- Betegnelsen for højt blodsukker er hyperglykæmi.
Lavt blodsukker forbindes ofte med diabetes (sukkersyge), selvom der findes en mange andre sygdomme og tilstande, der kan medføre lavt blodsukker. Lavt blodsukker er ikke en sygdom i sig selv – det er nærmere et symptom (et tegn på en underliggende helbredsmæssig tilstand).
Rettidig behandling af hypoglykæmi handler om at genoprette kroppens blodsukkerniveau og foregår enten vha. sukkerholdige fødevarer eller medicin.
I de fleste tilfælde kan man afhjælpe symptomerne ved at spise eller drikke sukkerholdige føde- eller drikkevarer; herved forsvinder symptomerne i løbet af 10-15 minutter.
Lider man ofte a lavt blodsukker bør man blive klar over symptomerne, så man har noget hurtigt mad eller en snack klar, når sulten rammer. Bananer kan være en oplagt spise, da man både går sukker, kalorier og fedt på samme tid, hvilket kan få kroppen tilbage i balance. Har man mærket at man har haft lavt blodsukker bør man ligeledes sørge for at få spist et større måltid.
Langsigtet behandling kræver diagnosticering af den underliggende årsag til det lave blodsukker. Behandlingen afhænger herefter af årsagen og kan typisk være kostomlægning, medicinering eller operation.
Symptomer på lavt blodsukker
Hjernen har behov for en stabil tilførsel af sukker (glukose), idet den hverken producerer eller lagrer energi. Hvis blodsukkerniveauerne falder for meget – som det netop er tilfældet, når man har lavt blodsukker – kan det påvirke hjernen flere måder.
Niveauet for hvornår kroppen udløser symptomer, varierer fra person til person – også selvom man har en blodsukkerkoncentration på under 3,5 mmol/l.
Det er desuden karakteristisk for symptomerne på hypoglykæmi, at man typisk oplever de samme symptomer fra gang til gang – dvs. hvis man oplever bleghed og rysten den ene gang, vil det sandsynligvis være de samme symptomer næste gang.
Dette gør det desuden lettere at genkende symptomerne på lavt blodsukker.
Følgende er de typiske indledende symptomer på lavt blodsukker:
- Bleghed
- Uro
- Svimmelhed
- Hovedpine
- Svaghedsfornemmelse
- Hjertebanken
- Rysten
- Øget svedproduktion
- Kvalme
- Opkast
Efterfølgende eller ved yderligere sænkelse af blodsukkerniveauet kan følgende symptomer opstå:
- Forvirring
- Ændringer i adfærd eller opførsel
- Manglende evne til at klare daglige opgaver
- Synsforstyrrelser såsom dobbeltsyn eller sløret syn
- Talebesvær eller -forstyrrelser
- Koncentrationsbesvær (evt. tiltagende)
- Irritation eller oprevethed
- Angst eller angstanfald
- Sult
- Koma (sjælden)
- Besvimelse (sjælden)
- Anfald (sjælden)
Disse symptomer er imidlertid ikke specifikke for hypoglykæmi – dvs. de kan også være tegn på andre sygdomme og tilstande. Måling af blodsukkeret, mens symptomerne står på, er den eneste metode til at afgøre, om lavt blodsukker er årsagen eller ej.
Årsager til hypoglykæmi
Hypoglykæmi forekommer, når blodsukkerniveauet er for lavt. Der findes mange årsager til, at koncentrationen af blodsukker falder. Den hypigste årsag er bivirkninger af diabetesmedicin. Lavt blodsukker forekommer desuden generelt hyppigst hos diabetikere og mennesker, der har fået for meget insulin.
Diabetes
Lavt blodsukker forekommer hyppigst hos mennesker, der har diabetes. Følgende er typiske årsager i disse tilfælde:
- At tilføre kroppen for meget insulin i forhold til mængden af blodsukker der er til stede i kroppen
- At spise mindre end normalt efter at have taget sin diabetesmedicin
- At træne/være mere fysisk aktiv end normalt efter at have taget sin diabetesmedicin
Det bør desuden nævnes, at diabetikere har større risiko for lavt blodsukker, når de indtager alkohol. Dette skyldes leverens hæmmede evne til at sende glukose ud i blodet under alkoholpåvirkning.
Uden diabetes
Lavt blodsukker er meget mere sjældent forekommende hos mennesker, der ikke har diabetes. Årsagerne kan i disse tilfælde være:
- Medicin (der findes flere medicintyper, der medfører lavt blodsukker som bivirkning)
- Brug af diabetesmedicin selvom man ikke har behov herfor (f.eks. ved en fejltagelse)
- Stort alkoholindtag (at drikke meget uden at spise kan medføre lavt blodsukker)
- At leverens funktion er svært nedsat
- Visse sygdomme (f.eks. leverbetændelse eller nyresygdomme)
- Anorexi (en spiseforstyrrelse)
- Ekstrem, langvarig sult
- Svulster (som f.eks. et insulinom i bugspytkirtlen)
- Nogle få tilfælde af kræftsygdomme
- Sygdomme og lidelser der rammer binyrerne eller hypofysen
Reaktiv hypoglykæmi
Lavt blodsukker forekommer oftest, når man ikke har spist – men det er ikke altid tilfældet. Nogle gange får man lavt blodsukker, fordi kroppen producerer mere insulin end den har behov for. Dette fænomen kaldes reaktiv hypoglykæmi eller postprandial hypoglykæmi og opstår typisk:
- Hos mennesker der har fået et gastrisk bypass
- Efter store måltider der er rige på kulhydrater
- Hos overvægtige mennesker
Symptomerne ved reaktiv hypoglykæmi forekommer typisk 3-4 timer efter et måltid (når sukkeret fra føden optages af kroppen).
