Til venstre ses en solsikkekerne – og til højre et solsikkefrø
Om solsikkekerner og solsikkefrø
Solsikkekerner af høj kvalitet kan købes her:
Hvad er solsikkerkerner og solsikkefrø?
Solsikkekerner er frugten af planten Almindelig Solsikke (Helianthus annuus på latin). Solsikkeplanten hører til Kurvblomstfamilien og stammer oprindeligt fra Mellemamerika.
De første solsikkefrø blev transporteret til Europa i det 16. århundrede. Sammen med solsikkefrøene kom også også solsikkeolien, som den dag i dag anvendes i næsten alle verdens køkkener.
Solsikken er i øvrigt nationalblomsten i Peru, Rusland og Ukraine.
Forskellen på solsikkekerner og solsikkefrø
Solsikkekerner kaldes også solsikkefrø, hvilket er en betegnelse vi har en tendens til at bruge, når kernerne bruges som dyrefoder; ordet solsikkekerner derimod anvendes oftere når kernerne anvendes som menneskeføde – dvs. mennesker spiser solsikkekerner og dyr spiser solsikkefrø.
Skildringen mellem de to betegnelser stammer fra vores opfattelse af et frø som noget der har en skal (frøskal) eller som noget man sår i jorden – hvor en kerne nærmere er noget vi mennesker kan spise uden først at skulle fjerne skallen.
Solsikkekerner og solsikkefrø i verden
I Danmark har vi vane for kun at spise solsikkekerner – men i andre lande som f.eks. de arabiske lande, USA, Canada, Ukraine og Rusland spiser man også solsikkefrø (med skal).
Når solsikkefrø spises med skal, bør man riste dem først, idet skallen for mennesker er svært fordøjelig og stort set smagsløs.
De solsikkekerner vi spiser i Danmark, er alle maskinelt afskallede og spises enten rå eller ristede.
De 5 største producenter af solsikkekerner og solsikkefrø i verden er:
- Rusland
- Ukraine
- Argentina
- Kina
- Indien
Der produceres over 30 millioner tons solsikkekerner og solsikkefrø i verden om året.
Solsikkekerner og solsikkefrø og tungmetaller
Fødevarestyrelsen har siden 2008 frarådet forbrugerne mod at spise solsikkefrø og solsikkekerner i store mængder. Begrundelsen for denne advarsel er, at solsikkekerner- og frø har et højt indehold af tungmetallet cadmium.
Anbefalingen er, at man spiser varieret og kun spiser solsikkekerner i f.eks. brød eller salater en gang i mellem – men ikke som f.eks. daglig snack eller kosttilskud.
Solsikkeolie kan imidlertid fortsat bruges på lige fod med andre planteolier, idet cadmium praktisk talt ikke findes i solsikkeolien (det forbliver i resterne af frøene efter presning af olien).
Næringsindhold i solsikkekerner
Solsikkerkerner er rigt på diverser næringsstoffer. Blandt andet indeholder de store mængder af de forskellige B-vitaminer, E-vitamin, ligesom de indeholder blandt andet jern, magnesium, mangan, fosfor, kalium og zink. Maskinelt forarbejde solsikkekerner har følgende næringsmæssige sammensætning:
Næringsstof | Indhold pr. 100 g | ADT (anbefalet daglig tilførsel) |
Energi | 570 kcal | |
Kulhydrater | 18,76 g | |
– sukker | 2,62 g | |
– kostfibre | 10,5 g | |
Fedt | 49,57 g | |
– Mættet | 5,20 g | |
– Enkeltumættet | 9,46 g | |
– Flerumættet | 32,74 | |
Protein | 22,78 g | |
B1 vitamin (tiamin) | 2,29 mg | 176% |
B2 vitamin (riboflavin) | 0,25 mg | 17% |
B3 vitamin (niacin) | 4,5 mg | 30% |
B5 vitamin (pantotensyre) | 6,75 mg | 135% |
B6 vitamin (pyridoxin) | 0,77 mg | 59% |
B9 vitamin (folat) | 227 μg | 57% |
C vitamin | 1,4 mg | 2% |
E vitamin | 34,50 mg | 230% |
Calcium | 116 mg | 12% |
Jern | 6,77 mg | 54% |
Magnesium | 354 mg | 96% |
Mangan | 2,02 mg | 101% |
Fosfor | 705 mg | 101% |
Kalium | 689 mg | 15% |
Natrium | 3 mg | 0,2% |
Zink | 5,06 mg | 51% |
Kilde: USDA National Nutrient database
Solsikkekerner og solsikkefrø indeholder desuden de såkaldte phytosteroler, der muligvis kan bruges til at sænke kolesteroltallet og måske også bidrage til forebyggelsen af kræft. Disse egenskaber er dog ikke videnskabeligt dokumenterede.
Anbefalede produkter
Solsikkekerner af høj kvalitet kan købes her:
- Solsikkekerner og solsikkefrø er to betegnelser for det samme; nemlig kernerne fra planten Almindelig Solsikke (Helianthus anuus).
- Alligevel er der en tendens til, at de kaldes "solsikkefrø", når der er tale om dyrefoder, mens "solsikkekerner" åbenbart er en mere spiselig betegnelse for menneskeføde.
- Det anbefales ikke at spise solsikkekerner i større mængder pga. deres indhold af tungmetallet cadmium. Frøene indeholder dog også phytosteroler, som muligvis har gavnlige egenskaber.