Komplikationer
Hvis man ignorer symptomerne på lavt blodsukker, risikerer man at besvime. Dette skyldes hjernens behov for sukker for at fungere. Den eneste reelle komplikation af lavt blodsukker er beskadigelse af hjernen. Omfanget af skaden – hos en ubehandlet patient – kan medføre følgende:
- Anfald
- Besvimelse
- Døden
Diabetikere bør omvendt passe på ikke at “over-behandle” deres lave blodsukker. Hvis dette sker, risikerer de at få for højt blodsukker (hyperglykæmi), hvilket kan være farligt, idet det kan medføre skader på nerver, blodkar og organer.
Hvordan stilles diagnosen?
I Danmark foregår diagnosticering af lavt blodsukker ved, at lægen måler blodsukkeret vha. et blodsukkerapparat. Hvis resultatet er under 3,5 mmol/l, kan man stille diagnosen hypoglykæmi.
Ved mistanke om et såkaldt insulinom, som er en svulst der opstå i bugspytkirtlen, vil man typisk indlægge patienten til videre undersøgelse (en 3 dages fastetest). Hvis man i denne forbindelse finder ud af, at blodsukkeret er lavt og der samtidig er et forhøjet insulinniveau i blodet, vil man typisk undersøge bugspytkirtlen nærmere og fjerne svulsten ved operation.
Omtrent 90% af patienterne der opereres for insulinom, bliver kureret herfor.
Behandling for lavt blodsukker
Behandling for lavt blodsukker indebærer tre basale tilgange:
- Indledende behandling (for at hæve blodsukkerniveauet): Denne del af behandligen afhænger af dine symptomer. Milde symptomer kan som regel afhjælpes ved at øge sukkerindtaget – som f.eks. ved at spise slik, sukker, brød eller drikke mælk eller juice. Mere alvorlige symptomer (som hvis man f.eks. ikke er i stand til at indtage sukker) kan kræve indsprøjtning af sukker (glucagon).
- Behandling af den underliggende årsag: Denne del af behandlingen tager udgangspunkt i en diagnose. Herved kan man finde årsagen din hypoglykæmi, så underliggende årsag kan behandles. Behandlingen kan involvere medicin såvel som operation for insulinom.
- Forebyggelse: Individer der har diabetes, bør som udgangspunkt altid have glukosetabletter på sig. Nogle diabetespatienter (med insulinkrævende diabetes) har desuden en sprøjte med glucagon, der kan anvendes i tilfælde af lavt blodsukker.
Behandling af reaktiv hypoglykæmi tager udgangspunkt i kostændringer, der planlægges i samråd med lægen eller en kostvejleder.
Hvad bør man gøre ved mistanke om lavt blodsukker?
Hvis du har mistanke om at have et lavt blodsukkerniveau, kan du prøve at indtage nogle hurtigt optagelige kulhydrater såsom:
- ¼ l Sodavand med ekstra sukker tilsat
- ¼ l juice med ekstra sukker tilsat
- 4-5 almindelige sukkerknalder
- 4-5 druesukkertabletter (glukosetabletter)
Efterfølgende bør du spise noget mere bastant føde for at undgå, at blodsukkeret falder igen – f.eks. brød med pålæg.
Hvornår bør man opsøge læge?
Hvis du har, det du mener, kan være lavt blodsukker, bør du opsøge læge. Lavt blodsukker kan være et symptom på flere alvorlige sygdomme og tilstande. Din læge kan ved hjælp af diagnostiske undersøgelser forsøge at finde den underliggende årsag til din hypoglykæmi. Herefter kan behandlingen påbegyndes.
Hvis du oplever symptomerne på reaktiv hypoglykæmi (som er den hypigste årsag til lavt blodsukker hos ikke diabetikere) bør du opsøge læge. Symptomerne på reaktiv hypoglykæmi findes i afsnittet Symptomer på lavt blodsukker og er karakteristiske fordi de forekommer 3-4 timer efter du har spist.
Hvis du har diabetes og de tidlige tegn på lavt blodsukker ikke forbedres, når du spiser glukosetabletter, bør du opsøge læge.
Det er desuden vigtigt at opsøge akut lægehjælp, hvis en person omkring dig – med diabetes eller tendens til lavt blodsukker – besvimer.
Anbefalede produkter
Følgende produkter kan bruges til at overvåge og kontrollere blodsukkeret:
Klik her for at se flere produkter til blodsukkermåling
Kilder og relevante eksterne links
- Lavt blodsukker kaldes også hypoglykæmi.
- Typiske symptomer er svimmelhed, rysten, bleghed og svaghedsfornemmelse.
- Lavt blodsukker kan ofte afhjælpes ved indtagelse af sukker, hvorefter symptomerne forsvinder inden for få minutter. Hvis tilstanden skyldes en underliggende lidelse, tager behandlingen udgangspunkt i denne.